Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Спомен за Мими Балканска

Мими Балканска
Снимка: НМТ

На 23 юли се навършват 120 г. от рождението на легендата на българския оперетен театър - Мими Балканска. И днес за нея се говори като за едно от най-големите явления в българското изкуство, но, за съжаление, много малко са вече тези, които са имали щастието да я видят на сцената, да почувстват силата на нейния талант. 

Аз съм присъствала на нейни спектакли през 50-те години на отминалия век, но това беше периода в края на нейната кариера, когато тя изпълняваше характерни роли в български и съветски оперети: Леля Сийка от „Време за любов“, циганката Фидана от „Имало едно време“, Мадам Сан-Жен от едноименната оперета, Леля Кето от „Златната долина“ и т.н. - роли, прекрасно пресъздадени, но това не беше амплоато на Мими Балканска, това не бяха прекрасните й, вълнуващи героини, от които струеше чар и красота. Все пък успях да видя третата й героиня от „Царицата на чардаша“ на Калман - Цилика /припомням само, че тя е била най-чаровната Щаси и великолепна Силва преди войната/, още помня  елегантността, аристократичността на нейната героиня, духа, който носеше, и това ми беше достатъчно, за да остане в спомените ми като велика актриса.

Много спомени на нейни колеги, на писатели, музиканти и артисти съм чула, и във всички тях се усеща преклонението към нейната личност. Някои спомени са публикувани в книгата „Аз не съм Царицата на чардаша“, посветена на Мими Балканска, от журналистката Елиана Митова. Един от тях е на големия наш диригент Асен Найденов, споделен след нейната смърт:
"Минавам често по нейната улица и с мъка поглеждам към прозорците й - няма я вече Мими Баланска! А някаква радостна тръпка минаваше през душата ми, когато я видех там. Неволно си спомнях звездните мигове в оперетата и многобройните ни контакти, които оставиха у мен дълбоки впечатления. Аз акомпанирах нейни концерти с участието на тенора Илия Йосифов - тогава двамата изпълняваха арии и песни от Калман и Шуберт. Мими беше изключително музикална, тя познаваше творбите съвършено. Имаше много хубав, топъл глас - естествено поставен сопран - и чудесна дикция. Всяка дума, произнесена от нея, се чуваше до най-отдалечените кътчета на салона. Казвам това, защото понякога се опитват да критикуват пеенето на Мими - както обикновено става, бездарните са злостни към щедро надарените! Ех, ако други артистки можеха да постигнат с пеенето си това, което постигаше Мими!

Помня я малка, палава субретка в Кооперативния театър - тогава цяла София беше луда за нея. Помня я възхитителна героиня, с достойна осанка и женско обаяние, помня я в балетна пачка и в мъжки дрехи, помня и нейната Цилика! С появята й на сцената, публиката започваше да аплодира. Трябваше да изчака няколко секунди, за да каже първите си реплики - тя, нашата Царица на чардаша!

Всичко, написано или казано за нея, бледнее пред действителните измерения на художественото й творчество. То остава като еталон в историята на българското сценично изкуство, като епоха, която не е имала нито предшественици, нито последователи със същия мащаб. Едно явление - ярко и неповторимо, златна страница в нашата родна култура, живот - пример за творческо горене и човешка всеотдайност, които ще ни топлят винаги.“

Гласа на Мими Балканска, запазен в Златния фонд на БНР, можете да чуете в звуковия файл. Записът е направен през 1984 г., в последните седмици от живота на певицата. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боян Иванов и Алексей Кожухаров

Стендъп комедията "Юзър" разказва как се превръщаме в зависими от технологиите хора

Как се превръщаме в зависими от технологиите и мрежите хора, как забравяме самоличността си, но помним username-а си и изобщо как се справяме с тази ситуация разказва авторският спектакъл на Боян Иванов и Алексей Кожухаров , чиято премиера е на 5 октомври на сцената на Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе. Стендъп комедията "Юзър"..

публикувано на 05.10.22 в 12:58
Проф. Тодор Кръстев

Поглед към голямата архитектурна изложба “Варна през погледа на архитекта”

В седмицата, когато отбелязваме Световния ден на архитектурата , в Съюза на архитектите може да бъде видяна изложбата “Варна през погледа на архитекта” , свързана с 50-тата годишнина от провеждането на 11-ия конгрес на Международния съюз на архитектите, което е най-голямото архитектурно събитие досега на територията на България. "Ролята..

публикувано на 05.10.22 в 12:09
Лауреати на конкурса

Лауреати на русенския конкурс "Франц Шуберт" свириха във Виена

В актуалната програма на Българския културен институт "Дом Витгенщайн" във Виена се открои концертът на 20 септември с участието на лауреатите от XIII международен конкурс "Франц Шуберт", който се проведе през 2021 г. в Русе. Сред партъорите на този престижен музикален форум от неговото създаване досега е Австрийското посолство в България, а..

публикувано на 05.10.22 в 11:05

В Габровския драматичен театър ще бъде излъчен документалният филм "Просто искам да се прибера“

Тази вечер в Габровския драматичен театър ще бъде излъчен премиерно документалният филм, озаглавен "Просто искам да се прибера“ . Лентата разказва за живота на 6 украински жени , потърсили убежище в България със своите деца, след инвазията на Русия. Филмът, заснет в Габрово и Велико Търново, показва и хората, които им подават ръка, помощта..

публикувано на 05.10.22 в 10:32
Подреждане на изложбата

Денислав Стойчев представя интерактивната фотографска изложба "Ще участвам!: 10 години TimeHeroes"

Най-голямата платформа за доброволчество в България TimeHeroes празнува 10 години от създаването си със серия от събития. Едно от тях е интерактивната фотографска изложба "Ще участвам!: 10 години TimeHeroes през обектива на Денислав Стойчев" . Фотоизложба показва 27 акции за 10-годишнината на "Time Heroes" "Видях доброволците..

публикувано на 04.10.22 в 11:19

В галерия Арт Център - Плевен откриват изложбата „Ахимса: ненасилието“

В галерия Арт Център - Плевен откриват изложбата „Ахимса: ненасилието“. Повод е Международният ден на ненасилието. Организатори на изложбата са Индологическа фондация „Изток – Запад“ и община Плевен, със съдействието на посолството на Република Индия у нас.  Идеята за изложбата „Ахимса: ненасилието“ принадлежи на скулптора проф. Емил..

публикувано на 04.10.22 в 10:16
София Лундберг

София Лундберг за БНР: Ако сме заедно и се подкрепяме можем да достигнем до най-добрата версия на себе си

"Една от съавторките в книгата Алисън Ричмънт е посетила изложба на Хилма аф Клинт в Гугенхайм. Впечатлила се е от големите и красиви картини. Тогава попада на фотография на Хилма аф Клинт. Загледала се в снимката и видяла надпис под нея. На табелата пишело, че Хилма се е срещала с още четири жени всеки петък . Наричали се петте и имали..

публикувано на 03.10.22 в 23:48