Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лора Маркова и Сион Найман - между София и Берлин

3
Дуото Лора Маркова и Сион Найман

Тя е 19-годишна, той - на 20. Българската публика вече ги познава и обича - талантът им отрано е открит и оценен. Наградите им се множат, много са и концертните им изяви още докато са ученици в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София - Лора в класа по цигулка на Благородна Танева, а Сион - във виолончеловия на Даниела Черпокова.

Дуото Лора Маркова и Сион НайманЛора Маркова е носителка на наградата “Олга Камбурова“ 2019, присъждана на млади таланти от екипа на предаването „Алегро виваче“ на БНР. Двамата със Сион Найман бяха номинирани за "Млад музикант на годината 2020". 

Сега е време да продължат напред в развитието си - и двамата вече са студенти в най-добрите берлински висши музикални училища, при едни от най-уважаваните педагози в света: Сион Найман вече година учи при проф. Йенс Петер Майнц в Университета за изкуства, а Лора Маркова тази есен ще започне обучението си в Университета за музика "Ханс Айслер" при Коля Блахер.

Отдадени и съсредоточени в израстването си, и двамата имат доста концертни ангажименти. Дуото им съществува от 2020 г., но вече получи награди от Националния конкурс на "Кантус Фирмус" и от конкурса "Музиката и земята", както и Специалната награда на Фондация „Бохуслав Мартину“ за най-добра интерпретация на произведение от чешкия композитор

След участие в летен музикален фестивал във Финландия, Лора Маркова и Сион Найман са поканени да изнесат концерт в рамките на фестивала "Мотив" в София. На 2 октомври от 19.30 ч. дуото ще се представи със солови и ансамблови пиеси от Бах, Паганини, Равел и Лигети във Vivacom Art Hall - Оборище 5.

Преди участието си във фестивала "Мотив" младите музиканти гостуваха в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" - чуйте разговора в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Сион Найман

Виолончелистът Сион Найман - в лексикона на "Алегро виваче"

Гласуването в анкетата "Млад музикант на годината 2020" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" приключи. Предстои преброяване на гласовете и подготовка на церемонията по награждаването. Междувременно 11-те номинирани..

публикувано на 12.05.21 в 19:35
Лора Маркова

Цигуларката Лора Маркова - в лексикона на "Алегро виваче"

Гласуването в анкетата "Млад музикант на годината 2020" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" приключи. След преброяването на гласовете предстои и подготовка на церемонията по награждаването. Междувременно 11-те..

публикувано на 16.04.21 в 19:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам..

публикувано на 26.03.24 в 18:15

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 23-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: - Представяме предстоящия първи сезон на международната програма “Опера в киното“ в разговор с г-н Ами Елла от..

обновено на 26.03.24 в 17:27