Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как използваме думите миграция и бежанци?

Адвокат Диана Радославова
Снимка: Стопкадър, Bloombergtv.bg

Как използваме думите, свързани с бежанците, защо хората не си признават, че са мигранти, променихме ли нещо в последните 4 месеца - този акцент постави семинар на тема "Миграция и бежанци - медийно отразяване и предотвратяване на реч на омразата", който се проведе в София. 

На форума беше направен обзор на ситуацията с бежанците в България към момента. 

116 хиляди украинци са подали документи за регистрация за временна закрила, като проблемите с приема постепенно се преодоляват. На преден план остават интеграционните политики за бежанци в нашата страна. Експертите отчитат и неоснователно отблъскване на бежанци на южната българска граница, дори граждански организации водят собствени разследвания на такива случаи. 

"Миграцията в момента има изключително негативни асоциации, за съжаление. Така е поради политическата натовареност за това, че тя е опасна. Ние чуваме за вълни, за нашествие, което се случва към България. Вярвам това нещо да може да бъде съборено и самият термин миграция да бъде поставен в неговия добър, балансиращ елемент, в който миграцията е нещо положително, изначален процес, движещ човешката история", коментира юристът Диана Радославова от Центъра за правна помощ "Глас в България". 

Интервю на Добринка Добрева с Диана Радославова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка, предоставена от Обсерваторията на НАСА за слънчева динамика (SDO), показва слънчево изригване през  април 2016 г.

Повишена слънчева активност с повече геомагнитни бури и по-мощна слънчева радиация

Астрономите предупреждават за засилена слънчева активност, която се изразява с повече геомагнитни бури и по-мощна слънчева радиация.  Максимумът на тази активност се очаква да бъде през юли 2025 г., каза доц. Камен Козарев от Института по астрономия на БАН.  " Можем да разберем къде се намираме  горе-долу  в цикъла по наблюдението на слънчевите..

публикувано на 14.07.24 в 16:19
Снимката е илюстративна, архов.

Убити и ранени при нападение в германския град Лаутлинген

Няколко души са убити и ранени при нападение в германския град Лаутлинген в провинция Баден-Вюртемберг, съобщава Ройтерс, цитирайки вестник "Билд". Твърди се, че заподозреният нападател е ловец.  На мястото на инцидента са пристигнали десетки коли на Спешна помощ и два спасителни хеликоптера, които са обградили района.  Няма опасност за..

публикувано на 14.07.24 в 15:59
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания.

Тръмп: Няма да се страхуваме, а вместо това ще останем непоколебими във вярата си

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се казва в изявление на екипа на бившия американски президент, който ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември и стана обект на покушение на митинг в Пенсилвания. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Той бе ранен леко в дясното..

публикувано на 14.07.24 в 15:16
Бившият американски президен тДоналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания, но раната не е животозастрашаваща.

Европейските лидери осъдиха нападението срещу Тръмп, пожелават му бързо възстановяване

Държавни глави и правителствени ръководители от цял свят осъдиха покушението срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, извършено на митинг в щата Пенсилвания, съобщават световните информационни агенции. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал В Европа: Ръководителят на европейската дипломация  Жозеп..

публикувано на 14.07.24 в 14:52

Елин Рахнев: Евро 2024 е едно от най-добрите първенства

За мен Евро 2024 е едно от най-добрите първенства , каза пред БНР Елин Рахнев – писател, драматург и голям футболен фен. На финала довечера той сподели, че ще стиска палци за Испания . Испания срещу Англия в големия финал на ЕВРО 2024 "Всички футболни аргументи са за Испания. Според мен няма в последните години такъв отбор, който да е..

публикувано на 14.07.24 в 14:15
Снимката е илюстративна.

Гърция: Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун

Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун, което по-рано беше спряно заради намалена видимост вследствие на пожара между Серес и Солун. Огънят вече е овладян. Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун До другите гранични пунктове с България няма активни пожарни огнища. Гасят се пожари в областите..

публикувано на 14.07.24 в 14:04
Роберт Фицо

Словашкият премиер: Нападението срещу Тръмп е копие на атаката срещу мен

Словашкият премиер Роберт Фицо, който през май беше прострелян, докато поздравяваше свои симпатизанти, определи атентата  срещу Доналд Тръмп "като копие" на нападението срещу самия него. Политическите опоненти на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп опитват да го възпрепятстват и когато това не работи, те толкова много изнервят обществото, че..

публикувано на 14.07.24 в 13:58