Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП май отказват на ДБ, а това е стратегическа грешка - ДБ е наследник на истинското синьо, казва социологът

Андрей Райчев: Борисов нахлу в центристки води, в криза центърът надделява. Лявото вече не е БСП

"Червеният избирател пишеше доскоро Нинова и Радев със запетайка. Запетайката се изпари и стана стрелба"

Андрей Райчев
Снимка: Борислава Борисова

"Бойко Борисов нахлу в познати, любими води. Центристът е обединител, седи в обединителна реторика, консенсусна реторика. Тя е печелившата. В повечето случаи политическата криза завършва с това, че центърът надделява."

Този коментар направи в интервю за БНР социологът Андрей Райчев.

Той смята, че Борисов е подал няколко центристки сигнала, предизборно е получил отрицателни отговори, но заема ниша, в която вижда "кое ще се котира, на кое борсовата му цена ще е най-силна", като така прави изпреварваща маневра и ще излезе от изолация.

"Нишата се състои от две думи – евроатлантическо правителство. Западът ужасно се страхува – резултат от агитацията на цяла серия NGO-та в България, които за да си осигурят хляб и масло, но без хайвер, си осигуриха това с абсурдното дуднене, че България застрашава Европа с напускане на НАТО и ЕС. Каквато опасност просто няма. Но те през цялото време създават тази опасност и по тази причина Западът казва - да не вземем да пробием фронта и да направим услуга на Владимир Путин, да направите нещо по-голямо, коалиционно, евроатлантическо. И това е шансът на Борисов."

Андрей Райчев акцентира върху резкия завой, направен от ПП от центъра към дясното пространство, като така те са освободили центристко пространство и "ГЕРБ нахлу в него".

ПП реши да стане русофобска, за да стане дясна, подчерта той, като посочи три опорни точки на дясното - комунисти, ченгета, руснаци.

По думите му ПП "плуват" към това да са най-голямата сила в дясното пространство и "май отказват на ДБ", но това е стратегическа грешка.

Райчев е на мнение, че ПП се къпят в радост, но "забравят качеството, което носи ДБ - на автентична десница, ДБ е наследник на истинското синьо", докато рисковете пред младото са "да умре бързо – бамбукът расте бързо, но не е много здрав, те подценяват тази опасност".

Според социолога отношението на ПП към президента не е отцеубийство, колкото типична неблагодарност.

Райчев изтъкна, че с настоящото служебно правителство президентът действа поновому, няма лозунг "изчегъртване" и идеята не е той да е обединител на всички, които са против някого. По думите му има две сили, които трябва да влязат в следващия парламент, които неизбежно трябва да говорят за реваншизъм – ПП и БСП, но с различни мотиви.

Андрей Райчев припомни тезата си, че Корнелия Нинова била заложила на идеята, че падналото вече правителство ще просъществува до 2023 г.

Втора неприятност за лидера на БСП според него е, че съдът е върнал двамата ѝ най-големи противници – Добрев и Паргов, а най-силният ѝ противник – Крум Зарков, е избрал Радев, допълни той.

"И предстоят избори, на които ще има позорен резултат."

Райчев постави и въпроса как левият избирател гледа на притискането на БСП "до най-дясната русофобска партия" и коментира:

"Лявото вече не се свежда до БСП по никакъв начин. В България има 700-800 000 леви хора Една от големите загадки на тези избори е къде отиват тези хора. ПП се разделя с тези гласове, но пък получава други. Кои ще са повече, изборите ще покажат. Така или иначе, ПП не е възможен адресат на тези хора, не е възможно да пуснат тази бюлетина. Остава опитът на Янев, но той не е много ясно ляв, остава негласуването и остава "Възраждане". Но "Възраждане", макар че лидерът им е много възпитан човек, много умело се държи, много спокойно говори, въобще не напомня Волен Сидеров по никакъв начин, предлага прекалено радикална оферта на българите - нов 10 ноември. Е, няма да отидат на това, да подкрепят още един преход."

"Червеният избирател пишеше доскоро Нинова и Радев със запетайка. Запетайката се изпари и стана стрелба", обобщи социологът темата за БСП.

Относно позицията на България за руския газ Райчев отбеляза:

"Да се правим на по-големи светци от Зеленски, е абсурдна поза. И Зеленски го надцакваме - ние пък няма да вземаме, а ти вземаш. Не съм чул някой газопровод да удари. Един газопровод не спукаха. Това е огромен майсторлък. И Украйна си взима газа, продава газа и се обръща към нас – махнете газа. Това е комедия."

"Това е религиозна война, в която ние не трябва да се намесваме", категоричен е анализаторът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16