Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Израел използват клоуни при обучението в училище

В 79 училища в страната вече има педагогически клоуни

Снимка: личен архив

Не в една област Израел е първа в света. Обикновено е водеща в медицината, компютърните технологии, оръжейната промишленост или пустинното селско стопанство. Дали и в просветата има области, в които еврейската държава е първопроходец. Оказа се, че това са педагогическите клоуни.

Огромна изложбена палата в Йерусалим бе събрала водещи педагози на страната, с постижения както в областта на преподаването, така и на възпитанието. И насред строгите облекла на учителите, които демонстрираха своя опит, имаше няколко цветни, дори комични, фигури. Това бяха педагогическите клоуни. Израел е първата държава в света, където освен на психолози и възпитатели, разчитат на необичайния подход на палячовците за разрешаване на конфликти в училище, за приобщаване на децата към колектива, за подпомагане на първите стъпки на млади педагози, които за пръв път влизат в час не като ученици.

"Бях медицински клоун в детското отделение на най-голямата психиатрична болница. Част от задачите ми бяха да накарам децата да пият лекарствата. Тогава си помислих, че ако на малчуганите се помогне още докато ходят на училище или детска градина, когато са в семействата си, да умеят да са дистанцират от негативните влияния, те просто могат да не стигат до болницата. Не говоря за другите лечебни заведения , но точно за психиатрията. Започнах с няколко училища, които ми повярваха. Стана ми ясно, че педагогическите клоуни трябва да са две различни групи. Едните да подпомагат учебния процес, наричам ги за кратко обучаващи. А другите- за помощ при възпитателната работа и решаване на конфликти от всякакъв вид. Не може да не сте забелязали клоуна на кокили. Той хвърля в ръцете ви топче и щом го уловите казва дума на иврит или на английски. Вие трябва да кажете превода съответно на английски или на иврит. Който успее в рамките на 10 секунди, получава шоколадче. Това е представител на обуващите клоуни. Обикновено в клас два типа ученици развалят дисциплината: най-умните, на които не им е интересно толкова дълго да им обясняват нещо, което са схванали веднага и изоставащите, които не могат да разберат достатъчно бързо материала. Често в училищата правят специална паралелка за напреднали по дадена дисциплина. С изоставащите не е така. Тогава се „появява“ обучаващия клоун. Той се вглежда в очите на децата, които по-бавно схващат и задава на учителя допълнителни въпроси върху преподавания материал. Така другите деца не се нахвърлят над изоставащия, който ги „бави“. Клоунът се прави на недочул или не доразбрал, докато всички не усвоят материала", каза за БНР Талия Сафра, директор на Центъра за педагогически клоуни към израелското министерство на просветата.
Снимка: личен архив

В 79 училища в страната вече има педагогически клоуни. Те помагат на деца на възраст от 5 -18 г. В края на всяка учебна година директорите на училищата ги атестират. От това зависи дали ще имат финансиране за следващата година.

"Най-големият ни принос е в областта на социалната комуникации и разрешаване на емоционални проблеми. Списък на деца и техните проблеми получаваме от педагогическия съветник в училището. От нас зависи, обаче, как да помогнем в решаването им, но игриво, с усмивка. Например в едно училище имаше дете, което много са страхуваше от бабаитите в класа. То почти не говореше и дори не гледаше никого в очите. Решихме да направим игра с балони. След като надухме разноцветни балони предложихме детето да определи през кой от балоните най-добре се виждат очите на другарчетата му. Освен приятелите, то трябваше да погледне в очите на тези, от които се страхуваше. Формално гледаше през балона. Мисля, че успяхме да му помогнем да преодолее страха си. На друго място, заедно с връстниците си, учеше дете със специални нужди. Децата понякога са жестоки. Бяха започнали да го имитират и да му се присмиват. Направихме игра, в която се изискваше умения, каквито детето -инвалид имаше, а другите-не. Помогнахме за изграждане на авторитет", допълни за "Хоризонт" Талия Сафра.

Тя обясни, че сред най-трудните казуси е бил този да се отделят деца от компанията на свои криминално проявени приятели, които не ходят на училище или от семейната среда, ако има хора, които са в конфликт със закона.

"Правихме всичко да им намерим приятели в училището, които да уважават повече от престъпниците. А дори привлякохме един от застрашените ученици в нашата команда. А той има качества: много е находчив и остроумен, бързо и удачно реагира във всяка ситуация. Случвало ни се е безпомощният в класа да е учителят. Ние влизахме с него на уроците му, за да променим атмосферата в класа и да заинтересуваме децата от предмета, да им посочим как интересни могат да бъдат часовете с този учител. Имаме своя скала за оценяване на направеното, особено при възпитателните клоуни. Забелязваме как децата ни чакат и това е най-високото признание за труда ни".

Повече можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37