Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Защо плащането на битови сметки с ваучери си остава само обещание?

Намерението да се улеснят работещите се натъква на редица административни препятствия

Снимка: БГНЕС

Плащането на битови сметки с ваучери за храна се оказва невъзможно и след актуализацията на държавния бюджет от 1 юли. Целта беше хората, които получават такива ваучери, да могат да плащат с тях и комуналните си разходи. Това обаче не се случва. Причината: административни пречки и необходимост от законово доуточняване на регламента.

От 1 април таванът на ваучерите за храна беше повишен от 80 на 200 лева месечно. Купоните вече могат да се използват освен за покупка на хранителни продукти в магазини и в ресторанти, още и за плащане на битови сметки за ток, парно, природен газ и вода и за културни мероприятия. От 1 юли с актуализацията на бюджета беше дадена и допълнителна възможност ваучерите да се ползват и за туристически услуги.  

Потребителите биха се възползвали от предоставената им възможност, но все още нормативната уредба не работи достатъчно добре, показва анкета на "Хоризонт".

"Ако това стане, ще бъде супер. Аз толкова не мога да изхарча за храна, колкото ми дават."

За да се приемат ваучери при плащане на сметките за електроенергия, би трябвало да има договор между издателя на купоните и всяко комунално дружество, което да има възможност да приема ваучерите в собствени касови салони. "ЧЕЗ - Електрохолд" - Продажби не разполага със собствени касови салони и поради тази причина няма сключени директни договори с издателите на ваучери. Това отговориха на запитване на "Хоризонт" от пресцентъра на дружеството. Подобен беше и отговорът при наша проверка в EVN -България, с уточнението, че се водят разговори да се намери начин ваучери да се използват и за плащането на сметките за ток.  

EVNняма собствени касови салони и това в случая е въпрос на договорка между "Български пощи" и другите доставчици, уточнява Петър Костадинов от дружеството, което обслужва Югоизточна България.

Предмет на разговори са и възможностите за дигитализация на ваучерите, така че да се покриват и онлайн плащания.  

Снимка: БГНЕС

Проверката на БНР продължи със запитване до „Софийска вода“ – дружеството разполага с касови салони за плащане, но на този етап хората не могат да си плащат сметките към тях с купоните, тъй като дружеството няма сключен договор с оператор на ваучерите.

"Не виждаме смисъл да имаме такива. При нас плащането в брой по  нашите каси е изключително малко и намалява все повече и повече. От началото на годината сме пуснали два онлайн канала за плащане и виждаме, че клиентите доста добре ги приемат, увеличават се плащанията по тях", коментира търговският директор Борислав Георгиев. Според него ваучерите имат съвсем друга функция, "а именно социална". Той посочва още, че ваучерът като ценна книга за разплащане не е достатъчно осигурена срещу фалшификации.

Столичната "Топлофикация" проверява всички правни възможности за заплащане с ваучери. В тази връзка се работи до началото на отоплителния сезон да предложи на своите клиенти удобен механизъм за плащане, който да удовлетворява всички заинтересовани страни.  

За да стане възможно плащането на битовите сметки с купоните за храна, операторите на ваучерите трябва да имат сключен договор с доставчиците на съответните услуги, потвърди секретарят на Асоциацията на операторите на ваучери за храна Таня Обущарова.

"Това зависи от всеки един индивидуален оператор. В момента има 13 лицензирани на пазара. Зависи от доставчиците на тези услуги – дали те имат желание да приемат ваучери за храна."

Снимка: БГНЕС

Обущарова акцентира върху сключването на договори с посредниците, които улесняват плащането на сметките.

"Но от Министерството на финансите ни казаха, че това законово не е възможно."

Пречката идва от споменаването само на доставчиците на комунални услуги в Закона за бюджета от април.

Водени са разговори с различни доставчици в цялата страна: 

"Част от тях нямат желание да приемат ваучери, тъй като това би затруднило много техния вътрешен процес на обработване на плащанията."

Операторите на ваучери за храна все още търсят решение на проблема, но за целта е нужна законодателна или регулаторна промяна.

Предстои уточняването и на механизма за сключване на договори с доставчиците на туристическите услуги.

Междувременно стана ясно, че в Асоциацията на операторите на ваучерите постъпват многобройни сигнали и жалби от работещи, разочаровани, че не получават от работодателите си ваучери за храна в размер на 200 лева. Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че тази сума е посочен в закона таван, но че това не са средства, които работодателите са задължени да предоставят, нито пък че става въпрос за пари на държавата. Всеки работодател, според възможностите си, преценява дали и каква сума за ваучери за храна може да даде на служителите си.

"Това няма задължителна сила, никой не обещава и не гарантира през закона 200 лева ваучери на всеки работник."

Обещанията на политиците останаха обещания, изтъква Димитров за плащането на комунални сметки с ваучери.

Над половин милион българи получават ваучери за храна. 

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартин Минков

Мартин Минков: Да не се допускат екстремни прояви на хора, нямащи интерес от европейска перспектива за РСМ

Днес наблюдаваме натрупванията на антибългаризъм в съвременното македонско общество . Това обясни пред БНР Мартин Минков, който е бивш наш кореспондент в Скопие. „Те се споделят от една прослойка на това общество, която в никакъв случай не принадлежи към интелигенцията“. Днешната дата трябва да води към туширане на напрежението, но вместо..

публикувано на 04.02.23 в 10:02

Любиша Николовски: Гоце Делчев може да обедини двата народа

Гоце Делчев може да обедини двата народа , заяви пред БНР македонският журналист Любиша Николовски от вестник "Слободен Печат" /Скопие/ преди утрешното честване на 151 години от рождението на Гоце Делчев.  Той изказа мнение, че честването на Гоце Делчев може да се случва заедно между РСМ и България. Все пак очаква утре да има провокации от двете..

публикувано на 03.02.23 в 10:56

Работи се върху разширена версия на филма „Моралът е доброто“, посветен на Кристиан Таков

Работи се върху разширена версия на филма „Моралът е доброто“,  посветен  на Кристиан Таков. Това съобщи пред БНР Веселин Диманов, който е сценарист и режисьор на лентата. „Мислим да удължим малко самата версия, която ще се разпространява и онлайн. Когато темата е толкова актуална и засяга хора, които са действащи в политиката, е..

публикувано на 03.02.23 в 09:57

Владимир Перев: Пикът на напрежение между България и РСМ не е отминал

"Тази година ще бъде малко по-напрегнато. Усеща се напрежение най вече заради това, че полицията още от снощи блокира всички подстъпи към църквата "Св. Спас", където е гробът на Гоце Делчев". Това каза пред БНР Маринела Величкова - кореспондент на БТА в Скопие, преди утрешното честване на 151 години от рождението на Гоце Делчев. Тя припомни, че и..

публикувано на 03.02.23 в 09:49
Български център за нестопанско право

Александра Мирчева: Средата в България все още не е достатъчно развита за подкрепа на социалното предприемачество

Социалното предприемачество е много вдъхновяващо, но и много трудно. Това обясни пред БНР Александра Мирчева, която е координатор „Предприемачество за НПО“ в Центъра за нестопанско право. Днес организацията провежда уебинар, озаглавен „Как да стартираме стопанска дейност с мисия и кауза?“. „Гражданските организации са на първа линия там, където..

публикувано на 02.02.23 в 08:57
 Ружа Смилова

Ружа Смилова: Виждаме ясна заявка за популистко упражняване на власт

"Политическият климат в страната е доста драматичен. Битките са изострени до краен предел". Това заяви пред БНР Ружа Смилова - преподавател по политически науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Този кабинет изпълняваше задълженията си в една трудна среда, отчете тя. Според нея всеки, който влиза в политиката в България,..

публикувано на 02.02.23 в 07:53

Активите на ВТБ в Швейцария минават в ръцете на братя Велчеви

Активите на Външно-търговската банка на Русия в Швейцария се купуват от бившия финансов министър на България в правителството на Симеон Сакскобургготски - Милен Велчев, и неговия брат Георги, съобщи агенция "Блумбърг". Става дума за базираното в Швейцария звено за търговия със суровини на руската ВТБ.  Руската банка беше една от първите финансови..

публикувано на 01.02.23 в 11:56