Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ректорът на УНСС: Заплатите във ВУЗ-овете трябва да се повишат, но не с еднократна компенсация

Снимка: БГНЕС


Никой не е против да си вдигнат заплатите на преподавателите във ВУЗ. Въпросът е, че парите ще стигнат само до края на 2022 година. Тъй като са допълнителни пари и то само за академичния състав, няма гаранции, че следващата година ще бъдат отново в бюджетите на висшите училища. Представете си ситуацията - сега вдигаме заплатите и януари месец се окаже, че тези пари ги няма

Това каза за БНР ректорът на УНСС професор Димитър Димитров, член на Съвета на ректорите съвета на ректорите по повод критиките на ректорите към решението на предишното правителство да повиши от 1300 на 1500 лв. минималната заплата за преподавател във висше училище.

„В нашия университет аз, като ректор, съм увеличил на 2 пъти заплатите с по 10% за тези две години, които изминаха, но това е на базата на оптимизации - консервативна политика по отношение назначаването на персонал, вътрешни резерви, преразпределение на някои разходи, енергийна ефективност“.

Предложението за обединение на ВУЗ в очите на Димитров е „чисто административен акт, на който не се виждат реалните ползи“, заяви той в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“.

"Ако университетите, които разбират с какво се занимават, имат контакти по света, връзки с бизнеса и там работят доста интелигентни хора, ако тези университети сами преценят, че има нужда да се слеят или да извършат някакви действия, които и водят към обединяване, повярвайте ми, те ще го направят. Чисто механично да слеем два университета и там да им правим бордове, допълнителен академичен съвет и още разни други неща – аз съм га анализирал и като икономист, и като управленец – управленски кошмар за нашата ситуация в нашите условия“

Относно твърдението на бившия министър Денков, че в някои малки университети 70% от преподавателите не са покрили минималните изисквания за съответната академична длъжност, Димитров изтъкна, че става дума за 2-3 много малки университета. Във водещите университети близо 100% покриват изискванията.

От новия служебен кабинет Съветът на ректорите се надява „на диалог и на разбиране“. Предложението е да се отмени решението за 1500 лв. минимална заплата и да се работи по нов начин на финансиране на висшите училища

„При инфлация 16% вече става сложно и наистина трябва компенсация, но не такава еднократна компенсация, която беше извоювана с големи усилия“.

През последните 7-8 години висшите училища са минали през редица реформи, които не са много публични. Ако се прави нова, „е добре да се изведат един-два приоритета, които в момента са важни за висшите училища“.

Съществува риск преподавателската професия във ВУЗ да се превърне в непривлекателна за младите, но това не важи за водещите университети, подчерта Димитров.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотици. В дневния ред на днешното заседание,..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Недялко Калъчев

Д-р Недялко Калъчев: Омерта срещу диагностичните тестове, покривани от НЗОК. Диагностика - йок!

"Чак опашки не може да кажем, че има за тестване за коклюш, но има многократно повишен интерес към тестовете . Това е нормално предвид ситуацията в момента." Това каза пред БНР д-р Недялко Калъчев - собственик на голяма верига лаборатории. Тестват се най-вече деца във възрастовия периметър от 2-3 до 12 години, уточни д-р Калъчев...

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Двама министри откриват инвестиция за 800 млн.лв. в медодобивния завод край Златица

Медодобивният завод при Златица и Пирдоп прави нова инвестиция на стойност 800 млн. лв.  Парите ще бъдат вложени в разширяване на рафинерията за катодна мед и в изграждане на два нови фотоволтаични парка. На официална церемония по този повод ще присъстват министрите на икономиката и на енергетиката Петко Николов и Владимир Малинов...

публикувано на 25.04.24 в 08:22
Иван Таков

Иван Таков: БСП трябваше да е спойката за тези избори, но явно няма да се получи

" Винаги ще работя за БСП - БСП е моята партия. БСП трябваше да е обединителната сила, трябваше да е спойката за тези национални избори 2 в 1 . Явно няма да се получи. Разочарован съм, че лявото в момента е раздробено на тези парламентарни избори ".  Това коментира пред БНР Иван Таков - бивш председател на Софийската организация на БСП и..

публикувано на 25.04.24 в 08:18

СЕМ избира нов председател – изтече мандатът на Соня Момчилова

Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година.  Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня Момчилова беше избирана за председател на Съвета за електронни медии два поредни мандата. Съгласно закона за радиото и телевизията,..

публикувано на 25.04.24 в 08:15
Гледка към Чернобил от град Припят

Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил

Жива верига със свещи ще образуват днес кипърски гърци и кипърски турци пред Дома за сътрудничество в буферната зона в Никозия. Така по инициатива на Кипърската антиядрена платформа ще бъде отбелязана 38-ата годишнина от аварията в Чернобил. Представителите на неправителствените организации и гражданскиактивисти от двете кипърски общности,..

публикувано на 25.04.24 в 08:02
Елена Йончева

Елена Йончева: Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в политиката

"В последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, не предоставяше върховенство на закона. Водих много тежка битка с ГЕРБ. Тези промени, които тук инициирах, са част от тази битка. За да има някакви промени в България, трябват закони. Като не можем да ги направим в България, те..

публикувано на 25.04.24 в 08:01