Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"БСП е в ПЕС, а тръгна в друга посока, сочейки Орбан за пример"

Сергей Станишев: С Елизабет II си отиват няколко епохи

"Работещата икономика е най-силната социална мярка"

Сергей Станишев
Снимка: stanishev.eu

"С Елизабет II си отиват няколко епохи. Кралицата беше жив свидетел и участник във Втората Световна война. Под нейна егида се случва демонтажът на Британската империя. После периодите на Маргарет Тачър, Тони Блеър и т.н. Това е една епоха с много различни етапи. Какво очаква Обединеното кралство никой не знае, никой не знае и какво очаква света. Цялата реторика на Брекзит се оказа фалшива и Великобритания не изглежда толкова велика, колкото си я представяха привържениците на Брекзит".

Това каза пред БНР Сергей Станишев, премиер на България в периода 2005-2009 г., бивш лидер на БСП, сега евродепутат и председател на ПЕС.

Според него Европа влиза в нов свят, в който една кризи подхранва друга, взаимно се захранват и създават предизвикателства за икономиките и социалните системи.

"Изцяло не може да се намери компенсация на газа, който идва в Европа от Русия. ... Твърди се, че сега делът на руския газ е спаднал от 40% на 9%, но за мен това са доста изкуствени цифри", коментира той и изказа предположение, че голяма част от договорените количества азерски газ за Европа ще е предоставен на Азербайджан газ от Русия, от "Газпром", но "ще се брои не за руски".

Големият проблем е цената на газа, подчерта бившият премиер и лидер на ПЕС:

"Трябва да има много мощен социален пакет за подкрепа на хората и на бизнеса за тази зима. Друг начин да оцелеят и гражданите, и индустрията няма. Трябва да са много таргетирани мерките, а да не е механично увеличаване на някакви плащания, в това число и социални, защото това помпа инфлацията".

По думите му работещата икономика е най-силната социална мярка.

"Няма да се кандидатирам за председател на ПЕС, защото трябва силна партия, която да е авторитетна в страната и на европейско ниво. Аз представлявам БСП в ПЕС, но в последните години партията тръгна в друга посока, сочейки Орбан като пример, водейки някакви безсмислени битки с Истанбулската конвенция. Това нещо се забеляза. Не е тайна и войната, която се водеше срещу мен. ... Решението ми е политическо", обясни решението си Сергей Станишев. 

Той изтъкна, че България влиза в период на икономическа и социална нестабилност и на политическа фрагментация:

"Без диалог няма да станат нещата, партиите сега взаимно си отказват диалог, което прави много трудно формирането на правителство след това". 

Интервюто на Даниела Големинова със Сергей Станишев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС изслушва двама министри за предложени промени в ПВУ

Народното събрание ще започне пленарната седмица с изслушване на министрите на  финансите и на енергетиката по предложените от служебното правителство изменения в Националния план за възстановяване и устойчивост.   Изслушването на двамата служебни министри е по искане на ГЕРБ-СДС и е свързано с Решение на Министерския съвет от 17 юли и..

публикувано на 31.07.24 в 07:27
Пожарът в Малешевска планина, западно от река Струма, е възникнал към 12:30 часа между селата Микрево и Каменица. Димът се вижда от Благоевград.

Между 10 и 12 000 дка горят в Малешевска планина и в планината Славянка

Сложна остава ситуацията и при двата пожара в Малешевска планина и в Струмяни, както и в планината Славянка. И двата фронта остават активни. Около 6000 декара е засегнатата площ - държавна горска територия - в планината Малешево, както и над 3000 декара земеделски земи. Към 7 ч. тази сутрин общо периметърът на пожара е между 10 и 12 000 декара...

публикувано на 31.07.24 в 07:19

Кипър получава помощ от Швейцария за справяне с миграцията и домашното насилие

Кипър ще получи над 11 млн. евро помощ от Швейцария за справяне с миграционните потоци и с домашното насилие, предвиждат подписаните в Никозия две споразумения. Финансовата подкрепа се предоставя в рамките на втория швейцарски принос към държавите членки на ЕС за периода 2019-2029 г. С повече от 9 млн. евро Швейцария подпомага усилията на..

публикувано на 31.07.24 в 03:31

Безредици в Саутпорт, където бяха убити 3 деца

Безредици избухнаха в северния английски град Саутпорт, където три деца загинаха, а още няколко деца и двама възрастни са в тежко състояние в болница след атаката с нож, за която беше задържан 17-годишен младеж, предаде репортер на Франс прес.  Около 100 протестиращи са запалили огньове и са започнали сблъсъци с полицаите. Гъсти облаци дим се виждат..

публикувано на 31.07.24 в 01:15

Втори пожар от РСМ наближава границата

Около 100 са жителите на двете села Сапарево и Кърпелево, които бяха евакуирани от домовете си. Част от тях са настанени в база на МОН в Сандански, а други са при близки хора.  Пожарът не стихва. Освен стотиците огнеборци и пожарни автомобили, има и тежка техника, с която се правят просеки, за да се ограничи огънят и да се защити пътят към другите..

публикувано на 30.07.24 в 21:41

Половината от обявените близо 850 места в детските градини в Пловдив са заети

Обявените от пловдивската общинска администрация близо 850 свободни места в детските градини и ясли в града са заети едва наполовина, сочат резултатите от провелото се днес поредно класиране. Причината е желанието на родителите децата им да бъдат приети в точно определени детски заведения, в които местата са по-малко от заявения интерес...

публикувано на 30.07.24 в 20:26
В Бейрут, архив.

Израелската армия съобщи, че е нанесла удар в Бейрут като отмъщение за атаката срещу Голанските възвишения

Мощен взрив отекна в южните квартали на ливанската столица Бейрут, предаде Ройтерс. Според източници на Ройтерс атаката е била извършена в южен квартал на Бейрут, където заседава ръководството на "Хизбула", а конкретната мишена е бил Мухсин Шукр - началник на оперативния щаб на шиитската групировка. Не е ясно дали е оцелял.  Според Франс прес..

публикувано на 30.07.24 в 20:10