Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много сме далече още от фазата на спокойствието, твърди председателят на Браншовата камара "Пътища"

Стефан Чайков: Обжалването може да е фатално и след 1 октомври да има области без зимно почистване

"Единственото, което се опитваха да постигнат в редовния кабинет, беше да ликвидират българския пътно-строителен бранш"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В КЗК има подадени жалби срещу процедурите за избор на изпълнители на зимното почистване на пътищата. Това съобщи пред БНР инж. Стефан Чайков, председател на УС на Българската браншова камара "Пътища". Той обяви, че става дума за единични случаи, но "тези области са под риск".

По думите му обжалването може да се окаже фатално и след 1 октомври да има области, в които няма никакво поддържане, предупреди Чайков.

"Това, което не се казва от служебния министър, е, че има жалби – включително срещу самите процедури. Там, където е повече от един кандидат, е напълно възможно някой да остане недоволен от решението за избор на изпълнител. Много сме далече още от фазата на спокойствието."

Стефан Чайков Снимка: БГНЕС

По темата с индексацията по договорите за строителство инж. Чайков изрази оптимизъм и надежда, че вятърът "духа в благоприятната посока" и методиката вече би следвало да мине през Министерския съвет след изтеклия период на обществено обсъждане.

"Голяма част от обектите, които ще бъдат предмет на индексация, се финансират от оперативните програми. В оперативните програми има ресурс и ЕК разреши да се финансират индексациите", уточни Чайков и нарече това "глътка въздух", която ще даде възможност да се спасят и довършат обекти, финансирани от европейските фондове, които са "буквално в ступор в момента".

"Говори се от година и половина за лоши практики, а действително никой нищо не промени. Нито служебните два кабинета, предишните, нито редовното правителство. Единственото, което се опитваха да постигнат в редовния кабинет, беше да ликвидират българския пътно-строителен бранш", коментира Стефан Чайков в предаването "Преди всички".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54