Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 септември се отбелязва като Ден на Добрич

Празник на Добрич през 2021
Снимка: БГНЕС

През 1990 година е взето решение на 25 септември да се отбелязва като Ден на град Добрич. Поводът е 50-тата годишнина от подписването на Крайовския договор през 1940 година, благодарение на който изконната българска територия Южна Добруджа след повече от 25 години под румънска власт се връща отново в пределите на страната ни. На този ден преди 82 години българската армия навлиза във вече освободения Добрич и е посрещната от местното население с цветя, хляб и много радост.

Затова и 25-ти септември става Ден на Добрич и винаги се отбелязва с много почести и празнични събития.

Денят, в който за първи път в Добрич влизат българските войски, след като градът от 1913 година е под румънска власт, от 44-та до 89-та година не е бил отбелязван с подобаващото уважение и преклонение. Причината за това е повече от ясна. След т.нар. демократични промени от 1990 година обаче градът връща старото си име Добрич с Указ на президента и 25-ти септември става официално Ден на Добрич.

"За да разберат вашите слушатели колко трагично е било положението на местните хора ще ви дам пример с това, че са затворени почти всички училища. На местното население е било забранено да говори на български, да пише на български и освен това са сменени имената на улиците", каза за БНР уредникът от Регионалния исторически исторически музей в Добрич Цветан Сашев. 

За предаването "Закуска на тревата" той добави:

"Реално погледнато те са обречени да загубят идентичността си. Между 1913 и 1940 година в региона са преселени 107 хиляди румънски колониалисти. Това са процеси, които започват от 1922 година и продължават до 1940. Ако не беше Крайовският договор, който носи свободата на Южна Добруджа и на Добрич, може би след някое друго десетилетие районът щеше да бъде с румънски профил".

За днешните жители на Добрич е трудно да си представят еуфорията и щастието на този ден, които са изпитвали техните предци, защото не са живели под принуда, не са били част от опитите на румънската власт да пречупят българското в тях, но тогава – през 1940 година цялото население на Добрич, което е около 32 000, излиза на централната улица, за да посрещне българската войска. Неслучайно и именно тази централна улица и до днес носи името „25-ти септември“.  


За Добричката епопея, за великите български пълководци от онова време обаче се знае твърде малко, защото тя, независимо че се сравнява от някои историци с битката при връх Шипка, и до днес остава недостатъчно засегната в учебниците по история. За сметка на това дейността на РИМ в Добрич полага неимоверни усилия да запознава, да учи и да припомня.

"Музеят през тези вече 30 години след 1990 година провежда огромен брой мероприятия като под мероприятия не визирам само изложби. Правят се много конференции, издават се много вестници".

Празничният ден в Добрич ще започне с Панихида и поднасяне на цветя на Военните гробища в Добрич. Там ще бъде изнесен и традиционният за този ден военен ритуал. В 10.30 часа в залата на Художествената галерия ще бъде проведена празничната сесия на Общинския съвет на Добрич. През целия ден в градския парк са предвидени редица забавления за деца, сред които състезателни игри, конкурс за рисунки, сапунена и творческа работилници и други. В 12.00 часа на площад „Свобода“ ще започне празничният концерт на Професионалния фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с художествен ръководител Стоян Господинов. Концертните изяви с много изпълнители ще продължат в късния следобед, както в градския парк, така и на площад „Демокрация“. И дори и да не успеем да посетим нито едно от събитията, днес със сигурност не трябва да пропуснем да сведем глава пред подвига и усилията и на военни, и на дипломация, за да можем днес в тази част на България да говорим свободно родния си език и да се наричаме българи. Крайовската спогодба е договор, подписан в град Крайова на 7 септември между Царство България и Кралство Румъния. За осъществяването му са съдействали всички велики сили, участващи във Втората световна война, като измежду тях особена тежест при преговорите и крайния резултат имат Германия, СССР и Италия. 

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тейлър Суифт

Тейлър Суифт отмени концертите си във Виена

Американската певица Тейлър Суифт отмени три концерта във Виена заради заплаха за сигурността, съобщи Би Би Си. Те трябваше да се проведат на 8, 9 и 10 август, но след арести на двама души в Австрия, за които се твърди, че са подготвяли предполагаемо нападение, организаторите на концертите са решили да не се провеждат. Хората, които са закупили билети за..

публикувано на 08.08.24 в 01:17

Патриарх Даниил отслужи в Перник архиерейска вечерня

Софийският митрополит и Български патриарх Даниил отслужи архиерейска вечерня с молебен канон на Св. Богородица в пернишкия храм "Свети Иван Рилски“. Камбанен звън възвести пристигането на патриарха. Негово светейшество бе съпроводен от първия викарий на Софийския митрополит Браницкият епископ Пахомий.  Пред централния пернишки храм "Св. Иван Рилски"..

публикувано на 07.08.24 в 21:19

Националният превозвач продължава да лети до Израел, но с променени часове от 9 до 13 август

"България Еър" продължава да изпълнява полетите между София и Тел Авив, като по препоръка  на летищните власти в Израел от 9 до 13 август полетите ще бъдат преместени в светлата част на денонощието, съобщиха от националния превозвач.  Подробности - на сайта на компанията.

публикувано на 07.08.24 в 21:09

Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск

Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск - най-новото бойно поле между двете страни. От вчера украински войски водят бой около руското градче Суджа, откъдето преминава последният действащ газопровод от Русия за Европа през Украйна. Хиляди руснаци бягат от районите на Курска област по границата..

публикувано на 07.08.24 в 20:44

Локализиран е големият пожар в Сакар планина, избухнал край с. Черепово

Пожарът край харманлийското село Черепово е локализиран, съобщи зам.-областният управител на Хасково - Митко Петров.  "На терен продължават да са 14 екипа на пожарната и 2 тежки машини. Всички пътища в областта са отворени. Изгорелите площи са 12,000 декара -  смесена гора, сухи треви и храсти". Пожарът край Черепово се очаква да бъде..

публикувано на 07.08.24 в 20:29

Египет нареди на авиолиниите си да избягват въздушното пространство на Иран тази нощ

Властите в Египет са наредили на всички свои авиолинии да избягват въздушното пространство на Иран между 1 и 4 ч. по Гринуич тази нощ, което е 4 и 7 ч. сутринта българско време, предаде Ройтерс.  Не се съобщава причина за това нареждане, което се определя от експерти като нетипично.  Очаква се удар на Иран срещу Израел в отговор на убийствата на висши..

публикувано на 07.08.24 в 19:59

Приеха закона за въвеждане на еврото

Без дискусии и дебати Народното събрание прие окончателно Закона за въвеждане на еврото в България. Бяха одобрени текстовете, подкрепени от Комисията по бюджет и финанси. Закона подкрепиха 167 депутати, 48 гласуваха "против", а 13 се въздържаха. Дата на въвеждане на еврото в у нас е датата, определена в Решение на Съвета на..

публикувано на 07.08.24 в 19:55