Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителството е едно от трите направления в Тревненската художествена школа, заедно с дърворезбата и иконописта

Трявна ще има нов музей - на архитектурата и строителството

Местният резбар Светлин Стефанов разкрива в макети майсторлъка на възрожденските дюлгери

Трявна
Снимка: Велина Махлебашиева

Когато говорим за съхранени традиции, пътят ни повежда към Трявна. В градчето, което се слави със своите майстори и пази паметта за старите занаятчийски фамилии, ще отвори врати нов музей – на строителството и архитектурата. Експозицията ще бъде разположена в най-старата възрожденска къща, запазена до днес - Поп Ангеловата. Заедно със сбирката от съхранени реликви, ще бъдат показани и умалени модели на образци на тревненската архитектура. Велина Махлебашиева разказва 

Поп Ангеловата къща, в която ще бъде разположена най-новата експозиция в Трявна, е строена в края на 18 век и някогашните и обитателите също са били занаятчии. Собственикът, освен че бил свещеник, се занимавал с казаслък. От копринени и фини вълнени нишки изработвал гайтани, колани и такъми за коне. Домът на Поп Ангел бил едно от убежищата на Васил Левски, когато идвал в Трявна по комитетски дела, и днес в къщата може да се види скривалището му.  

В тази историческа постройка, най-старата възрожденска къща в града, до две години ще бъде открита експозиция, посветена на старите майстори дюлгери. Строителството е едно от трите направления в Тревненската художествена школа, заедно с дърворезбата и иконописта. Развитието на дърворезбата – от овчарската до църковната, е проследено в Даскаловата къща с прочутите тавани-слънца, а в Музея на иконата са изложени творенията на няколко тревненски фамилии зографи. Новата сбирка ще запознава с наследството на тревненските строители, което досега не е било представено, отбелязва директорът на Специализирания музей в града Юлия Нинова.

"До този момент приканвахме гостите на Трявна да се разходят по старинната улица, по възрожденския площад и по този начин да се ориентират за майсторството на тревненските строители. Те са били много продуктивни, работили са в стотици селища."

Тяхно дело са Варненската катедрала и Априловската гимназия.

Какви къщи са вдигали тревненските майстори е видно и днес от запазените възрожденски образци в градчето.

"Специалистите определят като отделен архитектурен вид тревненската възрожденска къща. Докато ранновъзрожденските се намират дълбоко зад двора, обградени са от високи дувари, късновъзрожденските къщи вече излизат на уличната линия, отварят се към нея, долният етаж е служел за дюкян." 

Местният резбар и карикатурист Светлин Стефанов съхранява паметта за ценните сгради в града

Има и други специфики, научаваме от местния резбар и карикатурист Светлин Стефанов. Той съхранява паметта за ценните сгради от онова време, като изработва техни макети.

"Трябва да погледнем и как са разположени къщите една спрямо друга, защото това също е умение. Това, че не са по опънат канап, както се казва, целта е, и това е геният на тези строители, да няма силен вятър по улицата – въздушните течения се убиват само от тези малки чупки. В същото време всеки може да види улицата, без да му пречи съседът. Прекрасно не само като хрумване, а като някакъв вид обществен договор между всички."

Светлин Стефанов разказва за макетите си като за възкръсналите тревненски къщи. Нарекъл ги е така, защото тези образци вече ги няма. Рухнали са под напора на времето, нехайството или са заменени с нови, по-модерни сгради.  

"За мен това е мисия – да възстановя, макари в макети, в автентичния вид тези сгради, които вече ги няма. Аз ги правя, за да останат."

Резбарят изучава обектите си по снимки и рисунки, проучва и историите на тези домове, свързани със съдбовни за града събития и личности, като Йончевата къща, една от най-личните сгради в селището или тази на знаменития строител Уста Генчо. Пресъздава къщите с техните каменни покриви и зидове съвсем достоверно - от камък и дърво. Детайлите във всеки от образците са хиляди и не се наема да изчислява точно колко са. Като гледа в миналото, и в днешното, казва, че и тогава, и сега стопаните обичат да се надскачат - кой дом ще е по-личен, чия градина ще по-китна, и това нарича възрожденски стандарт.  

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12