Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският президент обвини Русия, че подкрепя тероризма

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски настоя за правен отговор на международно ниво спрямо действията на Русия на територията на страната му. Ще направим всичко, за да няма безразличие по света спрямо тази ужасна война, която Русия разгърна срещу държавата ни и срещу самата идея за свобода, посочи той в традиционното обръщение към украинците, публикувано на уебсайта му.

"Можете да изберете който и да било ден в Украйна - например днешния или всеки ден след 24-ти февруари, за да установите, че никой по света не инвестира в тероризъм повече от Русия. Това има нужда от правен отговор на глобално ниво", подчерта Зеленски по повод конфликта.

Той също така благодари на американския Сенат, който по-рано единодушно одобри резолюция, с която призовава държавния секретар Антъни Блинкън да определи Русия като държава, която подкрепя тероризма. Като причина са посочени руските действия в Чечения, Грузия, Сирия и Украйна, който са довели, цитирам, "до смъртта на безброй мъже, жени и деца". Резолюцията не е обвързваща за Държавния департамент, уточнява "Ню Йорк таймс", но увеличава натиска върху администрацията на президента Джо Байдън да добави Русия към списъка с държави, които подкрепят тероризма. Този списък вече включва Куба, Северна Корея, Иран и Сирия.

Досега в подкрепа на властите в Киев американският Конгрес е одобрил над 50 милиарда долара помощ, припомня американското издание "Ню Йорк таймс".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Руски войник патрулира на пристанището в Херсон

Ракетен удар извади от строя ключов мост в Южна Украйна

Украинските сили са поразили през нощта ключов мост в контролирания от руски сили южен град Херсон, съобщиха представители на двете страни днес, предаде АФП. Руската армия използвала Антоновския мост над река Днепър за доставки към Херсон...

публикувано на 27.07.22 в 11:57

Украйна: Три пристанища, определени за износ на зърно - Одеса, Черноморск и Южни, са възобновили работа

Три украински пристанища, определени за износ на зърно, са възобновили работата си, съобщи турският министър на отбраната Хулуси Акар. Информацията потвърди и украинският флот. 25 милиона тона са готови за транспорт, съобщи още Акар при откриването в..

публикувано на 27.07.22 в 16:07
Скадовска, Херсонска област, 20 май 2022 г.

Украйна засилва контраофанзивата в Херсонска област

Украинската кампания за връщане на окупираната Херсонска област "набира скорост", твърдят западни военни източници. Ключов мост към град Херсон беше затворен, след като беше повреден от украински ракети с голям обсег. Междувременно военноморските..

публикувано на 28.07.22 в 07:39
ВИЖТЕ ОЩЕ
село Роза, община Тунджа

Започва работата по проекти от инициативата "С Тунджа в сърцето"

В 14 села на община Тунджа започва осъществяването на проекти по гражданската платформа „С Тунджа в сърцето“. Предстои кандидатстването и по втория етап на инициативата през юни.   За реализацията на проектите са заделени 30 хиляди лева от общинския..

публикувано на 24.04.24 в 02:25
Британският премиер Риши Сунак.

Британският премиер пристига на посещение в Германия

Британският премиер Риши Сунак днес ще бъде на посещение в Германия. Той пристига в Берлин от Полша, където обеща още 500 милиона паунда военна помощ за Украйна и увеличаване на британските разходи за отбрана на 2,5% от БВП до 2030 година.  Риши..

публикувано на 24.04.24 в 01:34

Много испанци подценяват рисковете при пътуване, сочи изследване

44% от испанците не сключват застраховка за пътуване с пълно покритие, показват данните от изследване, проведено през последните дни в страната. Според застрахователите това се дължи първо на недостатъчната информираност на пътуващите, а след това и на..

публикувано на 24.04.24 в 00:49

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите,..

публикувано на 23.04.24 в 22:59

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше..

публикувано на 23.04.24 в 22:46

Учени и бизнес работят за създаване на мрежа от изследователски ВУЗ-ове у нас

Над 260 български учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни колеги от висши училища в чужбина и бизнесът работят за създаване на мрежа от изследователски висши училища у нас в рамките на проекта SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ -..

публикувано на 23.04.24 в 22:25