Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нито една от страните няма да може да вземе такъв превес, че да разбие другата напълно"

Проф. Бранислав Сланчев: Путин не си е оставил никакви други пътища, освен победа в Украйна

Рискът да се използва ядрено оръжие не е нулев, но не е огромен, смята преподавателят в Калифорнийския университет

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин не си е оставил никакви други пътища, освен да излезе с победа от Украйна. Всеки друг изход от войната, освен победа, ще доведе до много пагубни последствия за руската сфера на влияние. 

Това мнение изрази пред БНР проф. Бранислав Сланчев, преподавател в Калифорнийския университет в Сан Диего.

"Опитът за блицкриг не беше жалък. Те доста добре се справиха в самото начало всъщност. Вярвам, че се провали в крайна сметка, но дойдоха едва ли не на косъм поне до част от целите си", каза той в предаването "Събота 150".

Според проф. Сланчев руският президент е отлагал мобилизацията по различни причини.

"Сега дойде моментът, когато видяха, че не могат да се оправят."

По думите му през изминалите 6 месеца украинците са се подготвяли и не са изпратили основните си сили на фронта, "затова отстъпваха бавно-бавно и се държаха за всеки град със зъби и нокти".

Рискът да се използва ядрено оръжие не е нулев, но не е огромен, смята проф. Бранислав Сланчев. Според него мобилизацията е знак, че руската страна ще се опита да реши проблемите си по конвенционален път.

"Реално погледнато, няма да знаем до края на войната дали блъфира, или не. Аз смятам, че не блъфира. Просто не е решил, че сега е моментът да го направи. Той просто не си е оставил никакви изходи. След анексациите той няма накъде да отстъпи. Трябва да вземе тези територии. Украинците няма да се съгласят на такъв мир, даже ако бъде употребено ядрено оръжие."

Преподавателят коментира, че "ако ще има ядрен взрив, той ще бъде по територията на Украйна, срещу украински войски" и няма да бъде демонстративен.

"Смятам, че при по-малък удар, отговорът ще бъде неядрен и ще бъде насочен към инсталациите, откъдето е произведен ударът и може да бъде малко разширен."

Бойните действия през зимата трябва да се забавят поради атмосферните условия, посочи още в анализа си проф. Бранислав Сланчев. Затова и по думите му сега се прави опит да се постигнат позиции и "украинците напират много, да вземат десния бряг на Днепър", докато руснаците искат да предотвратят това "и да влязат в зимата с шанс да възобновят атаките пролетта".

Москва се надява студената зима да разколебае европейската поддръжка за Украйна, която е "в ужасно състояние икономически, надяват се, че ще има разкол след народа, че ще искат да се помиряват, защото всички мръзнат", отбеляза преподавателят и допълни, че дори в контекста на санкциите Русия има "достатъчно ресурси да продължава войната много време".

Относно противоречията за военната стратегия на Москва Бранислав Сланчев смята, че "смяната на генералите ще може да уталожи малко страстите на тези хора, които смятат, че не водим правилно войната".

Войни като Втората световна, които завършват с пълна капитулация и разгром на някоя от страните, са редки – от порядъка на 25% за последните 200 и повече години, повечето войни свършват с договор, припомни проф. Сланчев.

"Нито една от страните няма да може да вземе такъв превес, че да разбие другата напълно."

Той прогнозира, че докато Владимир Путин се намира в Кремъл, войната ще се затяга, а мир може да има, ако "си тръгне".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40