Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Когато се събрахме с него, една приятелка каза – ако забременееш, ще те накарам да направиш аборт"

Ром и българка чакат бебе - какво е да живееш на въртележката на клишетата?

"Аз съм от ромски произход и тя става невидима за нейните приятели, познати"

Мартина Петкова и Петър Мустаков очакват дете
Снимка: Ирина Недева

Клишетата за ромите се оглеждат в ежедневието на конкретни хора и се отразяват върху конкретни съдби. Мартина Петкова и нейният партньор Петър Мустафов могат да потвърдят това.

Тя е българка, той – от ромски произход. Чакат дете. Признават, че клишетата са много.

"Казват – да не раждат толкова деца или въобще да не раждат. Или да не раждат, като не са образовани. Когато се събрахме с него, една дългогодишна приятелка каза – ако забременееш, ще те накарам да направиш аборт. Други клишета – че са неграмотни, че много крадат, че лъжат. Клишета, които ги карат да изглеждат все едно не са човешки същества, които можеш да проявиш любопитство за опознаеш", разказа Мартина Петкова в предаването "Преди всички" на БНР.

Петкова допълни, че най-изненадващият въпрос, който получава, е – за какво толкова си говорите, което предизвиква у нея горчивина.

"През живота си никога не съм имала проблеми с полицията. Откакто си свързахме живота, през два-три дни го спират за проверка, искат му лична карта. Излезе за сок до магазина и някой беше решил, че ще обира склада на магазина, понеже беше останал там да си допуши цигарата, и го прибраха в районното."

Младата жена посочи, че когато с Петър се движат заедно, усеща недоверие сред околните, включително полицаи.

Самият Петър Мустафов изтъкна, че ромите са привикнали да ги спират и проверяват и това за тях е ежедневие.

"Трябва някой да те спре, да те погледне накриво, да те одумва. Като няма какво да направиш, свикваш."

Мартина посочи, че Петър обича да ремонтира различни неща. Оправил люлката пред блока им, на която тя се люлеела като дете и 20 години стояла счупена.

"Понеже го познавам много добре, виждам, че е добра душа, а се държат с него, все едно е точно обратното."

Двамата споделиха, че повечето от съседите им се отнасят подозрително към Петър и са единици онези, които общуват с него.

"Аз съм от ромски произход и тя става невидима за нейните приятели, познати. Не трябва така да бъдат хората. Трябва да се променят. Боли ни и двамата."

Мартина не крие, че вече се тревожи какво от това отношение ще възприеме детето им след време. Бъдещите родители са решили да не споменават пред проследяващата бременността лекарка, че бебето има ромски произход, защото смятат, че това би се отразило на качеството на медицинската грижа.

"Казвали са ми, че съм смела. Аз не го усещам като смелост. Иначе ще бъда много нещастна."

Чуйте повече за сблъсъка с предразсъдъците в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Релсите като вдъхновение - концерти на гарите в Карлово и Казанлък

Концерти на гарата – тази необичайна инициатива ще зарадва пътуващи с БДЖ. Засега прояви са предвидени в Карлово и Казанлък, а наесен се очаква да се включи и Пловдив. Входът е свободен. Първият концерт ще се състои в Карлово на 25 май , събота, от 15,30 до 18,30 часа. Вторият концерт – в Казанлък , ще бъде на 31 май от 15,30 до 19,00..

публикувано на 23.05.24 в 10:54

Момиче с автоимунно заболяване има нужда от помощ за спешно лечение

Петнайсетгодишната Цветелина Маркова от Генерал Тошево се нуждае от скъпо лечение в клиника в Турция, след като в началото на март се парализира от бюста надолу. Лечението е непосилно за семейството ѝ. За Цвети се грижи единствено майка й, която заради състоянието на детето си в момента не работи. След неуспешен опит за поставяне на диагноза в..

публикувано на 22.05.24 в 11:50
Антон Оруш

Преди 112 години българинът Виктор Витанов конструира автомобил

Знаете ли, че българин е построил автомобил? И това е станало преди 112 години. Създателят на популярния сайт за стара техника Антон Оруш се натъкнал на информация, публикувана в тогавашната българска и международна преса. Годината е 1912-а. Докато България, заедно със Сърбия, Гърция и Черна гора среща на бойното поле Турция, за да защити..

публикувано на 19.05.24 в 21:30
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

публикувано на 19.05.24 в 09:00
Цветанка Костадинова

Легендарна българска спринтьорка избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки

Легендарна българска спринтьорка, участничка на три олимпиади , която австралийските власти определят като една от най-успешните емигранти в страната им,  която е осигурявала треньорите по спортна подготовка за полицията и армията на Обединените арабски емирства, избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки и да прави оцет . Днес Цветанка..

публикувано на 19.05.24 в 08:30

Как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна рецепта в селата до Павликени?

Съвременните домакини бързо приготвяме обяд и вечеря от ресторанта или от топлата витрина на близкия супермаркет.   Жените от павликенския край обаче пазят и предават да снахите, дъщерите и внучките си старите рецепти за характерни ястия от този край.  Какво е догалач, светлия, топалак чорба и как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна..

публикувано на 18.05.24 в 09:30

Ренесансова приказка за алпинизма

" Петрарка си отива, ден преди да навърши 70. Намират го на работната маса с глава, отпусната върху жизнеописанието на Цезар. Началото на неговия сонет 32. не е писан за този случай, но звучи твърде подходящо за него: Така е близо сетният ми час — ще сложи край на мойта скръб горчива. Отлита..

публикувано на 17.05.24 в 15:31