Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на строителите в България навърши 15 години

Илиян Терзиев: КСБ изсветлява сериозно строителния бранш

Снимка: Pixabay

Камарата на строителите навършва 15 години в условия на липсваща индексация, лош имидж и 500 фалирали фирми за миналата година. В България (КСБ)  е независима, доброволна, професионална oрганизация, действаща като официален представител на строителните фирми в България.

“За нас тези 15 години са доста голям период, направихме доста неща“, казва Илиян Терзиев, председател на УС на КСБ, в интервю за БНР и допълва:

“КСБ е едно обединение, създадено със закон, което обединява 6500 фирми в редиците си. Едно от нещата, които бихме желали да изтъкнем, е, че изсветляваме много сериозно бранша. Това, което всеки гражданин в държавата може да получи, когато влезе в регистъра на нашата камара, е да провери всяка фирма, която съществува – какво представлява, какви материални активи има и колко работника. Всеки може да си направи извода за дадена фирма, която иска да наеме.“

Има ли гаранции, че Камарата представлява целия бранш?

“Категорично да! Това е обединение на около 6500 фирми, които са конкурентни една на друга. Всяка от тях участва в редица конкурси и решения. Не повече от 3% са фирмите в тези 6500, които се водят големи – над 500 човека. Другата част са средните, които са между 50 и 250 работника – около 13-14% от фирмите, а останалите 85% са малки фирми – с персонал до 50 човека.

Всяка година строителния сектор изпълнява поръчки на стойност между 18 и 14 млрд. 50 на 50 са обществените поръчки и тези, които поръчват частните инвеститори. 85% от поръчките се взимат от малки и средни фирми.

Важно е да се знае, че изпълнението на обществените поръчки е от порядъка на 6-7 млрд. годишно. Това е точно половината от изпълнението на общия строителен продукт. Това не може да се изпълни само от една фирма. Да, има т-нар. “главни изпълнители“, но това е масова практика по света.“, казва още Терзиев в “Хоризонт до обед“.

Колко от средствата не се разплатени?

“По информацията, която имаме, за изминали периоди няма разплатени някъде от порядъка на 2 млрд. по всички програми, които касаят обществени поръчки. За миналата година имаме фалиране и отписване от регистъра на около 400 фирми. За последното тримесечие на миналата година. Възможно е сега да има и повече“, посочва още той.

КСБ настоява за запазване на инженеринга

Според него “инженерингът е хубаво нещо“, което може да се определи с думата “отговорност“.

Чуйте интервюто в звуковия файл.

Снимки: Pixabay
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Християн Мицкоски

Мицкоски: Всички ще скъсат българските паспорти в първия ден, в който страната ни стане член на ЕС

Според Християн Мицкоски гражданите на Република Северна Македония търсят български паспорти не заради "етническа или национална принадлежност" и "ще ги скъсат в първия ден, в който страната стане член на ЕС”, съобщава..

публикувано на 29.07.24 в 18:56

МВнР уведомява за отменени полети от и до Бейрут, призовава да не се пътува до Ливан

Във връзка с развитието на обстановката в региона на Близкия изток Министерството на външните работи уведомява за отмяна на полети на редица авиокомпании от и до международното летище на Бейрут, Ливанска република, съобщиха от ведомството. Европейски авиопревозвачи съобщиха днес, че отменят полети до и от Бейрут на фона на ескалацията на напрежението..

публикувано на 29.07.24 в 18:36

Овладяна е обстановката в завод "Свилоза" в Свищов, огнеборците ще дежурят и през нощта

Овладяна е обстановката в завода за целулоза в Свищов, където днес по обяд възникна пожар и последва взрив в един от химическите цехове. Взрив в завода за целулоза край Свищов Пожарникари са се отзовали на сигнал за инцидент в цех в Свищов Има трима леко пострадали. Заводът спря работа. Няма опасност за живота и здравето на населението,..

публикувано на 29.07.24 в 18:11
Снимката е илюстративна, архив.

Краен срок за предложения по промените в КСО, които да спрат схемата, наречена "френска безработица"

Изтича тридневният срок, в който депутатите могат да правят предложения за още промени в проекта за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, който беше внесен от ГЕРБ-СДС, и с който се слага край на т.нар. "френска безработица" у нас. Първи внесоха предложение за корекции от парламентарната група на ДПС. При първото четене в пленарната..

публикувано на 29.07.24 в 17:58
 Първите седем камиона с осигурената от

В засегнатите от пожари райони вече се приемат заявления от фермерите за финансова помощ

От тази сутрин са създадени изнесени работни места в районите, засегнати от пожарите, за да се улеснят пострадалите земеделски производители при подаването на заявления и да не се налага да ходят до областните дирекции по земеделие. Това съобщи в брезнишкото село Слаковци министърът на земеделието и храните Георги Тахов. Министърът заяви, че..

публикувано на 29.07.24 в 17:28

Загасен е пожарът край "Меден рудник" в Бургас, унищожени са зеленчукови градини

Загасен е пожарът край бургаският квартал "Меден рудник", който възникна в обедните часове днес. Пожар в района на бургаския квартал "Меден рудник", горят сухи треви и храсти Изгорели са сухи треви и храсти и 2 частни зеленчукови градини. В потушаването на огъня са участвали 6-има огнеборци с 2 противопожарни автомобила. По информация на..

публикувано на 29.07.24 в 17:19

Община Елин Пелин предупреди да не се събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника

Община Елин Пелин предупреди гражданите да не събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника. В четвъртък база на фирма за пиротехника се взриви. А при инцидента загинаха четирима души. От общината предупреждават, че е възможно по пътното платно и около него да има остатъци от пиротехника и отломки, които да са..

публикувано на 29.07.24 в 17:04