Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 11-18 юли 2022

7
Връх Машербрум (7821 м)
Снимка: Zafaryaab

Мая Танева и Росен Русев победиха в планинския ултрамаратон "Трявна Ултра". В тежка жега Мая измина 150-километровото трасе с близо 7000 м денивелация за 28 часа и 12 минути, а Росен - за 20 часа и 6 секунди.

Над 900 състезатели от 27 държави мериха сили в сърцето на Стара планина, сред тях - някои от най-добрите ни планински бегачи. Шабан Мустафа победи по 21-километровото трасе, а Александър Спасов - в 42-километровата дистанция (3:45:28, рекорд по трасето). Втори след Александър финишира Иво Андреев, който седмица по-рано победи в скайрънинг състезанието "Балкан Ултра" (27 км, 2200 м денивелация, 3 часа и 11 минути). 

В 78-километровата дистанция първото място при жените беше поделено между Христина Козарева и Моника Филипова, а при мъжете победи Алексанър Христов.

На 100-километрово трасе първа пресече финала румънката Елена Унгуреану, а втора стана Нели Ангелова. При мъжете първото място си поделиха Иван Гочев и Йордан Стойков.

Трявна Ултра

В Жилина, Словакия се проведе Европейска купа по спортно катерене за мъже и жени в дисциплините “трудност” и “скорост”. Двама български катерачи участваха в трудността - Слав Киров се пребори за 10-ото място, а Николай Русев стана 19-и. 

Това беше последното състезание за определяне на квотите за Европейското първенство в Мюнхен през август. В класирането по нации в трудността при мъжете българските състезатели са на 11-то място, което ще им даде две квоти в дисциплината. 

Три големи състезания предстоят през август, информират от Българската федерция по катерене и алпинизъм. От 3-и до 6-и ще се проведе Европейското първенство по боулдър за юноши и девойки в Грац, Австрия, на 11-18 август е Европейското първенство за мъже и жени в Мюнхен, а на 21-31 август - Световното първенство за юноши и девойки в Далас, САЩ.

Николай Русев и Слав Киров

18-и ден продължава предизвикателството на планинския бегач Калоян Пейчев - Кофето, който си постави за цел да изкачи 100 000 вертикални метра за по-малко от 20 дни. В неделя, 17-ия ден, той беше изминал малко над 95 700 метра. Това означава, че 
Калоян има реални шансове да постигне целта си още днес. Мястото е районът на хижа “Плевен”, Централен Балкан.

И новини от високите върхове

Двама чехи, които миналата година оцеляха на седемхилядника Барунце в Непал, се завръщат във високата планина, но този път в Пакистан. Марек Холечек и Радослав Грох са известни имена в алпийската общност. 47-годишният Холечек е два пъти носител на най-престижната награда в алпинизма - “Златен пикел”. 33-годишният Радослав Грох пък е успешен ски-алпинист, шампион на Чехия в този спорт. През 2019 г. двамата изкачват по нов маршрут Източната стена на шестхилядника Хуандой Север (6360 м) в Перу и получават номинация за наградата “Златен пикел”.

Марек Холечек

През май 2021 г. двамата изкачват по нов маршрут, в алпийски стил връх Барунце (7129 м). Започва обаче буря и обилни снеговалежи, а двамата чехи се спускат в продължение 4 дни, за които успяват да изминат 1100 м при висока лавинна опасност, а после са транспортирани с хеликоптер до болница в Катманду. Изглежда 10-дневното им преживяване на ръба на смъртта не ги е отказало от поемането на висок риск, тъй като сега те ще се опитат, заедно със сънародника си Томаш Петречек, да изкачат Машербрум (7821 м). Върхът е известен още като К1, тъй като в началото на миналия век британските картографи са го считали за най-високия връх в Каракорум. Изкачен е едва 4 пъти, а за последен път - преди близо 40 години. Първото изкачване е осъществено през 1960 г. от двама американци, по Южната стена. Сега чехите планират да направят опит по неизкачваната Западна стена, в алпийски стил. Вече покойният австрийски топ алпинист Давид Лама, който има неусшешен опит на Машербрум, казва преди години, че да изкачиш този връх е като да изкатериш Северната стена на Айгер, а отгоре тепърва да започва връх Серо Торе - все високи цели в алпинизма. Така че, започва една много интересна експедиция, която ще следим с особено внимание в рубриката “Екстремните спортове”.

Още един сериозен опит от сферата на алпинизма

Еду Марин прави опит да премине свободно прословутата линия “Eternal flame” по Безименната кула (6239 м) на Транго в Пакистан. Той вече е изкатерил свободно всички въжета до 5700 м височина и изчаква времето да се подобри, за да продължи нагоре. Целта му е да стигне върха, без да се връща междувременно до Базовия лагер, където са се спуснали вече неговият брат и баща им. Испанският алпинист съощава, че вече седем дни е сам на стената, на 5700 м, а в момента е и студено. Миналата година Еду Марин успя да изкачи върха, но сега се опитва да премине въжетата свободно, тоест, без да “увисва”, както се казва на катерачен жаргон, на местата за осигуровка.

Еду Марин

Денис Урубко направи неуспешен опит да изкачи Броуд Пик. Въпреки продължаващата буря в района, Урубко тръгна от Базовия лагер и за 9 часа се изкачи до Лагер 3 (7100 м). Освен него, е нямало никой по маршрута, а ветровете са били със скорост 90 км/ч, съобщиха от екипа му. На следващия ден Урубко е продължил към върха, но на 7900 м височина времето съвсем се е влошило и той се е върнал в Лагер 3. По-рано тази седмица алпинистът с руско и полско гражданство достигна сам 6700 м височина на съседния осемхилядник - Гашербрум 2, като не са ясни подробности, тъй като Урубко не носи сателитен телефон със себе си.

Палатката на Урубко

Уил Сим и Фабиан Бул използваха интересен начин, за да си спестят част от подхода към кулата Гулмит (Gulmit, 5800 м) в долината Хунза, Пакистан, където направха премиерно изкачване. Британецът и германецът са се издигнали с парапланери и така са спестили 4 дни от сложния и опасен път към основата на петхилядника, като са летяли час и половина.

Гранитната кула се намира в отдалечено място и достигането до нея е толкова трудно, колкото и изкачването й - характернни за пътя до нея са високият риск от лавини и каменопади, и много стръмните участъци от гладка скала. Затова до момента върхът беше неизкачен, макар да са правени няколко опита през 80-те години на минялия век.

През 2020 г. Фаниан Бул осъществи първия полет с парапланер от върха на Cerro Torre. В пренасянето на багажа сега са им помогнали италианският парапланерист Аарон Дурогати и фотографът Джейк Холанд.

Видео можете да гледате тук.



И нещо предстоящо

Идния четвъртък в Банско започва традиционната Лятна филмомания под звездите, организирана от екипа на Банско филм фест. В рамките на 3 вечери ще бъдат излъчени най-добрите приключенски и екстремни филми, излъчени в предходното издание на фестивала. Прожекциите започват всяка вечер от 21 ч. на централния площад „Никола Вапцаров”, вход - свободен, а подробности за програмата - тук.

---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56