Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизборната кампания продължи в социалните мрежи в деня за размисъл

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Множество сигнали за агитация в социалните мрежи получи Централната избирателна комисия (ЦИК) в деня за размисъл, в който политическата реклама е забранена. Политическата реклама в социалните мрежи обаче не се регулира от изборния кодекс.

Машините за гласуване в утрешния извънреден парламентарен вот са доставени както във страната, така и в чужбина. След оборудване на помещенията за гласуване с устройствата и с хартиени бюлетини те ще бъдат запечатани по късно тази вечер, като до утре сутринта ще останат под полицейска охрана.

На практика предизборната кампания продължи и днес. Очаква се това да се случи и в утрешния изборен ден.

Кандидати за депутати, партийни застъпници, кметове и лидери на регистрирани за участие във вота партии и коалиции се възползваха от всички социални платформи – Фейсбук, Туитър, Ютюб, Инстаграм и други, които не попадат под санкциите на Изборния кодекс, коментира пред БНР говорителят на ЦИК Росица Матева.

"По силата на изборния кодекс социалните мрежи не са медийни услуги, съдържанието им не се контролира от ЦИК. Ние не можем да установяваме нарушения. Тези жалби със сигнали остават без разглеждане, така че няма смисъл да се подават. Очаква и в утрешния ден множество сигнали да се подават за агитация или някакви предварителни данни в социални мрежи, но ние не можем да реагираме по никакъв начин. Така че нека да не ес подават такива сигнали."

Денят преминава и с масова подмяна на членове на секционни избирателни комисии (СИК) в страната и в чужбина.

"На определени места членовете не могат да пристигнат, назначените, или са болни, включително и от Covid. В страната също вървят множество смени на членове на СИК. Не е добра тази практика, но за да обезпечим и осигурим изборния процес утре, трябва да има назначени членове на СИК. Когато има искане да бъдат заменени, по-добре е да бъдат назначени новопредложени, отколкото да останем без членове на СИК", каза Матева.

БНР получи информация за две дефектирали машини на територията на страната. Едната от секциите е във Вълчедръм и вече е получила разрешение за преминаване към хартиен вот. 

От ЦИК отправят и призив хората да излязат и да гласуват спокойно в утрешния ден.

"Важно е всеки български гражданин да отиде и да гласува и се надявам на спокойни избори", каза говорителят на комисията Росица Матева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК отказа да регистрира коалиция "ДПС - Ново начало" за участие в частичните местни избори на 20 октомври

ЦИК взе решение, с което отказва да регистрира коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало",  в която влиза групата приближени до Делян Пеевски, за участие в частичните избори, насрочени за 20-и октомври в редица населени места в страната.  Сред тях са изборите за кмет на кметство Висока поляна, община Хитрино, област Шумен, за кмет на..

публикувано на 09.09.24 в 16:49

БСП ще се яви на предстоящите избори за 51-во Народно събрание в коалиция "БСП - Обединена Левица"

БСП ще се яви на предстоящите избори за 51-во Народно събрание в коалиция "БСП - Обединена Левица", заявява Изпълнителното бюро на партията в позиция, изпратена до медиите. "Няма да допуснем 133-годишната партия на българските социалисти да бъде открадната от няколко човека, в нарушение на решенията на колективните органи на партията и в..

публикувано на 09.09.24 в 16:44

Патриарх Даниил с първа визита в Монтана начело на Българската православна църква

Патриарх Даниил с първа визита в Монтана начело на Българската православна църква. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще отслужи Божествена света литургия в храма "Свети Дух" тази неделя в Монтана. Тържествената литургия ще започне в 9.00 часа. В датата има символика и след 8 години отново български..

публикувано на 09.09.24 в 16:38
Снимката е илюстративна

За масово отравяне на бездомни кучета сигнализират по социалните мрежи жители на квартал в Бобов дол

За масово отравяне на бездомни кучета - над 20, сигнализират по социалните мрежи жители на квартал   в Бобов дол. По информация на полицията отровените кучета са 6 и две котки. Случаят е от почивните дни. От Областна дирекция на полицията съобщиха, че сигналът е подаден в Районно управление - Бобов дол. Става въпрос за открити трупове на 6..

публикувано на 09.09.24 в 16:34
Фукуширо Нукага и Рая Назарян

Назарян и японският ѝ колега обсъдиха междупарламентарните отношения

Развиване на двустранните междупарламентарни и икономически отношения обсъдиха председателят на НС Рая Назарян и японският ѝ колега - председателят на Долната камара на представителите на Япония Фукуширо Нукага. Той е на посещение в страната ни именно по покана на Назарян.   През 2024 г. се отбелязват три важни годишнини в отношенията между..

публикувано на 09.09.24 в 15:55

Над 100 млн. лева са предвидени за организиране и провеждане на изборите на 27 октомври

Малко над 100 млн. лева са предвидените средства за организиране и провеждане на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, съобщава БТА.  Това показва публикуваната подробна план-сметка, одобрена от правителството.  Общините ще получат близо 56 млн. лева, а средствата, предвидени за МВР, са над 15 млн. лева.  Разходите на ЦИК възлизат на 3,6..

публикувано на 09.09.24 в 15:47
Ахмед Доган и Делян Пеевски

ДПС-Пеевски иска от ЦИК да бъде оттеглено заявлението на ДПС-Доган за самостоятелно участие на партията на изборите

Фракцията на ДПС около Делян Пеевски е отправила до ЦИК искане да бъде оттеглено подаденото по-рано днес заявление от представители на другия председател - Джевдет Чакъров, за самостоятелно участие на партията ДПС на парламентарните избори на 27 октомври. ДПС-Доган внесе в ЦИК документи за самостоятелно участие на партията в изборите..

публикувано на 09.09.24 в 15:42