Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Михаела Пъдева: За художника всичко е възможно

Михаела Пъдева - художник
Снимка: БНР
Гост в рубриката "Горещи сърца" е художникът Михаела Пъдева. Фамилията е наследила от пра-дядо й, който от чирак в ковачница става занаятчия и дори депутат във Великото народно събрание.

"Този, който е дал това име - Пъдева, с което не е лесно сам да свикнеш, защото е малко майтапско, е следния:

Един пра-дядо, който бил мъничък сирак, работел в една ковачница. Работата му била да духа с едно духало огъня никога да не изгасва, никога да не намалява пламъка. И той както духал непрекъснато върху огъня, от време на време духал нагоре към тавана, където сума ти мухи летели. В онези времена, в онези работилници. И като ги пъдел тези мухи, те му викали "пъдето, пъдето" и така му останал този прякор. Но той след това се развил, станал занаятчия и накрая стигнал до Великото народно събрание", разказва историята на фамилията си Михаела Пъдева.

Текстилът я избира, не тя него:

"Аз бях избрала "плаката". По онова време, когато аз кандидатствах специалността "плакат" беше много силно развита главно в чужбина. Поляците бяха много добри плакатисти, цял свят от тях гледаше и учеше и аз мечтаех за "плакат".

Не я приемат в тази специалност, а в "текстил". Имала е намерението да се премести, но попада на Марин Върбанов, учил в Китай "текстил". Преподавателят й е бил пленителна личност и постепенно я е изкушил с интересните задания:

"Той ме влюби, така да се каже, в текстила и аз си останах в тази специалност."

Изкуството е за душата на хората.

Повече за това чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ученици от Националното училище по изкуствата

Ученици от Националното училище по изкуствата в Плевен участваха във фестивал в Полша

Ансамбълът от Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" в Плевен представи България в международен фолклорен фестивал в Полша. В него участват деца от 7 до 14 години. "Чувствах се много горд, че съм отишъл там и че съм показал инструмента на тези хора, защото те до тогава според мен не са виждали българска гайда, този уникален звук...

публикувано на 07.08.22 в 19:11
Димитър, Мариана, София и Анна

Димитър и Марияна Митеви възпитават трите си дъщери на духовни ценности

"Богородица е символ на най-важното, към което човек може да се стреми - това е светостта. В храма аз съм църковен певец от четири години и имах удоволствието и честта да запишем този диск по повод 100-годишнината от първата копка на храма, който е плод на усилията на много хора и е завещание от една от най-големите благодетелки на София - Йорданка..

публикувано на 07.08.22 в 17:32
Димитър Христов, Анна Багряна, Кремена Кунева, Елисавета Шапкарева

Клубът за култура „Оранта“ ще помага на украинските жени, които живеят в България

Новооткритият клуб за култура „Оранта“ към Интеграционния център „За Доброто“ ще помага на украинските жени, които търсят убежище в София чрез организиране на арт-работилници, посещения на музеи и изложби. Предвижда се осигуряване на подкрепа от психолози, юристи, медицински специалисти, срещи с хора на изкуството, работодатели, представители на..

публикувано на 07.08.22 в 15:27
Асен Митрев

В село Каменица, община Струмяни са останали едва 80 възрастни жители

Църквата в село Каменица, община Струмяни е изградена през 2009 година с помощта на местното население. "Селото е с малко население - 80 жители", каза за БНР кметът Асен Митрев. По думите му от 3-4 месеца са изградени жилища за хора с психични отклонения. "Изградени са 4 жилища с персонал от 60 лица, болните са около 100 души. Добре се грижат..

публикувано на 07.08.22 в 13:20

"Кавал Парк", или как американец от руски произход се влюби в българския фолклор

Колко силно може да те плени българския фолклор и неговите ритми? Толкова, че да останеш в една непозната дотогава за теб среда, управлявана от непонятна за теб система. Но сърцето ти да говори и да те тегли към тази земя и нейната музика. Историята на един американец от руски произход - Александър Еплер, оживява във филма "Кавал Парк"...

публикувано на 06.08.22 в 14:55
Доц. Александър Сивилов

"След края на историята" с Александър Сивилов: Хирошима

На 6 август 1945 г. от бомбо-люковете на самолет модел B-29 с името „Енола Гей“ към град Хирошима в Япония полита атомната бомба, наречена галено „Малчугана“. Тя се взривява над града, като в момента на експлозията загиват 66 хиляди души. Други 69 хиляди са ранени и повечето от тях умират по-късно от лъчева болест. Решението за атаката е..

публикувано на 06.08.22 в 13:40
Боряна Момчилова

Боряна Момчилова от "Пътеписаници": Моят фокус е България

"Пътеписаници" е проект на Боряна Момчилова. В блога тя описва " виртуални идеи за реални пътешествия ". Инициативата ѝ да популяризира различни маршрути в България започва преди 8 години, а първото пътуване, вдъхновило блога, било в района на Триград. " Местните хора са най-голямото вдъхновение . Те са хората, които си пазят..

публикувано на 05.08.22 в 13:27