Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участниците от Кърджали и Крумовград не съжаляват за двете седмици наблюдения на нощното небе, прекарани извън града, дискотеките и заведенията

Школата по астрономия "Бели брези" е любов за цял живот

Тук е мястото, където се борим с дискриминацията, за която не се говори - срещу добрите ученици, казва астрономът Бончо Бонев

4
"Кърджалийската" група на 51-та лагер-школа по астрономия "Бели брези" - Наско, Ради, Бончо Бонев, Мариана, Борислава, Катерина
Снимка: Мехмед Реджеб, Радио Кърджали

51-та лагер-школа по астрономия "Бели брези" остана в историята. Двуседмичното преживяване за 50 млади хора - ученици и студенти от цялата страна и от водещи наши и чуждестранни университети, скрепи създадени от предишни години връзки, създаде нови приятелства, запали интерес и любов към звездите от научна гледна точка в младежите, които за първи път откриха магията на нощното небе. 
Школата е традиция и се организира от Астрономическата обсерватория "Славе Златев" в Кърджали. Но днес няма да говорим за преброените метеори от потока Персеиди, нито за добрата организация и битовите условия или пък за изключително високото ниво на лекторите. Днес ще ви представя "кърджалийската" група - петима ученици - Наско, Катерина, Мариана, Борислава, Зехра,  и един студент - Ради, както и един от преподавателите им - астрономът Бончо Бонев. Какво доведе младите хора на школата по астрономия? Откриха ли своето място? Какви са мечтите им? 
Ради Радев вече не е ученик, но отново е школник, защото е традиционен участник в лагера на Белите брези. Питам го защо отново е тук? "Един път като дойде човек, повече не може да се откаже. Школата е много неща - нови знания, нови приятелства, поддържане на старите. Трябва винаги да я има", казва Ради.
С подобен въпрос - защо е тук, се опитвам да провокирам и Атанас Митрев, който стои до Ради. "Купонът е тук, не е в града, тук е много по-приятно от града, а школата е много добра съвкупност от теория и практика. Тук ме водят интересите ми", казва Наско.
Поглед към небето е отправила и Катерина, която е за първи път на лагер-школата, но тя не си пожелава нищо, когато види падаща звезда, защото знае, че това е метеор, който не пада. В момента метеорите са й много интересни и се впечатлява от всичко. Мариана все още не е конкретизирала мечтите си, но знае, че иска да се занимава с астрономия и фотография. Всичко й е интересно, тъй като всеки ден научава нещо ново. Борислава също е за първа година, но и при нея интересът към звездите вече е събуден. Като част от кърджалийската група е привлечена и Зехра Мустафа, която е ученичка в Средното училище "Васил Левски" в Крумовград. Доволна е от всичко - храната, битовите условия, лекциите и най-вече наблюденията. Харесва астрономията, привличат я другите Слънчеви системи, дали има живот в тях, интересни са й звездите - свръхгиганти.
"Кърджалийската" група е съставена от деца, които са на различна възраст, които имат интерес към точните науки, към астрономия, техника, програмиране", казва в обобщение Бончо Бонев, който е астроном в Обсерваторията в Кърджали и преподавател на учениците, които искат да се занимават с физика и астрономия. "Тук е мястото, където децата могат да направят нещо повече за себе си, тук е мястото, където се борим с дискриминацията, за която не се говори - срещу добрите ученици. Защото в училище се работи за средното ниво, за изоставащите, но никой не обръща внимание на добрите ученици, само се ползват техните резултати да се кичим със слава. Очаква се, че щом са добри, те сами ще се справят, вместо да ги подпомогнем още повече да достигнат по-големи висоти. Е, тук се надяваме, че е мястото за тях", казва Бончо Бонев.
Повече може да чуете в прикачения звуков файл. По темата работи Станислава Георгиева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Танцьори от читалище „Родопски фар“ представят Кърджали на международни фестивали

Успешно приключи двумесечната занималня „Лято в библиотеката“, организирана от библиотекаря Здравка Димитрова и секретаря, Светла Бейчева, на читалище „Родопски фар 1938“ в кв. „Гледка“ в Кърджали. В любознателни пътешественици, наблюдатели, откриватели са се превръщали по време на организираните игри двадесетте деца на възраст от..

публикувано на 02.08.24 в 22:44

Първи празник на траханата в Плевун

Първи празник на траханата ще се проведе в ивайловградското село Плевунна на 3 август (събота).  На празника ще се съберат майстори на трахана от България, Гърция и Турция. Всеки от тях ще сподели своята рецепта и технология за приготвяне на традиционното ястие.  Празникът на траханата се организира по идея на Теменужка Матева и с подкрепата на община..

публикувано на 02.08.24 в 15:43
Снимката е илюстративна

Започна 54-то издание на лятната астрономическа школа

В курортния комплекс "Бели брези" край Ардино стартира лятната школа по астрономия и астрофизика, организирана от Астрономическата обсерватория с планетариум "Славей Златев" в Кърджали.  Участниците в 54-то издание на школата  са 64. Те са от цялата страна. Очаква се на по-късен етап присъединяването на още няколко любители на небесните науки. За..

публикувано на 02.08.24 в 15:05

Горещ август, температури до 40 градуса

"Тази година за август се очаква температурите да бъдат около и над нормата, за равнините между 21 и 25 градуса, за високите полета между 20 и 22 градуса, а за планините - между 6  и 14 градуса. Най-ниските температури ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите между 35 и 40 градуса". Дали живакът ще прехвърли 40 градуса? " Много малка е..

публикувано на 01.08.24 в 08:40

Славейно чества 121 години от Илинден-преображенското възстание

В Смолянското село Славейно тази събота и неделя ( 3 и 4 август) ще отбележат 121 години от Илинден-преображенското възстание и 120 години от гибелата на знаменосеца Кольо Шишманов. Това съобщи един от организаторите на събитието -  доц. Георги Митринов от Института за български език “Проф. Любомир Андрейчин”. Честването е установено през..

публикувано на 30.07.24 в 12:00

Габриела Руменова: Търговците на морските ни курорти са длъжни да пишат цените на стоките

Най-честото нарушение на морските ни курорти са необявени цени на храни , като така потребителят не може да вземе информирано решение дали да си купи стоката . Краткото време за реакция също насочва към нелоялна търговска практика. Друго нарушение е ограничението за плащане с карта, както и поднасяне на отворени алкохолни и безалкохолни..

публикувано на 29.07.24 в 15:46

Георги Георгиев: Удължаването на компенсациите за тока на бизнеса ще го спаси от масови фалити

“Преди две-три народни събрания евроатлантическите партии в лицето на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ взеха решение да изкарат всички небитови потребители, тоест всички фирми на свободния пазар за електроенергия, на което ние от “Възраждане” бяхме категорично против, защото казахме, че не сме готови за това нещо. Малко след това веднага се наложи да се създаде..

публикувано на 25.07.24 в 16:20