Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 19-20 юни 2022

Христо Цветков
Снимка: Организатор

Нов рекорд беше записан в едно от най-популярните състезания по планинско бягане и колоездене у нас - "Обиколката на Витоша". Христо Цветков измина почти 100-километровото трасе за по-малко от 8 часа, което се случва за първи път в историята на планинския ултрамаратонХристо записа втора поредна победа (и трета общо от участията си) и втори пореден рекорд - тази година той финишира с време 7:45:34.


"Малко съм разочарован, че не успях да бягам под 7:40, бях готов за такъв резултат. Но условията в последните двадесетина километра бяха много лоши... През цялото време бягах. Втора година успявам да го бягам цялото (трасе - бел.ред.)" - каза Христо пред БНР. Той счита, че ако следващата година е "суха", има реални шансове за резултат под 7:30.


При жените победи Надежда Ангелова, бивша състезателка по джудо. Тя измина трасето за 9 часа и 19 минути, и около 2 минути не й достигнаха да подобри сегашния рекорд, на Мария Николова.


Повечето от фаворитите се отказаха заради калта в част от трасето. Финиширали участници споделиха пред БНР, че особено са се затруднили в последните 30 км именно заради калта.


Стартът на бегачите беше в събота, минута преди полунощ, а часове по-рано, в 6:00 сутринта същия ден стартираха колоездачите - там победи Емил Стойнев, който навъртя 100-те километра за 4 часа и 3 минути. При жените първа финишира Христина Козарева - 5:26:50.

В дуатлона победители станаха Самуил Вълев (14:46:27) и Деница Зайкова (18:36:39).

Това беше 39-ото издание на “Витоша 100”. Участваха над 2500 състезатели.


Христина Козарева


В столичния парк “Св.св. Петър и Павел” се проведе световното състезание по 10-дневно и 6-дневно бягане. По регламент участниците въртяха обиколки, всяка от които по 785 м, като можеха да почиват, колкото решат.


В дисциплината “10 дни” Тодор Димитров измина 975 км, което прави по близо 100 км всеки ден, а по време на бягането Тодор отпразнува и рождения си ден. Ветеранът Ради Милев, на 74 години, записа най-доброто време в света в своята възрастова група (70+) - за 10 дни той измина 824 км. Още двама българи участваха в тази дисциплина - Андрей Стефанов “навъртя” 838 км, а Шопан Цеков - 605. В 6-дневното бягане Дийптакша Михайлов пробяга 411 км.

Победителят - Аndrea Marcato от Италия, успя да измине за 10 дни 1190 км.


Ради Милев


Александра Тоткова и Николай Русев (клуб "НСА") са тазгодишните шампиони на България по спортно катерене в дисциплината "трудност" при жените и мъжете. Държавното първенство се проведе в края на миналата седмица във Велико Търново. В провелия се по същото време кръг от Купа "България 2022" за деца - 12-13 г., победители са Ида Христоскова и Борис Бечев - и двамата от клуб "Алтиус". 


По света

Вече съобщихме за започналата експедиция на четиримата алпнисти Джеф и Прити Райт, Колин Хейли и Фабиан Бул в Каракорум, Пакистан. Тази седмица стана ясна и целта им. По информация на БНР те ще се опитат да прокарат в алпийски стил нов маршрут на връх К7-Централен (6858 м), който се намира в долината Чаракуза. През 2020 г. двойката Джеф и Прити Райт направиха премиера на неизкачвания връх К6-Централен (7155 м)


Денис Урубко и партньорката му Мария Кардел изкачиха девствения връх Кашмал (5975 м) в долината Шигар, Пакистан. Подходът е бил два дни и още толкова - изкачването, в алпийски стил. За Урубко това е аклиматизация за осемхилядниците Гашербрум 1 и Гашербрум 2, които смята да изкачи без употребата на допълнителен кислород. Линията е минавала през ръб, 40-45-градусов кулоар със скали и сняг, достигайки до рамо на 5450 м, където са бивакували. На следващата сутрин са преминали лавиноопасен участък с дълбок сняг, а при срутване на перваз Урубко е паднал няколко метра, но е бил удържан от партньорката си и всичко завършило благополучно. На върха свойката отпразнувала 6 години от началото на връзката си, както разказва алпинистът с полско и руско гражданство.


Денис Урубко и Мария Кардел


Близо 34 тона боклук беше събран от Еверест и още 3 от най-високите върхове в Хималаите в тазгодишната кампания за почистване, организирана от непалската армия. От тези 34 тона отпадъци над 26 тона са неразградими. Инициативата се провежда за трети път и в нея се включиха близо 80 души. За 2 месеца (от началото на април) те очистваха районите на Еверест, Лхотце, Манаслу и Канчендзьонга, а боклукът беше транспортиран в Катманду. Там той ще бъде разпределен и част от него ще бъде предаден за рециклиране. Само Еверест тази пролет беше изкачен от близо 700 души.

Освен отпадъците, от района на върховете са свалени и две тела - те са били под връх Канчендзьонга и са пренесени в болница, за да бъдат идентифицирани.


Подготвя се дигитален архив на българските изкачвания на върхове. В началото на годината екипът на сп. 360 издаде книгата на Сандю Бешев “Българи на големите върхове по света”, а с приходите от нея иска да финансира създаването на специализиран сайт с пълната информация за българските изкачвания. ”Целта е да се съхрани и дигитализира архивът на доц. Бешев, събиран в продължение на 70 години, и да се даде възможност за редакция и допълване на записите”, посочват от 360. Проектът ще бъде представен на 22 юни, от 19:00 в Дома на киното в София.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За войната като "лейкопласт върху отворена рана"

Йосефа Орел е екскурзоводка, която показва графити из яфенските и телавивски улици. Тя не ги нарича изкуство, а визуален език за комуникация.  Може да се видят графити с вградени в него лицата на отвлечените на 7.10.2023 израелски и чужди граждани , много приличащ на популярния постер, станал символ на войната, която сега се води...

публикувано на 14.10.24 в 11:33

Хранителни добавки - не на всяка цена!

Хранителни добавки – не на всяка цена ! Такъв е съветът на  д-р Михаела Нисторова, специалист "Клинична лаборатория и диететика" в Университетската болница "Св. Марина" в Плевен. "Хранителни добавки не бива да се вземат хаотично. Не бива да се самоназначават", казва тя пред БНР. По-голямата част от витамините могат да бъдат изследвани..

публикувано на 14.10.24 в 10:44

Как да достигнем до забележителностите в и около София с градски транспорт?

Как можем да достигнем до забележителностите в София с градския транспорт и кои са туристическите линии в града? Адриана Борисова – началник експлоатация към Централно управление на Столичен автотранспорт разказва: "Бих искала да започна с най-новите попълнения в редиците на Столичен автотранспорт към направление "Двуетажни линии,..

публикувано на 14.10.24 в 09:52

Екоминистерството иска по-голям дял от отработеното моторно масло да бъде рециклирано

Екоминистерството иска по-голям дял от отработеното моторно масло да бъде рециклирано и оползотворявано. Това става ясно от публикувана за публично обсъждане промяна в специалната наредба. Срокът за това е 25 октомври . Като държава-членка на Европейския съюз България е задължена да въведе европейското законодателство. А с проекта за..

публикувано на 13.10.24 в 16:30

Затлъстяването може да доведе до психични и онкологични заболявания

Близо 40 процента от децата у нас са с наднормено тегло. "В последните 20 години наднорменото тегло във възрастта между 5 и 19 години се е увеличило три пъти", казва специалистът по хранене Павлина Мустакова, която се позовава на данни от Световната здравна организация. "Децата са все по-обездвижени. Те са пред екраните, пред телефоните, вкъщи пред..

обновено на 13.10.24 в 08:28

Фондация "Предай нататък" създава радост за възрастни хора от общински домове

Фондация "Предай нататък" започва два проекта в полза на възрастни хора, живеещи в общински домове. Те са насочени към подобряването на емоционалното, физическото и психическото здраве на обитателите на тези домове. "Ментално здраве" и "Отново на 20 с песни и танци" се осъществяват с подкрепата на друга организация - фондация "BeCause"...

публикувано на 11.10.24 в 11:08

Затягат мерките срещу тротинетките и във Враца

Местната управа във Враца затяга мерките срещу колоездачите и управляващите тротинетки в пешеходния градски център . Това е поредният град у нас, в който зачестяват инцидентите с този тип возила и общинските власти предприемат ответни действия. Борислав Зарев: От началото на 2024 са станали 31 ПТП-та с тротинетки, има и загинал..

публикувано на 10.10.24 в 08:50