Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 13-ти септември ще се проведе фестивала „Ало, Космос! Говори България! 2.0“

Ще се осъществи жива връзка с първата майка астронавт от НАСА - Ана Фишър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 13-ти септември може да се потопите в магията на фестивала „Ало, Космос! Говори България! 2.0“, организиран от Атлантическия клуб в България, с подкрепата на Посолството на САЩ в България. Учени от България и света ще разпалят въображението на малки и големи на 13 септември в София Тех Парк.

Ще бъде направена разходка виртуално из ЦЕРН, ще се осъществи жива връзка с първата майка астронавт от НАСА - Ана Фишър. Небето над София Тех Парк ще посрещне пилота, световен рекордьор - Николай Калайджиев, който ще изпълни специален полет за нас.
Ако искате да зададете въпрос на астронавтката Ана Фишър - първата майка в космоса, както и към учени от ЦЕРН, отидете във „София Тех Парк". Там до 4-ти септември, включително можете да запишете въпросите си. Или да го направите с мобилния си телефон. Второто важно нещо е, че всички работилници, които ще съпътстват събитието, ще са с предварителна регистрация. Тя вече е започнала. Иначе защо Ана Фишер е била избрана тази година да отговаря на въпросите на децата.

"Тя ще представи по популярен начин нейната наука и нейният опит с мисиите в НАСА. Тя ще разкаже и за нейната страст да бъде астронавт и как се е отразило това на начинът ѝ на живот. След това ще имаме въпроси, които ще бъдат зададени и подбрани от дечица на възраст до 12 години. Те могат да задават всякакви въпроси, които ги вълнуват от живота на един астронавт. Ще има въпроси и от студенти, които ще бъдат малко по-научно ориентирани", каза за БНР доц. Милена Георгиева от лабораторията по молекулярна генетика в БАН.  

Освен въпросите към ЦЕРН, децата вече ще могат да влязат виртуално да разгледат мястото, на което е открито доказателство за Хигс бозона.

Емануел Янкулов от Академия „Роботика“ каза, че симулация на ЦЕРН е направена в играта "Майнкрафт". А целта е да мотивират децата да се занимават с наука.  

"С играта "Майнкрафт" може да се програмира и съответно ние имаме такъв курс, който е направен за деца, така че те също да могат да учат програмиране, докато играят самата играят и вътре те могат да си строят къщи и ферми всякакви неща. Ние създадохме модел на ЦЕРН с адронния колайдер вътре, така че децата да могат да програмират героя, който трябва да играе вътре".

Емануел Янкулов от Академия „Роботика“ каза, че по време на форума деца ще могат и сами да сглобяват роботи, с които да се доставя храна до Международната космическа станция. Изобщо и тази година „Ало, Космос! Говори България!" ще събере всички онези дейности, които са важни за бъдещите космически изследователи. Затова и Росица Янева от Българския антарктически институт ще запознае децата с Антарктида, която вдъхновява учени да търсят нови видове живот и в най-неблагоприятните условия.  

"Как Антарктида вдъхновява други учени и най-вече подрастващите и децата могат да дадат отговори как се живее в такива екстремни условия и защо именно НАСА избира Южния полюс като място, на което да прави подготовка на космонавти. Антарктида е едно от най-студените, чисти и сухи места на нашата планета и се създава предпоставка за провеждане на нови научни изследвания".

Д-р Владимир Божилов от катедра “Астрономия”, на Физическия факултет в Софийския университет ще покаже Слънцето с телескоп.

"За мен лично като комуникатор на науката и като астрофизик е важно да има колкото се може повече събития, което позволява  на всеки независимо от неговата или нейната възраст и образование да се докосне до предния фронт на науката и всеки на 13 септември ще може да види Слънцето, да потърси в него има ли следи от петна, каква е активността на Слънцето, защото науката е не само вдъхновение, тя е наблюдателна работа. Сега сме на прага на следващата революция към изучаване на Луната".
Какво е квантова комуникация, физика и други тайни обещават да разкрият учените на децата. И то точно заради това да ги накарат да мечтаят да отидат в Космоса. Татяна Иванова - момичето, което се обучава за астронавт в НАСА, също ще помага на по-малките. Обещала е дори да бъде ментор на желаещ да отиде в Космоса български малчуган.

"Относно конкурса, който провеждаме за деца от училищна възраст мисля, че горната граница е 18 години".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Повече можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Национален парк "Пирин" - богатство за (пре)откриване

Банско е най-предпочитаната изходна точка за разходки и преходи в Пирин. На километър от града започва маршрут, по който могат да се движат инвалидни и детски колички. Ролбанът е сред любимите места за ежедневна разходка в планината , разказва директорът на НП "Пирин" Росен Баненски. "Ролбанът като местност, позната на банскалии, е..

публикувано на 28.07.24 в 21:13

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Македонският въпрос е болката на Балканите

55 години след първото издание на книжния пазар отново излиза романът на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". "Македонският въпрос е много болезнен, тежък, многостранен въпрос за България. Болката на Балканите ", каза пред БНР дъщерята на авторката – Елица Бъчварова, социолог и антрополог. "Това не е монопол на македонското движение...

публикувано на 22.07.24 в 11:05

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53