Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Лиана Фикс: Колкото по-дълго продължи войната, толкова по-голям е рискът единството в ЕС да се пропука

"Превзетите територии не са разменна монета за Русия"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

При пристигането на френския президент над обстрелваната столица грее слънце. Часове наред президентът се опитва да убеди домакина си да се съгласи на компромис. А компромисът е конфликтът в оспорваните територии да бъде замразен и за тях да се водят преговори на по-късен етап. Защото сега най-важното е да млъкнат оръжията.

Френският президент не е Еманюел Макрон и обстрелваната столица не е Киев. Президентът е Никола Саркози, а столицата е Тбилиси. Годината не е 2022-ра, а 2008-а. И предмет на преговорите не са Донбас и Херсон, а Южна Осетия и Абхазия. И тогава, и сега обаче критици на благосклонното към Русия отношение са трите балтийски държави и Полша.

Войната в Украйна все по-ясно разделя страните в ЕС. Между западно- и източноевропейците все още няма дълбока пропаст, но първите пукнатини вече се виждат.

Визитата на тримата европейски лидери Макрон, Шолц и Драги в Киев само затвърди това впечатление, казва събеседникът в "Събота 150" д-р Лиана Фикс, историк и политолог, тя оглавява програмата за Източна Европа на фондация "Кьорбер" и е чест гост коментатор на авторитетни издания като "Шпигел", "Форийн афеърс", "Файненшъл таймс".

"В Европейския съюз няма единодушие. Италия, Франция и Германия подкрепиха Украйна и Молдовада получат статут на кандидати за членство. И по този начин увеличиха натиска върху онези държави в Съюза, които са скептично настроени".

Тези държави, които са скептично настроени, изтъкват, че Украйна не изпълнява условията за получаването на този статут - неразрешен териториален конфликт със съседна държава и ширеща се корупция, както и неспазване на принципите на правовата държава. А председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Туитър, че две трети от европейските закони вече са имплементирани в Украйна и че миналата година парламентът в Киев е приел антиолигархичен закон.

"Не изключвам, че заявката на Макрон, Шолц и Драги в Киев беше един вид отговор на растящото отчаяние сред държавите кандидатки за членство от буксуващия процес на разширяване заради серия взаимни спорове и блокади. Или с други думи - тримата лидери се опитват да демонстрират единство и че Украйна няма да я сполети съдбата на Западните Балкани, които от години чакат пред портите на Европейския съюз".

Какъв сигнал изпращат тримата европейски лидери към Западните Балкани? Австрийският канцлер Карл Нехамер мигновено заяви след препоръката на Фон дер Лайен, че ще подкрепи предоставянето на статута на Украйна едва когато види същото отношение и към Босна и Херцеговина.

Интересното е, че не всички страни от Западните Балкани са против предоставянето на Украйна на статут на страна кандидат за членство. Т.е. те не смятат, че Украйна и Молдова ще получат този статут за тяхна сметка.

В същото време обаче в Киев Макрон, Шолц и Драги изрично подчертаха, че преди да се разшири, ЕС трябва да се реформира. Защото в противен случай рискува да бъде блокиран от налаганото от една или друга държава членка вето.

В този контекст разглеждам и балканската обиколка на германския канцлер Олаф Шолц, преди да отиде в Киев. Това не е случайно. Шолц ясно показа, че блокирането на преговорния процес със Северна Македония трябва да бъде превъзмогнато. И по този начин даде да се разбере, че ЕС не може да остави Украйна да чака.

Ако всички 27 страни членки на ЕС са единодушни, че Русия е водена от империалистични подбуди във войната срещу Украйна, къде преминава разделителната линия?

Въпросът е по какъв начин Русия може да бъде отблъсната и върната до границата към 24-ти февруари. Балтийските държави и Полша са сред основните поддръжници на Украйна и оказват сериозна финансова и военна помощ. За тях победата на Украйна в тази война е от екзистенциално значение предвид географското им разположение.

За разлика от тях, Франция и Германия не се чувстват застрашени. Никой в Париж и Берлин не иска Украйна да загуби войната, но степента на заплаха е различна и именно тя чертае разделителната линия между страните членки на ЕС.

В статиите си по тази тема твърдите, че разделението между страните членки ще се задълбочава все повече, ако войната продължи още дълго. Защо?

Колкото по-дълго трае войната, толкова повече въпроси ще има: Какво искаме да постигнем - първо примирие или първо изтегляне на руските сили извън територията на Украйна? Какви оръжия трябва да доставим на Украйна, за да постигнем целта си? Колкото по-дълго продължи войната, толкова по-болезнено ще усещаме несгодите от наложените санкции - високата инфлация и растящите цени на енергоносителите.

В тази ситуация и най-малкото разминаване във възгледите води до разделение в Европейския съюз. Знаете, френският президент призова Русия да не бъде унижавана, което хич не се хареса на балтийските държави и Полша. Така че колкото по-дълго продължи войната и колкото по-дълго няма изгледи за разрешаване на конфликта, толкова по-голяма е опасността единството в Съюза да се пропука.

Пределно ясно е, че Украйна скоро няма да се присъедини към ЕС. Защо тогава политическият сигнал с предоставянето на статут на страна кандидат за членство е толкова важен за Брюксел?

Този сигнал е само политически, но важен, защото въпросът вече не е дали Украйна може да влезе в ЕС, а кога ще стане това.

Досега Украйна, Молдова и Грузия възприемаха Източното партньорство като алтернатива на пълноправното членство в ЕС. В интерес на истината, Германия и Франция - също. Докато Полша, Швеция и други страни членки се надяваха, че участието в Източното партньорство рано или късно ще прерасне в преговори за пълноправно членство на тези държави. Катализаторът обаче се оказа войната.

Преговорният процес трае години, но въпреки това е шанс за Украйна да се възползва от европейската перспектива и въпреки войната да проведе нужните реформи.

Какво според Вас са предложили на Зеленски европейските лидери, които го посетиха в Киев - примирие, преговори и отказ от територии за сметка на европерспектива?

Това така и не се разбра. Именно това бяха опасенията на балтийските държави и Полша. Те предполагат, че Франция, Германия и Италия ще притиснат Украйна да направи отстъпки в името на еврочленството. Моето впечатление е, че тримата лидери по-скоро потвърдиха подкрепата си за Украйна.

Подкрепа за военна победа на Украйна. Няма изгледи Русия да се откаже от Крим, базата на Руския черноморски флот и символ на възстановяването на Русия като велика сила след разпадането на Съветския съюз. В такъв случай какво дефинирате като е победа?

Победа означава отблъскването на руската армия до позициите от преди 24-ти февруари. Но в момента Русия успява бавно, но сигурно да напредва в Донбас. Въпреки това не смятам, че териториалните успехи на руските сили са равносилни на обрат в хода на войната. От ключово значение е кога украинците ще получат обещаните западни оръжия, които да обезпечат тяхна офанзива.

Кога ще е възможно да се подновят преговорите за примирие?

Много малко вероятно е да е скоро, защото Москва дава ясно да се разбере, че води завоевателна война. За Русия превзетите територии не са разменна монета при бъдещи преговори. Москва ги възприема като своя територия, която постепенно да бъде интегрирана в Руската федерация.

Русия няма лесно да се съгласи на отстъпки. Да не забравяме, че в началото на войната руската армия обстрелваше столицата Киев. А сега очевидно се стреми към сухопътен коридор чак до Приднестровието в Молдова.

Русия се опитва да си осигури териториално предимство. В същото време, заради загубата на жива сила и въоръжение, войната не може да продължи още дълго. Но към момента не смятам, че е реалистично да очакваме примирие до края на годината.

Статутът на Украйна и Молдова като страни кандидат членки на ЕС. Каква ще е реакцията на Москва?

Първата реакция вече е налице - свиването на подаваните количества газ към Германия и пълното спиране на доставките за Франция. Италия и Словакия получават по-малко от половината от обичайните количества. Моментът не е избран случайно. Точно по време на визитата на тримата европейски лидери в Киев Русия намали количествата и предизвика скок в цените на международните пазари. А това изправя Запада пред изпитанието да удържи на натиска.

Такова развитие на събитията беше очаквано и намирането на алтернативни доставчици става от ден на ден все по-важно. Решението на ЕС постепенно да се откаже от руския нефт не е достатъчно, защото Русия използва газовите доставки като политически инструмент за натиск.

Значи трябва и газово ембарго?

Да, трябва и газово ембарго. Европейският съюз трябва да бъде проактивен, а не да реагира на действията на Москва.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново пръскат срещу комари в Радомир

В община Радомир планират две пръскания срещу комари - на 29 и 30 юли. Третирането ще обхване град Радомир и още 23 населени места в общината. Авиационна техника ще пръска площите, край канали и водни обекти в часовете от 5 сутринта до 10 преди обед. Препаратите, които ще се използват, са биоцидни и не носят риск за здравето на..

публикувано на 28.07.24 в 13:15
Илхан Кючюк в пленарната зала в Страсбург, 18 април 2023 г.

Илхан Кючюк: В ЕП трябва да се спре произвеждането на закони, които не решават проблемите на гражданите

Новозибраният председател на Правната комисия в ЕП Илхан Кючюк ще работи за антикорупционно и адекватно законодателство, което да решава проблемите на европейските граждани,  обеща той в интервю пред БНР.  В "Неделя 150" евродепутатът от "Обнови Европа" и зам.-председател на ДПС, заяви, че в парламентарната комисия на ЕП няма да се творят..

публикувано на 28.07.24 в 13:07

Дупница получи благословията на патриарх Даниил

Дупничани изпълниха централния храм "Св. Георги" за патриаршеската Света литургия, отслужена от Негово светейшество Даниил и свещеници от духовната околия по повод 5-та Неделя след Петдесетница и за Св. апостоли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен. Пред входа на храма патриархът беше посрещнат с пита, поднесена от момичета в народни носии...

публикувано на 28.07.24 в 13:04

Френски католически духовници с критики към церемонията по откриване на Олимпиадата

Епископската конференция на Католическата църква във Франция осъди сцените, осмиващи християнството по време на церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж. До острата реакция на висшите духовници на Католическата църква се стигна, след като в края на церемонията представители на ЛГБТ общността пресъздадоха сцената на "Тайната..

публикувано на 28.07.24 в 12:56
Противопожарна и полицейска техника продължава да е позиционирана в района на село Гара Елин Пелин във връзка с взривовете в склада за пиротехнически средства, 28 юли 2024 г.

Четири са жертвите на взривовете край Елин Пелин

Поне четири са жертвите на взривовете в Гара Елин Пелин. Днес сутринта бяха открити две обгорени тела, след като в отминалите дни двама души починаха в болница от раните си. Малко след 10,30 часа следователи от Националната следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на МВР са започнали огледа на..

публикувано на 28.07.24 в 12:21
Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев: Третият мандат при БСП може да е начало на стабилизация в политиката

Считаме, че третият мандат е надпартийният, ако считаме, че другите два са партийни. За нас е шанс за връщане на здравия разум в политиката и поставяне на начало на стабилизация в политиката, ако се обединим около няколко приоритета. Това заяви Драгомир Стойнев от БСП, заместник-председател на НС, в интервю пред БНР. И смята, че ако..

публикувано на 28.07.24 в 11:33

Продължават усилията за овладяване на пожара на българо-гръцката граница

Вътрешният министър Стоянов даде днес кратка информация за ситуацията с пожара, възникнал на българо-гръцката граница, съобщиха от МВР. Той обясни, че от гръцка страна гасят активно пламъците с два хеликоптера и два самолета. От вчера на наша територия вече се включиха и два военни хеликоптера, които ще продължат да облитат и през днешния..

публикувано на 28.07.24 в 11:18