Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Някои напитки в горещините са опасни за здравето ни - вижте кои

Снимка: Архив

Високите температури имат отрицателно въздействие върху организма, от което сърдечно-съдовата система страда най-много.

Ако не приемаме достатъчно течности, може да възникне дехидратация, която от своя страна  да доведе до сгъстяване на кръвта, което е изключително опасно за хората, страдащи от сърдечни заболявания.

Лекарите настояват, че е важно организма да се поддържа добре хидратиран в горещото време, някои напитки обаче, крият опасности в жегите. За израелския ежедневник „Курсор“, здравните специалисти посочиха кои напитки трябва да избягваме в горещините:

Алкохол - Всеки е наясно с рисковете, но летните горещини и алкохолът могат да доведат до хипертонична криза, а в най-тежките случаи - до инсулт.

Кафе -  Кофеинът има диуретично действие и може да предизвика дехидратация, което допълнително натоварва кръвоносните съдове.

Дори охладеното кафе е опасно. Препоръчва се да консумираме не повече от една чаша кафе на ден и то на хладно място.

Газирани напитки - Опасността от тях се крие в това, че предизвикват внезапен скок на захарта в кръвта. Ако напитката е сладка, тя дори не утолява жаждата ни.

Лекарите смятат, че обикновената негазирана вода е най-добрата напитка за горещото време. Тя утолява жаждата и помага за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци.

Можем да си позволим зелен чай с лимон, компот от сушени плодове или айран, съветват медиците.

Източник: БГНЕС


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.