Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Далеч сме от приключването на пандемията от Ковид-19

Шанс има ако ваксините се модифицират спрямо новите варианти на вируса

| обновено на 17.08.22 в 10:27

Сваляме карантината за Ковид -19 на 5 и 7 дни за контактни и за болни, това рехиша от МЗ, повече за пандемията през третото лято с имунолога и преподавател д-р Цветелина Великова. Тя подчерта, че решението на здравните власти е базирано на медицинските данни, с които се разполага у нас и по света.

Според нея доказателствата сочат, че хората, които вече са се срещнали с вируса, и са ваксинирани по-рядко се заразяват и по-кратко време излъчват вируса. Тя не даде оценка дали решението е взето навреме, но според д-р Великова, то е правилно, като при нас е важно да се промотира ваксинационната кампания.  

"Важно е повече хора да се ваксинират, не бива да се успокояваме с това, че вариантът Омикрон е по-лек,  той пък заразява повече хора", подчерта имунологът.  По думите й от няколко дни има информация, че има одобрена комбинирана ваксина във Великобритания. "Хората, които се ваксинират с такъв бустер имат двойно повече антитела и срещу Омикрон", каза д-р Великова. Тя уточни, че се очакват данни за клетъчния имунитет, обещанието е, че хората, които слагат бустер ще могат да получат и комбиниранана ваксина, когато дойде в България. 

"Да не се доверяваме на данните, че вирусът е по-лек, защото все още не знаем какви са дългосрочните ефекти след Омикрон. Може да се изкара леко, но след една година да има усложнения със сърцето и съдовете",  подчерта още д-р Цветелина Великова. 

Имунитетът и Ковид -19: От всички публикации до момента виждаме, че имунитетът не е траен при всички хора, има изключения. При ваксинираните хора, в техните лимфни възли има активни лимфоцити, които произвеждат атитела срещу вируса. 

"Симпотмите при Омикрон нямат връзка с първите варинати Алфа и Бета, протича като хрема и много хора го карат на крак, без да се тестват. Този вариант, който навлезе от юни месец -  ВА.5 е над 70% от случаите в страната, но той е класисифициран като будещ безпокойство и продължаваме да го наблюдаваме", заключи имунологът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.