Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът „Ало Космос! Говори България" приближи науката към учениците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През извънземните места на планетата Земя до това как да стигнеш до Космоса и отвъд. И тази година космическият фестивал „Ало Космос! Говори България" приближи науката към учениците.

"В тази станция се прави пълна симулация като смените са в порядъка на 8 месеца - пълна симулация на живот, изолиране. Когато се излиза, се излиза със специална екипировка едно към едно както би изглеждал живота на една такава станция. Единственото, което не може да се направи едно към едно е гравитационния натиск, но всичко друго по отношение на техника и условия на живот се доближава и най-важното придобива облика, който е по склоновете на вулкана. Много наподобява марсианският пейзаж".

Професор Христо Пимпирев - българският учен и полярен изследовател - припомня, че Антарктида е най-близкото място на Земята до Космоса.

"Тук се постига най-голямата изолация на човешкото общество, което трябва да живее няколко месеца преди да стигне до Червената планета. Температурите са изключително близки до тези на Марс. Всички очакваме с голямо нетърпение полетът на ракетата Артемис - погледът на НАСА обърнат към Луната, защото с поставянето на една космическа станция на Луната ще се улеснят междупланетните полети. Там, където нямаме атмосфера, ще могат много по-лесно космическите кораби да достигат до Марс, Венера. Мястото, където би трябвало да бъде тази космическа станция на Южният полюс на Луната в околностите на кратера Шакалтън, като даже се предполага, че там също би могло да има лед, което е една от най-важните съставки да функционира една такава база - това е водата".

„За да си космонавт, образованието е важно, но да си човек, е на първо място“, казва Татяна Иванова. Момичето от години се стреми да стане първата българска жена космонавт.

"Да променим мисленето на сраната ни, да сме една крачка до това България да стане пълноправен член на Европейската  космическа агенция, което ще помогне на български учени да работят на високопоставени и добре платени позиции". 

Астронавтката Ана Фишер отговори на серия от въпроси на български деца. Може ли водата от астероидите да се използва от хората, защо биологичните експерименти са важни в космоса, как знаем кога е нощ и кога е ден, има ли болести, които не могат да се лекуват на Земята, но могат да се повлияят в Космоса. Ана Фишер отговори - че преди да отидем на Марс, трябва да изясним как хората реагират на радиацията и как трябва да бъдат предпазени от нея. Според нея в Космоса трябва да отидат хората с най-добрите умения.  

"Убедена съм, че ще стигнем до Марс и ще построим база там. А качествата на хората не се делят на мъжки и женски. Важно е желаещите да станат астронавти да са сигурни в своите желания. Военното обучение на пилоти е едно от най-подходящите за астронавти. То дава лидерски умения. Но друга възможност е да си астронавт учен в мисии, за което трябва младите хора да се насочат към академична кариера в някоя от природо-математическите или инженерните науки. Няма значение от коя наука идваш, но е важно да си много добър, защото конкуренцията в процедурата по подбор е много голяма. Младите хора трябва да учат и езици - руски, китайски. Последният вариант да полетиш в Космоса е да станеш предприемач и да си построиш собствена совалка и да излетиш. Преди аз самата никога не бих повярвала, че това ще е възможно".

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14