Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чужденци изучават български език, култура и фолклор във Великотърновския университет

Снимка: Здравка Маслянкова

Кирило-Методиевото "А, Б" е запленило много чужденци, които през лятото идват във Великотърновския университет, за да изучават за три седмици български език, култура и фолклор. 

Хиляди километри е пропътувала 21-годишната Мая Юса от родния Йокохама в Япония до Велико Търново, за да се върне в родината на баща си и да усъвършенства своя български език на семинара по българистика във Великотърновския университет. Тя е студентка по екология и споделя, че много държи на българското си семейство и на българските традиции, и боготвори своите баба и дядо, които за последен път е виждала преди 7 години, и планира това лято отново да им гостува в Първомай: 

„Моят баща е от България и аз мога да говоря малко български, но трябва още да уча. Обичам много мусака и пълнени чушки. Ние си правим Великден и честваме Баба Марта“. 

Мая Юса

Редом с японката своя български език във Велико Търново усъвършенства и 26-годишната Дорис Сулцера от Хърватия. Студентка е в Загребския университет, където изучава френски, български и словенски езици. Идва за втора година и е запленена от българския фолклор: 

„Тук, в университета, имаме възможност да учим български с българите, каквато нямаме в Хърватия. Надявам се след няколко години ще работя с български език като преводачка. Имам много интереси в танците и българския фолклор, защото обичам да танцувам. Тук научих много танци. Бях преподавателка в един момент на хърватски и сръбски фолклор. Научих се да танцувам българска ръченица“.  

Войтех Скрипчак

Влюбен в българските народни танци е и полякът Войтех Скрипчак, преводач в Европейския парламент в Брюксел. Връща се за девета година на семинара по българистика:  

„Българският език носи голяма и стара култура и аз много харесвам тези аспекти на българската култура като народните танци. Аз играя народни танци в Брюксел, имаме такава група с брюкселските българи и българки, играем редовно и това много ми харесва. В народните танци има някаква енергия, общуване, както се казва рамо до рамо, сърце до сърце“. 

Българският е петият език, с който работи в Европарламента Войтех Скрипчак и споделя, че един от българските евродепутати с бързия си говор е предизвикателство за преводачите:  

„От така наречените щатни преводачи в парламента, само аз съм с български език, има и други колеги на свободна практика. Един от депутатите обича да говори много бързо и обича да чете. Човек трябва да се съсредоточи и да говори много бързо и да работи бързо, това е доста трудно. До колкото помня, не съм грешил, но когато някой говори толкова бързо, трябва да решиш как да се справиш с това и не чак толкова важни детайли може да бъдат подминати. Казват, че дяволът е в детайлите, но аз вече работя в парламента дълго време и вече зная какви детайли са важни и какви не“. 

Никола Стоименович, Дорис Сулцера, Милан Митич

22-годишният Никола Стоименович от Лесковац, Сърбия, е студент по руски език и литература. Разказва, че българският език се учи като задължителен предмет в тази специалност в университета. Младият мъж е политически и обществено активен. Споделя, че не му е трудно да говори езика ни, защото има български корени и семейството му говори на шопски диалект.: 

„По бащина линия всички са от Македония, а по майчина са от Радомир. Те са били преселници през 19-и век. Когато „нарисуваха“ новите граници, те останаха от другата страна. Не ми харесва това, което се случва в Македония. Както каза един приятел, това е шизофрения – един човек в Скопие протестира против българизацията на Македония с надпис на чист български език „През голгота към независима Македония“, това е шизофрения. Войната Русия – Украйна е по-голяма политика“. 

Велико Търново е станал втори дом за белградския преподавател по сръбски език и литература Милан Митич. Идва на семинара по българистика за шести път: 

„Преди 15 години за първи път бях за първи път във Велико Търново. Тук имам много приятели. Сега това ми е втора къща тук, защото тук е много хубаво, аз обичам тези хора, обичам да ям храната, великият ми приятел е тук. Аз уча за себе си, защото искам като дойда тук с приятели да мога да казвам всичко на български език. Царевец ми е любимото място и църквата „Св. 40 мъченици“. Мощите на свети Сава са в църквата и това е свято място за сърбите. Сърбия и България са един и същи народ“. 

Международният семинар по български език и култура във Великотърновския университет продължава до края на юли и се провежда за 45-а година. В тазгодишното издание се включват 89 участници от 29 държави от четири континента. 

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: Здравка Маслянкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12