Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия e втората предпочитана туристическа дестинация за европейците

Кристиян Салай представя анализ за туризма
Снимка: Мила Млаоденова

Германия e втората предпочитана туристическа дестинация за европейците с 23 милиона пътувания през 2021 година. Страната се подрежда след Испания в предпочитанията на европейците, като изпреварва Италия.  Това съобщават от Туристическия борд на Германия като отбелязват, че пандемията е повишила дела на ориентираните към природа почивки до 35%. Селски райони или планини са втората най-често споменавана почивка в Германия. Очакванията по отношение на българските туристи са посещенията да се доближат до нивата от преди пандемията.
След като за последните 20 години преди пандемията Германия отбелязва близо 160 % ръст на туристите, които са почти 90 милиона през 2019 г. пандемията от коронавирус връща  числата до нивата от 1993 -та година, посочва Кристиян Салай от Туристическия борд на Германия.  Така на пръв поглед изглежда, че всичко постигнато за последните 20 години е загубено. Според него ръстът на посещенията от началото на годината дава надежда, че нещата бързо ще се променят. Той отбелязва положителна тенденция за дестинацията:


"Германия успя да се превърне в целогодишна туристическа дестинация, което много ни радва, защото можем да предложим различни атракции за всички сезони. През зимата разчитаме на ски курортите, имаме и коледните базари, през есента се провеждат бирфестовете. През пролетта и лятото предлагаме на гостите туризъм сред красивата природа. Според проучване, проведено сред 260 директори от Международния туристически пазар, и през 2021 година Германия е на второ място като предпочитание за европейските посетители след Испания и преди Италия. Това се дължи на името на Германия като дестинация за културен туризъм. Ние сме на първо място сред предпочитанията на европейците за културен туризъм", подчертава Кристиян Салай.

Кристиян Салай   Снимка: Мила Младенова

По думите му - от 58 милиона пътешественици в Европа с тази цел, 7 милиона са посетили Германия. Страната заема 12 процентен дял от тези пътувания. На следващите места се подреждат Италия, Франция, Обединеното кралство, Испания и Австрия. 
Що се отнася до българските туристи Кристиян Салай посочва:


"Българските туристи са генерирали  280 хиляди нощувки през 2021 година, което е твърде малко в сравнение с годините преди пандемията, но това е заради рестрикциите, свързани с коронавируса. Добрата новина е, че ако туристите от другите страни отбелязаха спад като посещения в Германия с около 70 на сто, то туристите от България намаляха само с 30 на сто. Данните до март тази година показват ръст", посочи Кристиян Салай.

Растежът е около 62 % в сравнение със същия период на миналата година. Само за първите три месеца на годината са реализирани 72 хиляди нощувки от български туристи. Нашата оценка е, че през тази година данните ще се доближат до тези през 2019 година. Ако нещата вървят нормално през тази година, най-късно през следващата ще сме достигнали числата от преди пандемията. Пътуванията с цел ваканция изпреварват по брой тези с цел бизнес. 41% са били на ваканционно пътуване, 32 на сто с цел бизнес, а  27 % са посетили роднини и приятели. Средно престоят на българските туристи в Германия е 11 дни, а разходите, които обикновено правят са около 687 евро. Повече от половината са пристигнали със самолет, една трета са използвали автомобил, 9 %  автобус и само 2 % железопътен транспорт. Половината от българските туристи отсядат в хотел, 33% имат частно настаняване, 14% са използвали услугите на платформите за споделено настаняване. Делът на хората, които организират пътуването си по интернет  е 67 на сто, 22 % са контактували директно с мястото за настаняване, а 20 на сто са използвали туристическа агенция.

Данните на Туристическия борд на Германия показват, че след пандемията се е увеличил броят на почивките сред природата, а селските райони и планините са сред най-предпочитаните места за отдих за всички туристи. Тенденцията към устойчив туризъм и насочени към природата пътувания нараства. Очаква се търсенето в този сегмент да се увеличи през следващите години. Затова основната маркетингова кампания на дестинацията е посветена на природата:

"Основната тема на маркетинговата кампания през тази година е "Прегърнете германската природа". Причината да я изберем е защото осъзнахме, че хората започнаха отново да поставят като приоритет пътуванията сред природата и желанието да се излезе от големите градове нараства. За щастие Германия като дестинация има какво да предложи, подчертава Кристиян Салай. По данни на Туристическия борд на Германия една трета от нейната територия е под специална защита като природен или национален парк. Страната има 16 национални и 104 природни парка,16 са биосферните резервати на ЮНЕСКО. Има над 300 хиляди километра маркирани пешеходни маршрути и над 76 000 км велосипедни алеи на дълги разстояния, над 350 са сертифицираните курорти за спа и здравословни процедури, 13 са винарските райони".
Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екоминистерството иска по-голям дял от отработеното моторно масло да бъде рециклирано

Екоминистерството иска по-голям дял от отработеното моторно масло да бъде рециклирано и оползотворявано. Това става ясно от публикувана за публично обсъждане промяна в специалната наредба. Срокът за това е 25 октомври . Като държава-членка на Европейския съюз България е задължена да въведе европейското законодателство. А с проекта за..

публикувано на 13.10.24 в 16:30

Затлъстяването може да доведе до психични и онкологични заболявания

Близо 40 процента от децата у нас са с наднормено тегло. "В последните 20 години наднорменото тегло във възрастта между 5 и 19 години се е увеличило три пъти", казва специалистът по хранене Павлина Мустакова, която се позовава на данни от Световната здравна организация. "Децата са все по-обездвижени. Те са пред екраните, пред телефоните, вкъщи пред..

обновено на 13.10.24 в 08:28

Фондация "Предай нататък" създава радост за възрастни хора от общински домове

Фондация "Предай нататък" започва два проекта в полза на възрастни хора, живеещи в общински домове. Те са насочени към подобряването на емоционалното, физическото и психическото здраве на обитателите на тези домове. "Ментално здраве" и "Отново на 20 с песни и танци" се осъществяват с подкрепата на друга организация - фондация "BeCause"...

публикувано на 11.10.24 в 11:08

Затягат мерките срещу тротинетките и във Враца

Местната управа във Враца затяга мерките срещу колоездачите и управляващите тротинетки в пешеходния градски център . Това е поредният град у нас, в който зачестяват инцидентите с този тип возила и общинските власти предприемат ответни действия. Борислав Зарев: От началото на 2024 са станали 31 ПТП-та с тротинетки, има и загинал..

публикувано на 10.10.24 в 08:50
Ваня Василева

Ролята на физическата активност в борбата с рака на гърдата и пътят към възстановяване

Ваня Василева - дългогодишен треньор, рехабилитатор и управител на столичен дамски фитнес клуб разказва за движението, здравето и физическата активност като път към възстановяване за жени с рак на гърдата.  Темата коментира и Гергана Богданова - управител на Фондация "Нана Гладуиш - Една от осем" , която даде и актуална информация за проекти и..

публикувано на 08.10.24 в 10:51
Жечка Гешовска

Жечка Гешовска - една от най-активните доброволки в българската общност в Чикаго

Жечка Гешовска е една от най-активните доброволки в българската общност в Чикаго . Казва, че като дете мечтаела да стане детектив, после хирург,  в крайна сметка става инженер и икономист, а след 13 години в Америка създават заедно със съпруга си малка транспортна фирма. Всъщност  има ли  значение  с какво се занимава човек, ако умее най-важното -..

публикувано на 07.10.24 в 15:38

Руската ПВО е унищожила 21 украински дрона

Руските части за противовъздушна отбрана са унищожили 21 украински дрона през нощта, съобщи руското министерство на отбраната. 12 от безпилотните летателни апарати са унищожени над Кримския полуостров, шест над района на Курск, а останалите над регионите Белгород, Брянск и Воронеж. Властите съобщават още за пожар, който е избухнал в склад за..

публикувано на 07.10.24 в 08:57