Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В АЕЦ "Козлодуй" е имало пожар, залагам си главата"

Еленко Божков: Министърът трябваше да подаде оставка поради нарушения в енергийния отрасъл

"Бесовщина е търсенето на възможност да се прекрати вносът на газ от Русия"

Еленко Божков
Снимка: БГНЕС

"Министърът на енергетиката (Александър Николов, от квотата на ИТН - б.р. ) трябваше да подаде оставка поради допуснати многобройни нарушения в енергийния отрасъл и прикриването им, а не по политически причини".

Това каза пред БНР енергийният експерт Еленко Божков, член на Стратегическия съвет при президента Румен Радев.

Той коментира вноса на втечнен газ и подчерта, че между България и Турция няма споразумение за междусистемна свързаност, което е в нарушение на регламент на ЕС:

"Няма регламент, този капацитет търговски не се търгува. Този газ е незаконен (който се предполага, че влиза от Турция - б.р.). За нас ще има сериозни последствия от ЕС за това нещо. Ние не знаем каква е цената на този капацитет и какво ще ни струва този капацитет и оттук нататък този газ каква крайна цена ще има за "Булгаргаз". Ако е за "Булгаргаз", може да се окаже, че този газ отива някъде другаде. Защото се наблюдава в този период силно увеличение на газ към Румъния, но това може да са МЕТ и ДЕПА - това са гръцките търговски оператори, които вероятно изнасят газ от "Газпром" за Румъния. Това не може да се установи от чистия баланс".

Божков нарече "бесовщина" търсенето на възможност да се прекрати вносът на газ от Русия:

"Да се търси на всяка цена възможност да се прекратят всякакви възможности за внос на един тръбопроводен газ на разумна цена, каквато възможности би ни дало продължаването или нов договор с "Газпром". 

По думите на Еленко Божков в АЕЦ "Козлодуй" е имало пожар:

"Дори си залагам главата за това нещо. Ако искат да ме съдят. Вече съвсем подигравателно на шефовете на АЕЦ-а им казват пожарникарите. Всичко е от едно прословуто бързане, за да могат да се изкарат комисионни от това, че блокът се пуска по-рано или, че се спира по-късно. ... Това се е случило. Когато по време на пуска хората, които извършват ремонта, са предупредили, че има теч на масло, ръководителите на централата са ги накарали да бързат. В следствие на това се стига до този пожар. ... Спор няма. Трябва да се вземат мерки и тези хора да бъдат изхвърлени от АЕЦ "Козлодуй" и това трябва да е едно от последните действия на министъра в оставка".

Интервюто на Петър Волгин с Еленко Божков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Гърция остава в плен на лошото време

Гърция остава в плен на лошото време.  Гръмотевични бури и силни валежи обхванаха цялата страна. Те са особено интензивни на остров Крит, в Централна Македония, Евия и Тесалия. Дъждовете предизвикаха свлачища на няколко места на Крит. Има наводнени приземни етажи на къщи и магазини, както и изкоренени дървета в град Кардица. Проливни..

публикувано на 11.05.24 в 11:48

Отново: Десетки арести след пропалестински протести в САЩ

Полицията в САЩ отново извърши десетки арести при разчистването на пропалестински протести в университети. От началото на протестите до сега, в 57 колежа са арестувани близо 2900 души. На някой места полицията е използвала сълзотворен газ. Пропалестински демонстрации в Ню Йорк преди модния годишен бал Вчера в 4 часа сутринта в..

публикувано на 11.05.24 в 11:39
Проф. Ангел Димитров

Проф. Ангел Димитров: Северна Македония тръгва към югославското си минало

Северна Македония тръгва към югославското си минало . Това заяви пред БНР председателят на Съвместната комисия по историческите въпроси проф. Ангел Димитров в коментар на проведените избори, след които ВМРО-ДПМНЕ се завръща триумфално във властта в Северна Македония.  "Най-баналната метафора е, че е на кръстопът - политически. Кръстопът не е..

публикувано на 11.05.24 в 11:26
Палестинци напускат Рафах с вещите си след заповед за евакуация, издадена от израелската армия,11 май 2024 г.

Израел нареди нови евакуации в Рафах

Израел нареди нови евакуации в град Рафах, който се намира в южната част на Ивицата Газа, докато се подготвя да разшири офанзивата си, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Хората трябва да се насочат към "разширената хуманитарна зона в Ал Мауаси", съобщи в X говорител на израелската армия, цитиран от Ройтерс. Сраженията в Газа се..

публикувано на 11.05.24 в 11:25
Гасене пожар след нощен  ракетен удар върху частни сгради в Харков, 10 май 2024 г.

За последните 24 часа: 30 селища в Харковска област под обстрел, 1 800 души са напуснали домовете си

30 селища са били подложени на артилерийски обстрел през последните 24 часа в украинската Харковска област, където руската армия започна офанзива . Местните жители се евакуират  - вече близо 1 800 души са напуснали домовете си, съобщи областният управител Олег Синегубов. Една от целите на руското командване е да отклони вниманието и силите на..

публикувано на 11.05.24 в 11:14
Момент от протестите в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

Вано Чхиквадзе: В Грузия има битка между миналото и бъдещето

"Въпреки обещанията от 2008 година Грузия и Украйна не бяха приети в НАТО и бяха оставени на произвола на съдбата. Всички тези решения се взимат от глобалната партия на войната, която има решително влияние в НАТО и Европейския съюз. И за която Грузия и Украйна са пушечно месо. През 2008 г. те принудиха Грузия да се конфронтира с Русия. А през 2014..

публикувано на 11.05.24 в 10:50

11-о издание на Празника на яйцето в Павликени

Десетки ястия с яйца ще бъдат раздадени на посетителите в Павликени за 11-ото издание на Празника на яйцето. Той се провежда днес в градския парк "Кирил Ракаров". Празникът тази година продължава два дни, с акцент върху традициите и екологията. "Превръщаме празника в общностен с представяне на всички населени места в общината и с екологична..

публикувано на 11.05.24 в 10:48