Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалицията на Макрон печели с минимална разлика първия тур от парламентарните избори

Меланшон ще бъде командир на "третия тур" - турът на улицата, смята Божидар Чеков

Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Коалицията на президента Еманюел Макрон поведе на първия тур на парламентарните избори във Франция с незначителна преднина пред новото обединение на левицата. Пълното президентско мнозинство в бъдещото Национално събрание е несигурно.

Около 20 000 гласа делят президентската коалиция "Заедно!" от Новия екологичен и социален съюз, оглавен от крайнолевия лидер Жан-Люк Меланшон - двете формации са с почти равен резултат - 25,75% за алианса на Макрон срещу 25,66% за левите сили, според последните данни на Вътрешното министерство,

Прогнозите отреждат  за блока на президента Макрон между 255 и 295 депутатски места, което намалява шанса за пълно мнозинство под напора на новото ляво обединение. 

На трето място е крайнодесният Национален сбор, който бележи известен напредък.

Вече започна кампанията за балотажа на 19 юни, който ще зависи много от избирателната активност, която беше рекордно ниска на първия тур. Само петима депутати са били избрани с пълно мнозинство вчера.

"Ние сме единствената сила, която може да излъчи ясно и стабилно мнозинство" - заяви премиерът Елизабет Борн, която е и кандидат от президентския блок. От своя страна Жан-Люк Меланшон още снощи обяви президентската коалиция за победена.

И двете формации отказват съюзи с крайната десница на втория тур.   

В предаването "12+3" журналистът Божидар Чеков подчерта, че Макрон се бори за абсолютно мнозинство:

"Ако не го спечели, може да търси подкрепа при Републиканците, които имат идеи, свързани с реалността. Няма да търси подкрепа от Марин льо Пен".

Жан-Люк Меланшон никога не може да стане премиер, категоричен беше Чеков и уточни:

"Той ще бъде много отрицателен герой. Опасността, която се задава пред Франция, е, че  Меланшон ще бъде командир на "третия тур" - това е турът на улицата".

Интервю на Петър Волгин с Божидар Чеков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Божидар Чеков /БГНЕС/



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в силистренското село Айдемир. Има и компрометирани стени на къщи и стопански постройки. Парите са отпуснати с постановление на МС, но не е изплатена цялата сума на строителя и ремонтът е спрял. Милион и половина лева са били отпуснати от Междуведомствената комисия по..

публикувано на 09.08.24 в 14:31

Гърция търси помощ от ЕК за справяне с чумата при овцете и козите

Гърция търси помощ от Европейската комисия за справяне с чумата при овцете и козите. Няма нови положителни проби в близост до границата с България. В районите до българската граница продължават проверките на фермите с кози, но всички проби до сега са отрицателни, съобщават санитарните власти. Увеличават се случаите на заразени животни в..

публикувано на 09.08.24 в 14:10

Спад на високите нива на имиграция във Великобритания

Високите нива на имиграция във Великобритания спадат значително, след като ограниченията на визите допринесоха за рязък спад в броя на чуждестранните работници и студенти, кандидатстващи да дойдат в Обединеното кралство, показват нови данни на Министерството на   вътрешните работи. Броят на мигрантите и членовете на техните семейства,..

публикувано на 09.08.24 в 14:03
Д-р Бисера Котевска

Д-р Бисера Котевска: Децата не трябва да използват козметика под 13-годишна възраст

Д-р Бисера Котевска от болница "Токуда" свидетелства, че е паднала възрастта на децата, ползващи козметика .  "8-9 - годишни започват да си купуват различни козметични продукти. Гледат социалните мрежи. Основна тема на инфлуенсърите е как да се грижим за кожата си. Хубаво е да го правим, но това да става с правилните продукти,..

публикувано на 09.08.24 в 14:00
Антон Славчев

ПП-ДБ с 84 подписа за оставката на шефа на Антикорупционната комисия

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" събраха 84 подписа за оставката на шефа на Антикорупционната комисия Антон Славчев, съобщи депутатът Лена Бориславова. От коалицията имат подкрепата и на "Възраждане", както и на депутатите от двете фракции на "Величие".  От ПП-ДБ очакват мнозинство за отстраняването на Антон Славчев, каза..

публикувано на 09.08.24 в 13:52
Карлес Пучдемон

Пучдемон се е завърнал в Белгия

Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон е успял да избегне мащабното полицейско преследване. Той е напуснал Испания и се е завърнал в Белгия, заяви генералният секретар на неговата партия "Заедно за Каталуния" Жорди Турул. Пучдемон се появи вчера изненадващо в Барселона и произнесе реч в центъра на града, като веднага след това се укри отново...

публикувано на 09.08.24 в 13:50

50 000 животни в Шуменско - под засилен ветеринарен контрол

Мерки срещу разпространението на чумата при дребните преживни животни предприема Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен.  32 огнища на заболяването са регистрирани в съседните Румъния и Гърция. На територията на България няма огнище на чумата. За първи път заболяването е регистрирано на Балканския полуостров през 2018 г., само едно..

публикувано на 09.08.24 в 13:00