Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители от квартал "Факултета" в София посетиха Тел Авив

Тел Авив
Снимка: bg.wikipedia.org

Делегация от учители в най-голямото софийско училище, обучаващо малцинствена група – това в квартал "Факултета", посети Израел. Участниците в нея се запознаха с училището "Бялик-Рогозин" в Тел Авив за обучение на деца на имигранти, чуждестранни работници- легално или нелегално пребиваващи в еврейската държава, бежанци, репатрианти и др. малцинствени групи. Бяха и в селища в планината Кармел, където преди 10 години български пожарникари помогнаха при потушаването на един от най- унищожителни пожари по Светите земи.

Яков Джераси е председател на фондация „България“. От години, тя подпомага малцинствата в България, като в същото време популяризира израелския опит в това направление. Няколко пъти той води делегации от кметове, които освен на голямото изложение за управление на големи и малки населени места, посещаваха и села с предимно малцинствено население и местните кметове им разказваха за работата си. Но за първи път обект на посещението в Израел бяха училища, а делегацията беше от учители. Сред най-необикновените учебни заведения беше Бялик – Рогозин.

Документален филм за училището получи "Оскар" в Холивуд за кратко произведение, преди две години( в навечерието на пандемията). В него е описана и необикновената му методика за обучение и възпитание на деца от малцинствата, чиито роден език не е масовия в страната и чиито обичаи и културни нагласи се отличават от тази на хората извън двора на училището.

"Завършила съм психология и специализирах като магистър, начална педагогика. Започнах работа в това училище, което се смята за едно от най-трудните в страната, преди 7 години. Вече съм заместник-директор, но и продължавам да преподавам в началния курс. През първите две години, независимо по какъв предмет е часът, учим с децата иврит. За тях той не е майчин език. Не са ходили дори в общинските детски градини, където има часове за усвояване на езика на мнозинството, а в домашни групи, ръководени от жени от общността им. Най-често, идват в първи клас, без да знаят дума на иврит. За около две години ги научаваме на само да говорят, четат и пишат на езика, но и термините свързани с отделните предмети. Затова, в началото, нашите ученици изостават с две години с материала по отделните предмети от другите деца на тази възраст в Тел Авив. Учим и неща, които другите знаят от детската градина: да изрязват, да нанизват, да смятат. Следващите 4 години са особено интензивни. Трябва да натрупат знания, предвиден за първите 6 години в редовните училища. Стараем се да настигат останалите ученици. Гордеем се, че над 80 на сто от нашите ученици успяват на матурите.

Радваме се, когато родителите на децата са понаучили езика и понякога говорят на него вкъщи. Има и деца на които по-лесно им се отдават езици и помагат на другарчетата си. Нашето училище е много пъстро не само защото възпитаниците му са с различен цвят на кожата, а защото са от различни страни и са разнообразни като култури и навици. Чувстваме, обаче, и предаващите се в семействата травми у родителите им- някои от тях бежанци от военни конфликти като тези от Еритрея и Судан или икономически емигранти.

По време на пандемията, трудността идваше не от непознаване на електронната техника. Раздадохме на учениците таблети, ползвахме и мобилните телефони. Но в квартала, където са струпани семействата на възпитаниците ни, често нямаше интернет покритие и уроците ни прекъсваха по независещи от нас причини. Сега се опитваме да наваксаме", каза за БНР заместник-директорът Ади Аладжем, внучка на софийски аптекар.

Според Ади Аладжем разликата между израелските деца и тези на бежанците и гурбетчиите е, че почти липсват баби и дядовци, които да се грижат за децата докато родителите са на работа. Училище поема и тази функция. След обед има занимални, 2 пъти на ден -топла храна.

"В цялата страна се чувства недостиг на учители. Ние не правим изключение. Надаваме се след всички протести за подобряване на заплащането на труда, да се издигне престижът на учителската професия. В нашето училище има и учителка родена в България- Зелма Байрактарова- преподавателка по математика.

До сега, в нашата сграда се обучаваха от първи до 12 клас. От следващата година горният курс ще учи в другаде. Разликата между нашата работа и тази на учителите от горните класове е, че те работата с деца, на които сме изградили дисциплина и умения да учат. Но им е трудно да компенсират липсата на среда и заинтересованост от обучението от страна на родителите.

Много дължим на доброволците. Най-често те помагат на децата в усвояване на английски, иврит или математика. Занимават малки групи от деца с еднакво ниво на знания. Ако се налага, се заемат индивидуално с изоставащи или с много напреднали ученици. Има и доброволци -психолози за създаване на умения за социализация.

Особено много държим на учителите по музика. Започваме деня с песен. Освен ободряващата мелодия, всяка песен предполага усвояване на нови думи и речеви конструкции, които после могат да се ползват в общуването на езика".


Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12