Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато българчетата посрещали първия учебен ден в румънски училища... История от Южна Добруджа

"Старият Добрич"
Снимка: http://www.dobrich.bg

Години наред стотици българчета са посрещали първия учебен ден в румънски училища и са учели на румънски. Времето на откъсване от родината е сред най-тъжните за добруджанци периоди, които с нетърпение са чакали подписването на Крайовския договор през 1940 година, когато Южна Добруджа се връща отново в българските предели.

Интелигенцията тогава се опитвала всякак да възпита любов към България. Така, с дарения, в Добрич преди толкова много години се появява Частна българска гимназия. Някогашната сграда на училището наскоро била съборена.

Краеведът Веселина Малчева, която е почти на 90 години, е сред ученичките на това патриотично училище. Тя е родена през 1932 г. Била е в първия випуск.

"В Добрич тези учители бяха големи патриоти. В програмата, която предаваха, на румънската история и литература, те вмъкваха тихомълком  стихове на Вазов, на класиците, на Ботев, за Левски говорят, за Чинтулов. Всичко това – нелегално", спомня си тя.

Децата учели задължително в румънското училище, а в частното школо отивали допълнително, в свободните часове.

"Тези учители не са получавали редовно заплата, защото заплатата им идва нелегално от пределите на Стара България, с пратеник – куриер, който правел нелегална среща в село Балъджа, във воденицата. Няколко години преди освобождението на Добруджа, румънците научават, че там, в мелницата, ще дойде куриер, който да носи заплати и тръгва потеря, стражари. Обаче българин от селото предупреждава…"

Мария Паскалева, омъжена за художника Никола Тахтунов, била касиер. Усещайки обкръжаването на воденицата, тя накъсала списъка на получателите на нелегалните заплати на парченца и ги погълнала.

"Когато отиват и я намират най-горе в мелницата, тя казва – аз дойдох за мливо, да си смеля жито. Това е героиня, която за Добруджа, за учителите, за интелигенцията е правила всичко."

Повече чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Адресът на улица

Не е тайна: На адрес в Стамболийски са регистрирани над 1200 души

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души.   Казусът бе огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев, който обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив...

публикувано на 10.09.24 в 06:52
Архимандрит Епифаний

Архимандрит Епифаний за чудотворната икона "Богородица-Вратарница" от Роженски манастир

Едно от най- посещаваните селища в Община Сандански безспорно е Мелник, най- малкият град в България. Някои го свързват с мелнишкото вино, други с културните събития тук, но най- яркият белег на това място си остават десетките стари църкви, съградени по времето на Деспот Слав, който превръща селището в търговски и духовен център.  Деспот..

публикувано на 09.09.24 в 08:52

Голям интерес има към острова "Света Анастасия" и това лято

Силен туристически сезон на остров „Св. Анастасия“ през това лято. Над 30 хиляди души са го посетили до края на август. Традиционно най-много са българските туристи, но многобройни са и чужденците, които посещават атрактивната дестинация. Тази година тя отбеляза 10 години от функционирането ѝ като туристически обект.  Август е..

публикувано на 08.09.24 в 06:08

Стари вещи оживяват в дома на семейство Михайлови

Битова стая, събрала уюта на живота на българите отпреди 100 и повече години – това присъства в дома на Калина и Михаил Михайлови от село Шуменци, община Тутракан. Тяхното семейство посрещна екип на "Хоризонт" преди броени седмици с традиционните за Добруджанския край зелена баница и наложена мамалига. Разказахме ви и как тези гостоприемни..

публикувано на 08.09.24 в 05:55

В село Кърпачево ще се проведе международно туристическо обучение

Сдружение „Деветашко плато“ организира от 10 до 12 септември международно туристическо обучение за създаване на нови продукти за развитие на туризма в селските райони.  Обучението ще се проведе в старата мелница в село Кърпачево, която беше превърната преди няколко години в образователен център.  В него ще участват партньори на..

публикувано на 08.09.24 в 05:48

Луксозно издание на Рибния буквар отбелязва 200 години от създаването му

Сдружение "Българска история" отбеляза 200 години от публикуването на първия български учебник, написан на разговорен език и със светско съдържание, познат на всички българи като "Рибния буквар". Луксозното юбилейно издание се отличава с паралелно напечатани оригинални и осъвременени текстове. Негов редактор е докторът по история Теодор Борисов...

публикувано на 06.09.24 в 17:21

Поредицата "Седемте хълма" възкресява паметта за Пловдив

"Южнобългарска хроника" на Димитър Мантов е част от библиотека "Седемте хълма", посветена на Пловдив. Това е втората книга от автора, която е включена в поредицата. Другите заглавия от библиотека "Седемте хълма" са "Този шарен Пловдив" от Георги Райчевски, "Ескадронът" от Стефан Дичев, "Хълмът" от Димитър Кирков, "Да живей съединението"..

публикувано на 06.09.24 в 14:38