Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Български астрономи откриха интересни промени в блясъка на звездата BG Tri"

Стефан Стефанов и Георги Латев
Снимка: БНР

От близо 2 години екип от български учени - астрономи следят с интерес забелязани от тях промени в блясъка на звездата BG Tri . Звездата се намира в съзвездието Триъгълник, а означението "BG" е по класификацията на немският астроном Аргеландер и означава, че това е 85 открита променлива звезда в границите на това съзвездие.

Всъщност BG Tri е двойна звездна система отдалечена на около 1000 светлинни години от Земята, която се състои от т.нар. бяло и червено джудже, които си взаимодействат гравитационно. Характерното при това взаимодействие е, че обектите обменят помеждуси и маса чрез формиране на диск - третият компонент в системата. Съвсем скоро предстои да излезе научна публикация в научното списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Водещ автор е студентът-бакалавър от Софийския университет и оператор на 2m телескоп на НАО Рожен - Стефан Стефанов. Съавтори на изследването са гл. ас. д-р Георги Латев и Светлана Боева от Института по астрономия на БАН и студентът-бакалавър също в Софийския университет - Мирослав Мойсеев.

Георги Латев от Института по астрономия на БАН

"Птолемей е рисувал карти на звездното небе и едно от 48-те съзвездия, които е изобразил, това е мъничкото съзвездие Триъгълник, съставено както името му напомня от 3 по-ярки звезди, които се виждат с просто око. Той е нарисувал това съзвездие още през втори век от новата ера и звездичките, които са в него, които го формират, са компактно разположени на небето и образуват едно малко равнобедрено триъгълниче.", каза за БНР Георги Латев от Института по астрономия на БАН.

Стефан Стефанов от Института по астрономия на БАН е участвал в астрономическа лагер-школа "Белите брези", които се провежда от 1970 година близо до гр. Ардино.

"Аз ходя там от 2016 година и така се запалих по астрономията. От тази лагер школа аз съм астроном. През 2018 година трябваше да намерим обекти за наблюдение на единия от телескопите, аз разгледах един дълъг списък с променливи звезди и гледайки тези звезди видях BG Tri, видях, че тази звезда е от типа променливи, с който се занимава моята научна група и реших да я наблюдавам с телескопа".

Стефанов обясни, че BG Триъгълник представлява система от две звезди:

„Има бяло джудже и малка червена звезда, която е червено джудже. Две джуджета – бяло и червено. Бялото джудже е голямо колкото Земята, но неговата маса е почти колкото масата на Слънцето".

Стефан Стефанов от Института по астрономия на БАН

Георги Латев обясни, че когато звездите са в двойна система и обикалят една около друга е голям плюс за астрономите, които изследват такъв клас обекти защото това дава възможност да се определи колко тежат самите звезди.

Роден 100 години след Христа в Александрия, Египет, блестящ математик, създател на карта на света, Клавдий Птолемей е записал името си сред учените астрономи в древността. Неговите търсения са били за движенията на небесните тела и взаимодействието между тях. В своята книга

"Алмагест " той ги описва спрямо геоцентричната система на движение, основен астрономичен постулат по онова време, без да има представа какво е гравитацията. Макар, че доста по - късно Нютон подлага на преоценка изчисленията му в своя Количествен анализ, теорията на Птолемей за планетарното движение полага основите на едни от най - важните въпроси и търсения в астрофизиката. Как небесните тела взаимодействат помеждуси, какви физични закони управляват тези взаимодействия, едни и същи ли са тези процеси в Космоса.

Наследникът на Тео подготвя във Варна бъдещи физици и астрономи за международна олимпиада

Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Путин: Нашите стратегически сили винаги са в бойна готовност

В речта си на традиционния военен парад на Червения площад в Москва по случай 79-та годишнина от Деня на победата руският президент Владимир Путин обвини западните страни, че изкривяват истината и забравят уроците на Втората световна война. Русия преживява сложен период и съдбата ѝ зависи от всеки от нас, каза Путин пред 9 хиляди участници и..

публикувано на 09.05.24 в 11:16

Сенатори републиканци против участие на САЩ в т.нар. пандемично споразумение на СЗО

В края на февруари в Съединените щати започна дискусия във връзка с т.нар. пандемично споразумение, което се обсъжда от страните членки на Световната здравна организация. Преди началото на 77-ата Световна здравна асамблея в края на месеца в писмо до Джо Байдън група републикански сенатори настояват САЩ да не се присъединяват към нито един договор,..

публикувано на 09.05.24 в 10:58

Недостигът на лекарства в Англия е на критично ниво

Недостигът на лекарства в Англия е на такова критично ниво, че пациентите са изложени на пряк риск за тяхното здраве и дори смърт, алармира "Гардиън", позовавайки се на фармацевти. Ситуацията е толкова сериозна, че фармацевтите все по-често трябва да казват на пациентите, че само част от рецептата им може да бъде изпълнена и да ги помолят..

публикувано на 09.05.24 в 10:36

"Политико": Изборните резултати в РСМ може да съживят напрежението с България и Гърция

Изборните резултати в Северна Македония рискуват да съживят напрежението с България и Гърция и още повече да усложнят трудния път на страната към членството ѝ в ЕС, отбелязва "Политико". В коментара на изданието се напомня, че в резултат на вота ще има нова администрация от партията ВМРО-ДПМНЕ, която предприема конфронтационен подход спрямо..

публикувано на 09.05.24 в 10:32
Еди Рама

Напрежение в Атина заради предстояща визита на Еди Рама

Политическо напрежение в Атина предизвика новината за предстоящо посещение на албанския премиер Еди Рама. Опозиционните партии в Гърция, както и депутати от управляващата партия заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер в Атина. Рама пристига в неделя на 12 май, за да се срещне с албанските граждани в гръцката столица...

публикувано на 09.05.24 в 10:25
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднасят цветя пред Паметника на Незнайния воин, по повод отбелязването на 79 години от победата над нацизма във Втората световна война.

Радев: Нека кампанията за изборите за НС да не заглушава дебата за бъдещето на ЕС

Церемония по издигане на знамето на Европейския съюз се проведе пред сградата на администрацията на държавния глава по повод Деня на Европа. В церемонията участваха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Преди това те поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния воин в столицата. Румен Радев заяви, че благодарение на..

публикувано на 09.05.24 в 10:18
Швейцарският изпълнител Немо

Изпълнители се готвят за втория полуфинал на "Евровизия"

Фаворити на букмейкърите за победители на 68-ото издание на "Евровизия" се готвят за втория полуфинал на песенния конкурс в четвъртък. Сред тях са швейцарският изпълнител Немо, италианската звезда от платформата ТикТок Анджелина Манго и Йост Клайн от Нидерландия с игривата му поп-рап песен Europapa, съобщи АП, цитирана от БТА. Първият полуфинал..

публикувано на 09.05.24 в 10:06