Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български деца участват в изследването на елементарните частици

Румяна Хаджийска с ученици
Снимка: Добромир Видев

10 години след откриването на Хигс бозона в ЦЕРН и български деца участват в изследването на елементарните частици. Това става с реални данни от големия адронен колайдър благодарение на открити уроци, които български физици преподават на деца от големите класове на няколко училища в страната.

Румяна Хаджийска от ядрения институт на Българската академия на науките води класовете на близо 180 деца тази година. Пред четири деца - Васа, двама Николаевци и Теодор обясни, че нейната цел е да създаде интерес към науката.

"Целта на този експеримент е да търси нова физика. Успяхме да наблюдаваме експериментално Хигс бозона. Това е една частица, която обяснява защо светът, който виждаме е такъв, какъвто е".

Николай, ученик в 8 клас в НПМГ "Академик Любомир Чакалов" заяви:

"Имахме дадени събития. Трябваше да  обработваме данни от тях и да ги въвеждаме".

Васа Атанасова, ученичка в 8 клас допълни:

"Аз се интересувам от физиката като цяло. Смятам елементарните частици за нещо изключително интересно, тъй като всичко е съставено от тях и без да знаем какво представляват те, не бихме могли да знаем какво представлява останалия свят".    

Стивън Голдфарб, физик, работил е по откриването на Хигс бозона в ЦЕРН.  

"Като малки деца сме имали и ние, учените този ентусиазъм. После някой ни е учил, учителите са ни помагали. Е, да, понякога сме започвали да ни отегчава рисуването на тези сложни диаграми. Загубвали сме част от ентусиазма. Обаче като виждаме какво се случва зад тези диаграми, сме си казвали „Уау! Тука има нещо!“ Заедно с откриването на Хигс бозона, в ЦЕРН натрупахме огромно количество информация, данни, които обясняват до някаква степен и какъв е светът ни. Освен ентусиазма, вие сте следващите учени, които трябва да работят по тези теми. А така разбираме и природата, която единствена ни показва кое е истинско и кое не. Знам, че всички вие много се занимавате с тези устройства, които държите в ръцете си - гледате видео на котенца, пускате в Instagram разни работи. В ЦЕРН ние се гордеем, че сме създатели на интернет. Но това, на което се обучавате да използвате данните е да откривате сред многото шум онова, което е важно. Това означава, че природата ни показва кое е истинско и кое не. А не онова, което някой пише и пуска в мрежите".

И затова Румяна Хаджийска от ядрения институт на БАН набляга на важността на програмата.  

"Това са актуални данни, това са актуални експерименти  - неща, които се случват сега и това им дава възможност да се докоснат до неща, които се случват в момента, да не звучи така абстрактно както звучи самото обучение и да могат на практика да влязат в него".

Валери Ставрев, от езиковата гимназия в Пловдив, допълни:  

"Причината да се явя в тези мастер класове към ЦЕРН беше интересът ми към физиката и това, което те представиха беше от практическите задачи, които бяха поставени, възможността да се работи с програми. Това, което беше изключително полезно, което се видя на този мастер клас, в който аз участвах  е, че чрез анализирането на данни се показа как физиката и елементарните частици могат да участват в медицината при лъчелечението, което е изключително важно, възможно е да се премахват тумори от тялото".

Теодор Василев от езиковата гимназия в Пловдив заяви:

"Най-много ми харесва, че освен теорията се виждаше и как на практика могат да бъдат прилагани и беше много полезно това, че  успяхме да се докоснем до работата на човек, който работи в ЦЕРН".  

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02
Ели Маринова

Ели Маринова за суеверията български и мъченичеството на Йоан Кръстител

Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се вино. Подготвя се къщата за по-хладните и къси дни. Това е времето на приказките, на митовете,..

публикувано на 25.09.24 в 11:00

Асаф Кенан е създал електронно приложение, което ограничава ползването на мобилни телефони

В Европа в много държави е забранено ползването на телефон в училище. В Израел възразяват срещу толкова категорична забрана. Преди войната дори имаше ученически демонстрации. На тях средношколците искаха изцяло смяна на концепцията за образование. Смятаха, че е отминало времето, когато учителят по хуманитарни науки да запознава възпитаниците..

публикувано на 22.09.24 в 10:33

Проучване: Българските деца нямат навик да ядат риба, плодове и зеленчуци

Българското дете няма навик да яде риба. Всяко пето дете у нас не яде риба. Няма такава кулинарна традиция. Това е един от изводите от огласено национално представително проучване на хранителните навици на децата у нас. Това е възрастта, в която се оформят стереотипи за хранене . Потвърди се, че има много какво да се върши, за да се..

публикувано на 19.09.24 в 09:49
Снимката е илюстративна

Баба, дядо и аз - и "Малка нощна музика" - ноти по време на война

От преди двайсетина години всяка бъдеща майка в големите градове на Израел, очаквайки скоро дете, а след това и с новороденото дете слуша дискове с класическа музика "Бейби Моцарт", "Бейби Бах" или други. Според психолозите такава музика влияе добра за развитието на зародиша. Това лято в един от културните домове на Тел Авив бе много популярно..

публикувано на 17.09.24 в 12:49
Елена Хайтова

Елена Хайтова: Ако баща ми знаеше, че не чуждите думи са беда, а опростачването на езика

Хайтов много се гневеше на чуждите думи в българския език, но ако знаеше, че не това е бедата, а това, че езикът ни много се опростачва .  Това каза пред БНР Елена Хайтова, дъщеря на писателя Николай Хайтов.  "Все пак чуждите думи внасят своя колорит. Но да казваш нещо от незнание или малокултурие, това е смешно. ...  Написала съм едно есе точно за..

публикувано на 16.09.24 в 19:23

Протест в края на септември готвят седем браншови организации, обучаващи нови шофьори

Протест в края на септември готвят седем браншови организации, обучаващи нови шофьори . Причината са обнародваните във вторник в Държавен вестник две наредби за промени в условията при обучението.  Диалогът е нарушен, казва Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мотоподготовка . А министерството на транспорта обяснява, че..

публикувано на 15.09.24 в 16:00