Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 27 юни-2 юли 2022

Орацио Лоренс
Снимка: Фейсбук профил

В силна конкуренция Алекс Тоткова успя да се класира за полуфиналите на Световната купа по спортно катерене за мъже и жени в дисциплината “трудност” във Виларс, Швейцария. Там Алекс постигна 14 място. Николай Русев се класира 36-и, а Васил Василев - на 53 място. В края на следващата седмица е последният кръг от Купата, който ще се проведе в Шамони.


Тазодишната катерачна среща, която е и Държавно първенство по скално катерене, ще се проведе на 17 и 18 септември на скалите край Лакатник. За целта в момента се разработва сектор "Яворец", където участниците ще мерят сили на новите маршрути там. Това е 12-ата подобна среща, която събира катерачи от различни клубове от страната. Организатор е Българската федерация по катерене и алпинизъм.


Нов голям успех записа планинският бегач Шабан Мустафа - сребърен медал в престижния маратон в Цермат, Швейцария. 43-годишният служител в общината в Сунгурларе финишира с време 3:06:55. Така записа втори път сребърен медал в това състезание, а има от минали години и два бронзови. През 2015 г. пък стана четвърти на Световното първенство по планинско бягане на същото трасе.


Шабан Мустафа


Калоян Пейчев - Кофето започна на 1 юли опит да изкачи 100 000 вертикални метра за възможно най-кратко време. Целта му е да ги измине за по-малко от 20 дни. Мястото е районът на хижа "Плевен". Повече можете да прочетете тук.

Базовият лагер на К2 продължава да се пълни. Както вече съобщихме, около 380 души ще се опитат да изкачат втория по височина връх на планетата този сезон. Американката Сара Стратън (Sarah Strattan) пък има за цел да стане първата жена в света, спуснала се със ски от К2. Миналата година тя изкачи Броуд Пик, но успя да се спусне със ски от по-ниска точка, на височина 7700 м, тъй като не винаги моментните условия са подходящи за спускане от самия връх. Две години по-рано тя е изкачила и Макалу, но без да кара ски. Този осемхилядник беше спуснат със ски едва през май тази година, от американеца Ейдриън Балинджър (Adrian Ballinger). В сегашния си опит на К2 сънародничката му Сара Стартън ще разполага с допълнителен кислород и личен шерп.


Първият и единствен досега човек, спуснал се със ски от К2, е полякът Анджей Баргиел, който записва историческото си постижение през 2018 г.


Как стотиците желаещи да изкачат К2 ще си поделят мястото за палатки, което, за разлика от Еверест, е крайно ограничено в някои от лагерите - предстои да видим. Вероятно ще има междинни лагери, а някои ще пропуснат директно част от традиционните места за почивка, каквито намерения вече бяха обявени.


На К2 ще бъде и Саджид Садпара - синът на загиналия в зимна експедиция там известен пакистански алпинист Али Садпара. Саджид ще се кооперира с комерсиалната експедиция, водена от Нирмал Пурджа.


По-рано Пурджа, Мингма Давид и катарската принцеса, която е тяхна клиентка, изкачиха връх Денали (6190 м) - континенталният първенец на Северна Америка, така че Нирмал продължава да поддържа добра аклиматизация, както винаги, и не е ясно, дали освен да води клиентите си, няма да постави отново някой нов рекорд.


Междувременно, трима парапланеристи успяха да се издигнат на 7000 м височина, използвайки термиките в района на К2. Така Tom de Dorlodot, Horacio Llorens и Ramon Morillas станаха първите хора, управлявали парапланер не от К2 надолу, а издигайки се нагоре, към върха. Първите двама са регистрирали 7010 м височина, а третият - 6500 м, като опитите им да издигнат още по-нагоре продължават. Рекордът за най-голяма височина, достигата с парапланер, е на Антоан Жирар, който миналата година успя да се издигне на около 350 метра над осемхилядника Броуд Пик (върхът е висок 8051 м, а французинът достигна височина 8407 м).


Италианците Франц Казанели и Пиетро Пико отвориха нов маршрут към осемхилядника Нанга Парбат. 1400-метровата линия “Aosta Valley Express” (AI 90º, M6, 85º) се намира на Диамирската стена, стига до билото - Лагер 2 (6000 м), където се свързва с маршрута “Кинсхофер” към върха. Двамата италианци, които работят като гидове, не са се изкачили до самия връх, но обявиха намерения в близките дни да се опитат да изминат целия път догоре. В плановете им са също Броуд Пик и К2.


Братята Поу изкатериха по нов маршрут Северната стена на петхилядника Кашан (5716 м) в Перуанските Анди. 980-метровата линия Bizirik (M6 85°) е 12-ата поред премиера за баските Икер и Енеко Поу в района на Cordillera Blanca. Дни по-рано те направиха две премиерни изкачвания, по два различни маршрута на върхове от веригата Urus.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56