Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Арх. Иван Шишков: Предложихме мерки за по-бързо въвеждане на интерконектора в експлоатация

Арх. Иван Шишков
Снимка: БГНЕС
Строителят на интерконектора с Гърция е най-привилегированият строител и го разбра, когато го поканихме на работна среща и предложихме решения, за да може да се ускори въвеждането в експоатация.

Това каза за БНР служебният министър на регионалното развитие и благоустройството архитект Иван Шишков и обясни решенията:

"Предложихме да разделим обекта на два етапа. Първият етап да бъде тази част, която е свързана не само с експлоатацията, но и със сигурността на експлоатирането на газовата връзка. Във втория етап ще останат вертикална планировка, пътищата и неща, които не са от пряко значение във връзка с експлоатирането на обекта, така че този обект да може да бъде въведен в експлоатация в най-скоро време. За съжаление, има все още и малко други недовършени работи, с които колегите от противопожарната служба са се занимавали месеци назад. Синхронизирахме всичките тези контакти, които са имали с различните дружества и различните институции, с които строителят е водил разговори, така че да може да се съкрати още повече времето".

Все още не е представен график за завършването на обекта. Това е и една от причините за днешната министерска проверка на място. 

"Оставили са списък с недовършените работи. Разбрахме се категорично, че ще го разделим на два етапа. Ще имат непрекъсната подкрепа - проверки всеки ден от местните структури на ДНСК и от противопожарната служба. Днес, когато отидем на място и проверим всичко, което са ни представили като недовършени работи, ще имаме доста по-голяма яснота. До края на днешния ден имат ангажимент да представят и графика.

"Другото, което сме се разбрали е, че надзорът на обекта ще започне да представя нужните документи за въвеждане в експоатация“, обясни Шишков в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

Така всички протоколи ще бъдат проверени преди да бъде формирана Държавната приемателна комисия и няма да се губи административно време за въвеждане на обекта в експлоатация.

„Цялата администрация ще помага 100%“, категоричен е той. Сред нещата, които остават за втория етап, е изграждането на два пътя, които първоначално ще бъдат само чакълирани, а после - доизградени. Газовата връзка ще е готова за началото на отоплителния сезон, ако всичко, което реално е било извършено всичко, което строителите са заявили, категоричен е Шишков: 

"Надявам се след днес да съм още по-спокоен". 

"Зимно почистване ще има! Ако фирмите нямат голям интерес или се стигне до обжалване, имаме и трети вариант - зимното почистване е въпрос на национална сигурност".

За поддържката ще бъда използвана съкратената процедура в ЗОП:

"Колегите го подготвят. До средата на месеца трябва да бъдат готови, за да може в 15-дневен срок да се съберат офертите и се надявам да се сключат по най-бързия начин договорите, за да можем да осигурим зимното почистване. Призовал съм строителните фирми за изключително държавническо отношение по въпроса - да участват активно. Те искаха от нас - МРРБ - по-големи аванси, за да може да си закупят материали. Вчера съм наредил на колегите, които ме увериха, че вече приключват с документацията, да сложат клаузи, в които да има аванси за фирмите, за да могат да си подсигурят материалите". 

Големият проблем между държавата и строителите е в начина на възлагане на договорите от 2018-а, категоричен е Шишков. Заради това ремонтите не само са превишили стойността, а на практика са излезли и извън обхвата на договорите:

"Разбрах, че на тях не им е плащано от големите инфраструктурни обекти в рамките на тези седем месеца - "Хемус" 1, 2 и 3 и пътя "Видин - Ботевград". Затова ще направим всичко възможно парите, които ми се дължат по тези пътища, разбира се като се приспаднат авансите, да намерим възможност да им бъдат платени. Това ще е глътка въздух за тях. Те ще си получат, доколкото разбирам от тях, пари за изработен труд и то безспорен. Вчера съм разпоредил да се търсят варианти за прехвърляне на парите от АПИ. В АПИ има пари, само че, доколкото разбирам, по пера, които така или иначе няма да могат да бъдат използвани".

На срещата с представители на общините утре в 14 ч. министърът очаква да получи изготвена методика за индексация по техните договори за общински пътища и ВиК-а инфраструктура.  Предвидените в бюджета за тази година средства са около 420 млн. лв, но: 

"С общините има 4 списъка - два от нашето министерство, един от Министерство на финансите и един от бившия министър-председател. Големият проблем е по кой ще бъде финансирането. Затова искам да чуя първо мнението на Сдружението на общините, за да можем да направим едно справедливо финансиране на общините". 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Москва няма да иска екстрадиция на избягалите от мобилизация руснаци

Няма да преследваме руснаците, които бягат от мобилизацията в чужбина, заяви Москва. "Руското министерство на отбраната не е изпращало никакви искания до властите на Казахстан, Грузия или която и да е друга държава за предполагаемото принудително връщане на руска земя на руски граждани и не планира да..

публикувано на 27.09.22 в 17:34
Подвижна избирателна кутия

ЦИК не е компетентен орган да казва на кметове дали да предоставят на МВР данни

ЦИК реши, че не може да дава становища по поискани от МВР данни за гласуването на хора с увреждания.  Решението беше прието по повод питане от кмета на смолянската община Борино, от когото полицията е искала въпросната информация. Темата предизвика полемика в ЦИК. В коментар за поисканото от кмета указание дали да предостави на МВР списъка с..

публикувано на 27.09.22 в 17:16

Приключи гласуването на референдумите в четирите украински области

Приключи гласуването на референдумите за присъединяване към Русия, които се провеждат в четири от окупираните украински области. Руският президент Владимир Путин заяви, че страната му иска да "спаси хората" в четирите украински области, където се провеждат референдуми за присъединяване към Русия, заклеймени като фалшиви от западните лидери. Допитвания..

публикувано на 27.09.22 в 17:06
Лорд Данат (вляво) и британските принцове Уилям и Хари, архив, август 2014 г., Лондон.

Бивш командващ британската армия: Можем да потопим целия руски Черноморски флот

В анализ по Скай нюз по повод на изявленията от руска страна за възможно използване на ядрено оръжие бившият командващ британската армия Ричард Данат заяви, че Западът има потенциал да потопи целия руски Черноморски флот с прецизните си конвенционални оръжия. Лорд Ричард Данат заяви, че ако Русия използва ядрени оръжия, Западът  може да..

публикувано на 27.09.22 в 17:00

Частни фирми губят хиляди евро заради измами с номерата на банковите сметки

Частни фирми губят хиляди евро оборот заради измами с номерата на банковите сметки по плащанията. Това алармира комисар Владимир Димитров, началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП. Това са организирани групи от Северна Африка, които влизат в имейлите на български компании, променят IBAN-а по плащането, предупреди комисар Димитров: "Като влязат в..

публикувано на 27.09.22 в 16:40
Борис Попиванов

Доц. Борис Попиванов: Предизборната кампания - повече обвинения, по-малко решения

" Фрагментирана и накъсана предизборна кампания . Това създава усещане, в което всеки е пред своите избиратели и не търси начин за изграждане на по-широка периферия около себе си. Това сякаш ни изправя пред множество малки предизборни кампании. В тази кампания доминират взаимните обвинения . Тя наподобява съдебен процес. Всички партии казват, че..

публикувано на 27.09.22 в 16:38
Иван Шишков

Регионалният министър: Газовата връзка Гърция - България утре ще получи разрешение за ползване

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков обяви, че газовата връзка Гърция - България ще получи утре разрешение за ползване. "Разрешението за ползване – днес ще завърши комисията. За съжаление фирмата доста дълго и мъчително време събираше документи. Накрая се наложи държавата да помага във всичките институции..

публикувано на 27.09.22 в 16:24