Откриване на сезон 2022/2023:

Грузинската сензация Гиорги Гигашвили ще солира на Радиооркестъра

2
Гиорги Гигашвили
Снимка: Sorvillo/Gudagnini

Под мотото „Артисти и власт“ Радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин са избрали произведения от по-ранните творчески години на Сергей Прокофиев, Дмитрий Шостакович и Лазар Николов, чиято 100-годишнина отбелязваме през 2022 г. 

За втори път гост на оркестъра ще бъде 22-годишният грузинец Гиорги Гигашвили - през ноември миналата година той дебютира с 20-я клавирен концерт на Моцарт под диригентството на Георги Димитров, а сега ще изпълни като солист Концерт за пиано и оркестър №3 от Прокофиев.

"Спомням си само хубави неща - помня, че бях впечатлен от оркестъра и от диригента, който също като мен се казва Георги, което си е доста интересно съвпадение. Но Моцарт е съвсем различен от това, което ще свиря сега. Смятам, че в Прокофиев съм много повече себе си и когато го изпълнявам се чувствам напълно на мястото си и удобно. 

За мен е чест и съм щастлив, че ще участвам в откриването на сезона - маестро Кадин е удивителен човек и оркестърът е дори по-добър, отколкото си спомням. А това не е малко, защото Прокофиев е много по-труден за изпълнение - изисква концентрация и техника, каквато този оркестър определено притежава, защото музикантите са в добра форма. Миналата година гостувах в пика на ковид-пандемията, така че беше трудно и за публиката да присъства в залата, но сега смятам, че ще бъде далеч по-лесно и всички ние ще бъдем много по-щастливи." - сподели младият грузински пианист в интервю за програма "Хоризонт".

Гиорги Гигашвили сяда на пианото още 6-годишен - майка му и леля му са преподавателки по п