Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският хелзинкски комитет отбеляза 30 години от създаването си

Организацията защитава правата на различни групи

Радослав Стоянов и Красимир Кънев
Снимка: Станислав Пирчева

"Българското общество не е отворено към правата на човека, не беше отворено през 90-те години, когато се учредявахме, не е отворено сега.  Има много теми, които са теми табу и когато възникнат провокират негативни реакции. Ние всички знаем - те могат да са свързани с правата на някои етнически малцинства, с правата на хора с различна сексуална ориентация, с правата на емигрантите, с някои религиозни малцинства“, каза за БНР Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет.

Експертът в Българския хелзинкски комитет Радослав Стоянов допълни в предаването „Нощен Хоризонт“.

"Не случайно правозащитните организации по цял свят са с особено положение в обществото - те са хем страж на гражданското общество и на правата на хората, хем от друга страна много често са в недобри отношения с властите, биват преследвани“.

Красимир Кънев коментира и сигналите за физическо насилие срещу задържаните за тежки престъпления:

„Не е новина за мен. Това е една от групите, с която ние традиционно сме се занимавали - с лишените от свобода“.

Българският хелзинкски комитет разглежда случаи на физическо насилие над жени в семейството.

"Ние от много години се занимаваме с бежанци. Имаме специален офис за бежанците и кандидатите за убежище, но особено засилихме тази дейност с притока на украински бежанци през последните месеци заради това, че те са с много проблеми".

14 юли 1992 г. група български граждани основават Българския хелзинкски комитет (БХК). Това го прави най-старата все още действаща правозащитна организация в страната. Негови основатели са Калина Бозева, Мария Бакърджиева, Антоанета Ненкова, Юлиана Методиева, Емил Коен, Таня Маринчешка, Копринка Червенкова, Петър Слабаков, Правда Спасова, Красимир Кънев, Димитрина Петрова, Антонина Желязкова, Йонко Грозев и Данаил Данов.

Красимир Кънев  Снимка: Станислава Пирчева
Днес, точно 30 години по-късно, организацията поддържа пет основни програми, като освен защита и застъпничество в сферата на правата на човека, има съществен принос и за изграждането експертиза на много от действащите правозащитници в страната. БХК понастоящем е най-голямата неправителствена правозащитна организация на Балканите и една от най-големите подобни организации в Източна Европа.

Причината да ни има вече три десетилетия обаче е много отвъд помпозните думи, с които можем да опишем постигнатото.

Историите за човешки права винаги започват с хора, и в тях рядко участват силните. Историята на БХК преплита в себе си хиляди човешки съдби – съдбите на най-отритнатите, онеправданите, нежеланите. В работата си ние се срещаме с нарушения на правата на конкретни хора. Те обаче са ключ за промени, които засягат всички.

Радослав Стоянов  Снимка: Станислава Пирчева

Правата и човекът“ е заглавието на новия подкаст, който БХК започва да прави на връх тридесетата си годишнина. Първият епизод вече може да бъде чут в платформата Anchor и в Spotify.

Новият формат е насочен към по-младата публика. Целта му ще бъде да извади правозащитния разказ от формалния език на съдебните решения и мониторинговите доклади, и да го превърне във всекидневен разговор за нещата от живота – защото правата на човека са навсякъде. В пилотното издание се търсят отговорите на някои основни въпроси – какво е „правозащитен подкаст“, защо е необходим той, какво означава да бъдеш правозащитник. Ще можете да чуете и резултата от социалния ни експеримент, в рамките на който попитахме случайни минувачи какво знаят за правата на човека.

Д-р Красимир Кънев е един от учредителите на БХК през 1992 г. В периода 1992 – 1994 г. е негов секретар, а след 1994 г. – негов председател. Завършил е философия и е защитил докторска дисертация в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализирал е права на човека в Колумбийския университет в Ню Йорк. Красимир Кънев е преподавал права на човека в СУ „Св. Климент Охридски” и води няколко онлайн курса по права на човека за американската организация Съдружници за обучение по права на човека за професионалисти и активисти от цял свят. Преподавал е в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, както и в Централноевропейския университет, Университета в Сараево и Университета в Юджийн, щата Орегон. Бил е член на Изпълнителния комитет на Международната хелзинкска федерация по правата на човека със седалище Виена, Австрия; на Управителния съвет на Агенцията за основни права на ЕС; на борда на Фонда на OOН за защита на жертвите на изтезания; на борда на Асоциацията за предотвратяване на изтезанията, Женева; на борда на Института за право на обществения интерес, Ню Йорк; борда на Европейския център за правата на ромите, Будапеща; на борда на Международно партньорство за права на човека, Брюксел. Участвал е в десетки международни мисии за мониторинг на правата на човека в страни от Европа, Централна Азия и Близкия Изток. Автор и редактор на множество книги и статии в сферата на международното право по правата на човека, социологията на междуетническите отношения, правото и образованието, естетиката и логиката.

Радослав Стоянов е активист за равноправието на лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансполовите и интерсекс хората (ЛГБТИ) от 2008 г. насам. Водил е серия дела в обществен интерес, отнасящи се до дискриминацията срещу ЛГБТИ хората, етнически, религиозни и възрастови малцинства. Създател на дългогодишния блог по въпросите на ЛГБТИ хората, където популяризира образователни и аналитични произведения, свързани с тази общност, стигмата и предразсъдъците. През 2012 г. получава наградата „Активист на годината” в рамките на наградата „Човек на годината 2012“ на Български хелзинкски комитет, а от март 2013 г. е и част от екипа на БХК. Понастоящем е студент със специалност „Право“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51