Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР реши: 13% по-евтин природен газ през юни

| обновено на 10.06.22 в 18:58
Снимка: Pixabay

Природният газ поевтинява с 13 на сто и през този месец ще струва 141,36 лева за мегаватчас, без такси и налози. Това решение на енергийния регулатор ще влезе в сила със задна дата, от 1 юни.

При формирането на цената са взети предвид доставките на азерския газ и на втечнен природен газ. От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) посочват, че през следващите месеци основното предизвикателство ще бъде да се осигурят дългосрочни договори за алтернативни доставки.

И този месец бизнесът, топлофикациите и останалите потребители на природен газ разбраха цената му със закъснение- този път 10-дневно.

"Това, което причини забавянето, е финализирането на всички извънредни договори, които трябваше да се случат за извънредните доставки", бе обяснението, което даде вчера председателят на енергийния регулатор Станислав Тодоров.

За определянето на юнската цена са били взети предвид доставките от Азербайджан и новодоговорените на втечнен природен газ.

"Цената за месец юни е по-ниска от тази за месец май. Това означава, че доставките на втечнен газ са истинска алтернатива на доставките от "Газпром" и ако "Булгаргаз" успее да сключи адекватно дългосрочни договори за доставка на втечнен газ, ние ще имаме не само осигурени доставки, но и доставки на една конкурентна цена", каза Станислав Тодоров.

От Комисията за енергийно и водно регулиране посочват, че през следващите месеци основното предизвикателство ще бъде да се осигурят дългосрочни договори за алтернативни доставки на синьо гориво.

За да има сигурност на доставките и стабилност на цените, регулаторът препоръчва да се сключват договори с поне три алтернативни доставчика с различни методи на формиране на цената.

Междувременно "Булгаргаз" оповести прогнозата си за август, която предвижда поскъпване на природния газ с 6 процента спрямо сегашната цена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Абитуриентите на Кюстендил ще минават по червен килим на площада

Абитуриентите на Кюстендил ще минават по червен килим, опънат централния площад "Велбъжд", което ще създаде допълнителна тържественост и дори асоциации с Холивуд и церемониите по Оскарите. На площада ще бъде издигната арка, през която ще преминават облечените в чудни тоалети момчета и момичета. А първи ще минат тази вечер завършващите..

публикувано на 23.05.24 в 09:21
костенурки

Световен ден на костенурката - в България живеят само два вида

На 23 май ежегодно се отбелязва Световният ден на костенурката. Костенурките са най-застрашената група гръбначни животни в света. В момента съществуват 328 вида костенурки-сухоземни, сладководни и морски, като половината от тях  са застрашени от изчезване. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки. Въпреки че са столетници,..

публикувано на 23.05.24 в 09:14

Кандидатите на председател на ЕК на дебат в европарламента

В Европейския парламент в Брюксел днес ще се проведе дебат между водещите кандидати за председател на следващата Европейска комисия. Той е организиран от Европейския съюз за радио и телевизия, част от който е БНР. В дебата ще участва настоящият председател на Комисията Урсула фон дер Лайен от Европейската народна партия, която се бори за..

публикувано на 23.05.24 в 09:07
Снимката е илюстративна

САЩ за държавата Палестина: До решение ще се стигне само с преговори

САЩ реагираха на предстоящото признаване от европейски страни на държавата Палестина, като напомниха американската позиция - до решението да се стигне по пътя на преговорите, а не с едностранни действия. Израелското министерство на външните работи обмисля допълнителни дипломатически стъпки срещу Норвегия, Испания и Ирландия, коитообявиха, че..

публикувано на 23.05.24 в 08:55

Шествие срещу беззаконието по пътищата

Сдружение "Ангели на пътя" ще проведе авто и пешеходно шествие срещу беззаконието по пътищата. То ще се проведе от 10.00 до 14.00 часа в центъра на София. Крайна точка на протестното шествие е Столичната община. Шествията са надпартийни , уточни Нинела Върбанова, съпредседател на сдружението. Целта на събитието е отново да се привлече вниманието..

публикувано на 23.05.24 в 08:52

3080 свободни места за детските градини в София, днес е второто класиране

Днес ще бъде оповестено второто класиране за детски ясли и градини в София. Свободни са 3080 места. 11 193 деца бяха приети при първото класиране. София разполага със 198 общински детски градини, в които се полагат грижи за приблизително 44 000 деца. Самостоятелните общинки детски ясли са 24. Те се посещават от приблизително 2000 деца...

публикувано на 23.05.24 в 08:19

Най-голямото изложение за лодки се открива в Лимасол

Най-голямото морско изложение в Източното Средиземноморие се открива  днес в яхтеното пристанище на кипърския крайбрежен град Лимасол. То е и част от стратегическата визия на Кипър за развитие на корабоплаването „Промяна на морето 2030 г.“. Над 120 компании участват в четиридневното изложение за лодки в Лимасол /Limassol Boat Show 2024/. Това..

публикувано на 23.05.24 в 08:16