Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 8 до 30 октомври Синелибри среща зрителите със забележителни артисти, режисьори и писатели от цял свят

Снимка: https://www.cinelibri.com/programa

На 8 - ми октомври започва кино-литературния фестивал Синелибри - единственият, на който се прожектират филми, направени по книги.  Това е осмото издание.

Между 8 и 30 октомври зрителите ще се срещнат на живо със забележителни артисти от цял свят – режисьори, сценаристи, писатели, актьори и продуценти. Организаторите обещават бляскави кино-литературни премиери, галавечери, пърформанси, уъркшопи. „Преоткритото време“ е мотото на фестивала тази година и чрез него се отбелязва 100 години от смъртта на Марсел Пруст, една от иконите на литературния модернизъм, автор на монументалния роман „По следите на изгубеното време“.  

Очакват ни 23 дни кино, събрали в себе си 60-те най-добри филмови адаптации на изминалата година, каза пред БНР директорът на фестивала Жаклин Вагенщайн: 

„Осмото издание на Синелибри ще се открие в зала 1 на НДК с дългоочаквания игрален дебют на Теодор Ушев – фантастиката „φ1.618“.  Празничната церемония по откриването на фестивала ще бъде съпроводена с екстравагантен танцов пърформанс, чиято артистична концепция е в синхрон с цялостната визия и философия на тазгодишното издание. Непосредствено след церемонията зрителите в зала 1 ще присъстват на въпросната ексклузивна прожекция на филма на Тео Ушев, известен в цял свят с майсторските си анимационни проекти, спечелили му над 200 отличия през годините, включително номинация за „Оскар“, обясни той в ефира на предаването „Нещо повече“.

Филмът на Теодор Ушев „φ1.618“ е адаптация на романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров, известен и като автор на „Дзифт“. Оператор е Емил Христов, чието име пък се свързва с най-успешните български филми от последните години, в т.ч. литературните адаптации „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ и „Дзифт“. Историята на „φ1.618“ ще пренесе зрителите в тайнствения свят на биотитаните – безсмъртни, асексуални, биологически съвършени хора. Застрашени от нарастващата токсичност на своята планета Земя, те се готвят да я напуснат завинаги, подготвяйки за мисията космическия кораб „Пумпал“. Главните роли са поверени на Деян Донков и Мартина Апостолова, партнират им Ирмена Чичикова, Николай Станоев, Владимир Люцканов, Герасим Георгиев – Геро, Китодар Тодоров.  

Филмът е копродукция на България и Канада. Реализира се с финансовата подкрепа на Национален филмов център. На голям екран ще има прожекции от 25 ноември.  

Синелибри предвижда още една грандиозна премиера в зала 1 на НДК. Става дума за психологическата драма „Синът“ на Флориан Зелер. Филмът ще бъде излъчен непосредствено след церемонията по награждаване на лауреатите от конкурсната програма на 21 октомври. След като предизвика фурор с филмовата адаптация на пиесата „Бащата“, с Антъни Хопкинс и Оливия Колман в главните роли, тази година драматургът и писател Флориан Зелер отново влиза в ролята на кинорежисьор, за да предложи екранизация на още една своя хитова пиеса. Жаклин Вагенщайн разказа и за състава на журито на Синелибри тази година: 

„Прожекции в рамките на осмото издание на международния кино-литературен фестивал Синелибри ще има освен в София, в още 6 български града до 30 октомври – Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германска военна база е напълно изолирана заради съмнение в саботаж

Германска военна база край летището Кьолн-Бон е напълно изолирана заради съмнение в саботаж, пише онлайн изданието Шпигел.  Според информацията на Шпигел не може да бъде изключен саботаж срещу база на Бундесвера. Властите предполагат, че питейната вода на територията на казармите в Кьолн-Ван е била умишлено заразена. На разположените там 4300..

публикувано на 14.08.24 в 12:50

Огнеборец получи топлинен удар край Брусарци

Огнеборец получи топлинен удар при гасене на пожар край Брусарци, където са спасени къщи край ЖП линията. Във Вършец горяха 1000 декара сухи треви и храсти, отново над квартал "Изток". Пожарникарят е пострадал при гасенето на огъня край Брусарци. В следствие високата температура в огнището и 40 градусовата жега, отчетена вчера, е получил..

публикувано на 14.08.24 в 12:47

Обезщетения между 250 и 600 евро при закъснял или отменен полет. Но при какви условия?

Пътниците могат да получат обезщетения между 250 и 600 евро при закъснял или отменен полет . Това обясни пред БНР Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център.  "Сумата от 250 евро би могла да бъде получена като компенсация при закъснение, ако разстоянието е до 1500 километра . В случай, че то е между 1500 и 3500 километра,..

публикувано на 14.08.24 в 12:35
Димитър Главчев

Главчев: Бих оставил всички министри и в новия кабинет

Служебният премиер Димитър Главчев започна днешното заседание на правителството с надеждата всички членове на кабинета да останат и в следващия. Той им пожела успех с каквото и да се занимават занапред: "Бих оставил всички да продължат да работят, да видим. Но който и да остане, съм сигурен, че ще продължи да си върши добре работата". Главчев..

публикувано на 14.08.24 в 12:22

НС отхвърли предложението за въвеждане на само един учебник за клас

Парламентът отхвърли предложението на БСП за въвеждане на само един учебник за всеки клас. Срещу промените в Закона за училищното и предучилищното образование гласуваха 77 депутати, 26 се въздържаха. Законопроектът беше подкрепен от 87 народни представители от „Възраждане“, ИТН, БСП и 20 от независимите. Идеята за един учебник е..

публикувано на 14.08.24 в 11:54

Освободиха зам.-председателя на КФН

Със 109 гласа "за", 36 - "против" и 16 въздържали се, НС освободи от заеманата длъжност зам.-председателя на Комисията за финансов надзор Владимир Савов поради подадена оставка. В комисията Савов ръководеше управление "Застрахователен надзор".  От парламентарната трибуна той напомни, че вече 10 години работи в комисията и оставя..

публикувано на 14.08.24 в 11:52
Бойко Борисов

Политическите реакции на акцията срещу Гайтански

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов  коментира акцията срещу Гайтански с думите, че всяко подобно действие може да бъде нарочено за политическа поръчка:  "Който каквото и да направи в тези служби - и МВР, и Прокуратура, и Следствие, може веднага да бъде обвинен, че е политическа поръчка. Сега отново сме в избори. Когато излизаме ваканция,..

публикувано на 14.08.24 в 11:46