Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В много отношения днес Турция е по-зависима икономически и военно от Русия, отколкото бе преди 3-4 години"

Марк Пиерини: Ердоган звучи все повече като "Газпром". С поглед към изборите догодина

"Той взе страната на Кремъл - че санкциите са неефективни и че на Европа ѝ предстоят много трудности през зимата"

| обновено на 10.09.22 в 12:07
Реджеп Ердоган и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки опитите си за балансиране между Русия и Запада, през последните години президентът Реджеп Ердоган води Турция все по-близко до руската орбита, смята Марк Пиерини, бивш посланик на ЕС в Анкара и настоящ сътрудник на Carnegie Europe.

В интервю за "Събота 150" Пиерини обясни защо Западът едва ли ще успее да измени отношението на Ердоган към санкциите срещу Кремъл и защо дори руското нашествие в Украйна не се оказа достатъчно, за да притъпи разнобоя между Турция и натовските ѝ съюзници.

Според ветерана дипломат турският лидер няма достатъчно тежест пред Владимир Путин, за да гарантира продължаването на зърнената сделка в Черно море, нито да издейства обезопасяване на Запорожката атомна централа.

Г-н Пиерини, боевете около Запорожката атомна централа се разрастват. Ескалира и газовата война между Русия и Европа. В тези условия имат ли шанс европейските дипломати да изкопчат отстъпки от Русия за обезопасяване на централата?

"Логиката изисква кризата около Запорожката атомна централа да бъде разисквана и решена в Съвета за сигурност на ООН чрез създаване на безопасна зона. Но, разбира се, както знаем, Русия има право на вето върху решенията на Съвета, така че това няма да се случи. Остава отделни държави и отделни лидери да се опитат да убедят руския президент да изтегли войските си от централата. Според мен обаче шансовете той да го направи са твърде малки.

Тази война продължи много по-дълго, отколкото Русия планираше в началото. На второ място, развоят на бойните действия в момента не е благоприятен за Москва. А в Кремъл, изглежда, разчитат, че Европа ще понесе тежко зимата. Видяхме невероятното видео, което „Газпром“ разпространи (на фона на песента, озаглавена „Ще бъде тежка зима“). Не виждам как точно сега руският президент ще възприеме по-примирителна позиция по отношение на Запорожката централа. Което, разбира се, носи много рискове."

Западът обвинява Москва, че използва енергийните доставки като оръжие. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дали турският президент Реджеп Ердоган е в по-добра позиция от европейците да издейства компромис? Чухме, че в последния телефонен разговор между двамата е предложил посредническите си услуги на Путин.

"На теория турският президент, който разговаря постоянно с руския и с украинския лидер, е в по-добра позиция (да преговаря за Запорожката централа). Видяхме това в опитите му да посредничи между двете страни (при преговорите в Истанбул в края на март), видяхме го и със зърнената сделка, с която бяха отворени пристанищата около Одеса. Но все пак Турция си остава зависима от Русия - и заради природния газ, и заради ядрената централа в Аккую, изграждана от руснаците, и заради противовъздушната система С-400, която Москва продаде на турците. Има и финансови, и още много други аспекти на тази зависимост.

Така че днес в много отношения Турция е по-зависима икономически и военно от Русия, отколкото бе преди 3-4 години. При това положение турският президент може и да иска да играе някаква роля в този аспект на украинската криза, но не е сигурно, че руският лидер ще удовлетвори желанията му."

Споменахте сделката за деблокиране на украинското зърно. Може би ще се съгласите, че с икономическия си ефект тя е един вид инструмент на Путин да държи Ердоган на своя страна. Ако това е така, то Путин би ли рискувал да разочарова турския си партньор като просто не продължи сделката?

Чуваме Лавров, руския първи дипломат, да се оплаква, че Западът все още пречи на експорта на руски храни и торове. Самият Путин поиска да бъдат ограничени дестинациите на украинските кораби, защото доставяли храна само на Европа, а не на Африка.

Сделката е със срок от 120 дни - изтича през ноември, ако Москва не я поднови.

"Зърнената сделка, от руска гледна точка, е ценна, защото изглежда като помирителен жест. Жест, който за руснаците не струва много (в материален смисъл), защото зърното бе налично и просто чакаше да бъде оползотворено. Много отдавна Москва започна антизападна пропаганда в редица страни в Африка и на други континенти. Така че нямаше логика Кремъл да се простреля сам в крака, като подложи на глад страни като Египет, Тунис, като страните на юг от Сахара.

Хипотезата, която споменахте - да не бъде подновена сделката след изтичането на 120-те дни - може да се окаже изкушение (за Кремъл) в странния дует на Путин и Ердоган. Ще зависи до голяма степен от това как Владимир Путин ще пожелае да използва Реджеп Ердоган. Както знаем, има много компоненти в отношенията им - условията в самата Турция, сътрудничеството в отбранителната сфера, отношенията в НАТО, събитията в Сирия, в Либия. Сегашните отношения между двамата лидери са едновременно позитивни и негативни, и крайно непредсказуеми.

Моето виждане, след като прекарах 5 години като посланик на Европейския съюз в Анкара и като наблюдател в следващите десетина години, е, че Русия проявява изключителна ловкост, когато използва слабостите на президента Ердоган във вътрешната политика.

През ноември ще станат 20 години, откакто Партията на справедливостта и развитието е на власт в Турция. Идния март самият Ердоган ще навърши 20 години начело на страната - като премиер, а след това като президент. Икономическата ситуация е изключително тежка. Опозиционната коалиция, който и да е кандидатът ѝ за президент, се очертава като победител, поне в социологическите проучвания. Ситуацията е много напрегната. Президентът Ердоган се нуждае от подкрепа отвън. Не я получава от Съединените щати, нито от Европейския съюз. Русия го поддържа само донякъде, но все пак го поддържа. Затова той ще се стреми по всякакъв начин да запази тази поддръжка."

Има подозрения, че Турция помага на руснаците, а и на някои европейци, да заобикалят западните санкции. Вашингтон предупреди директно турския бизнес да не търгува със санкционирани руски компании. Преди дни и френският министър на външните работи донесе същото послание лично в Анкара. Полезно ли е Западът да притиска Ердоган по този начин? Или може би трябва да засили натиска?

"На първо място, що се касае до търговските и финансовите санкции, историята ни показва, че те винаги могат да бъдат заобиколени - вижте примера с Ирак. Не бива да забравяме, че преди няколко години именно Турция помогна на Иран да избегне американски санкции за милиарди долари, които бяха преведени под прикритието на продоволствени доставки. Разбира се, Западът - Съединените щати и Европа - ще продължат да притискат Ердоган, но не мисля, че това ще промени отношението му. Чухме го преди броени дни, когато потегли на обиколката си в Западните Балкани. С това, което каза тогава, той на практика взе страната на Кремъл - че санкциите са неефективни и че на Европа ѝ предстоят много трудности през зимата. Поне в тактическо отношение, турският президент взима страната на Русия, може би с поглед към изборите догодина."

Трябва ли Западът да забрави разногласията си с Ердоган и да го подкрепи по-дейно, за да противодейства на руското влияние?

"Понастоящем Турция се крепи върху оградата. Все още се опитва да води „балансирана“, както я нарича, политика между Русия и НАТО. Досега това ѝ се отдава относително добре. Дали обаче ще може да поддържа баланс в следващите месеци и години - този въпрос е без отговор засега.

Със сигурност на Запад сега никой не иска да ядосва Анкара твърде много. Западните лидери са възприели неудобна, изчаквателна позиция, защото Турция все още е в НАТО и все още оказва помощ на съюзниците, макар и силно ограничена в сравнение с помощта от други страни, и защото турците ще имат избори през юни 2023 година.

Какъвто и да е резултатът от предстоящите избори в Турция, ще трябва да видим дали е възможно някакъв вид помирение, дали с действащия президент или с президента, избран от опозицията. Това няма да бъде никак лесно, нито пък ще стане бързо, защото натискът от Русия ще продължи."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02