Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Обновлението на Европа" с послание срещу политически коректния универсализъм

"Една от основните задачи на книгата "Обновлението на Европа" е противопоставяне на либерализма. Защото това, което виждаме в момента от високите структури на ЕС, е опит да се зачеркне цялата история и култура в името на един лишен от корени универсализъм. Едно от основните послания на книгата е какво да се направи и по какъв начин". 

Това каза пред БНР Мартин Петрушев, преводач на сборника със статии от различни автори, съставен от Давид Енгелс. ciela.com

"Професор Енгелс е един от двигателите на консервативната мисъл в Европа. Много е деен, противопоставя се с всякакви средства на радикалния либерализъм. ... Той казва, че ако консервативните сили биха могли да имат по-голямо влияние в Европарламента, отвъдокеанските влияния няма да бъдат толкова мощни в Европа и чисто икономически да са овладели абсолютно всички европейски политически структури".

По думите на Петрушев западните медии "говорят и пропагандират за важността на националната идентичност на Украйна..., а не виждаме да правят това за националните идентичности на своите държави в Европа".

Масова имиграция, упадък на ценностите, джендър мейнстрийм, радикализация, паралелни общества, партийни картели, социална поляризация и планини от дългове – Европа се разпада пред очите ни, а политически коректният универсализъм ни доведе до ръба на пропастта. Време е да преосмислим и възстановим ценностите си, ако искаме да предотвратим най-лошото. Това може да стане чрез фундаментално преустройване на Европа въз основа на политическото убеждение, което тук наричаме „хеспериализъм“.

Със сигурност се нуждаем от Европа, която да е достатъчно силна, за да защити отделните национални държави от възхода на Китай, демографската динамика в Африка, обтегнатите отношения с Русия и радикализацията на Близкия изток. Тази Европа обаче ще е възможна само ако е вярна на своята традиция и не се бори с нея в полза на един химеричен мултикултурен универсализъм.

Давид Енгелс e автор, историк и социален анализатор. Роден на 27 август 1979 г. във Вервие, Белгия. След като завършва гимназия, Давид Енгелс учи история, философия и икономика в университета „Аахен“. Там той пише своята дисертация на тема „Римската знакова система (753–27 г.пр.Хр.)“ през 2005 г. и получава докторската си степен.

През 2009 г. става редактор на раздела за римска история на древното научно списание „Латомус“, а по-късно работи и като негов главен редактор. От 2012 до 2017 г. заема позицията на директор и издател. От 2018 г. Енгелс е освободен от поста си в Брюксел, за да приеме покана да стане професор по научни изследвания в Западния институт (Instytut Zachodni) в Познан, където отговаря за въпроси на следните теми: западна интелектуална история, европейска идентичност и полско-западноевропейски отношения.

Интервюто на Петър Волгин с Мартин Петрушев в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл. 
По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ирена Киркова

Ирена Киркова: Чувството за вина ни пречи да си починем ефективно

"Според определението "почивка" е възстановяване на силите след умора или продължителен труд , или свободно от редовната работа време, разказа за "Нощен Хоризонт" психологът от Варна Ирена Киркова . Тя е от Българската школа за психоанализа. "В контекста на психологията обаче, почивката в най-общ план се разглежда като дейност, която успокоява и..

публикувано на 18.07.24 в 09:15
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45