Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия анексира Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, Путин: Жителите стават руски граждани завинаги

"Призоваваме Киевския режим незабавно да прекрати огъня и да се върне на масата за преговори. Готови сме за това"

| обновено на 30.09.22 в 20:34
5
Митинг след церемонията за подписване на договори за присъединяване на нови територии към Русия в центъра на Москва, 30 септември 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На церемония в Москва четирите окупирани украински области в Донбас и Приазовието -  Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, в които беше проведено гласуване за присъединяване към Русия, официално бяха обявени за част от федерацията. Руският президент подписа договори със сепаратистите в Източна и Южна Украйна за анексирането на тези територии от Русия. В реч, продължила повече от половин час, и посветена главно на нападки срещу Запада, Владимир Путин изложи условията си за мир в Украйна. Руският лидер постави като условие киевските власти да признаят руския суверенитет върху четирите региона.

На тържествената церемония за подписване на договорите, проведена в Георгиевската зала на големия дворец в Кремъл, бяха поканени всички депутати от Държавната дума на Русия, премиерът и членовете на кабинета, както и ръководителите на службите.

Русият президент Владимир Путин снощи подписа указите, с които признава независимостта на Херсонска и  Запорожка област. Припомняме, че Москва призна Донецк и Луганск (като Донецка народна република/ДНР и Луганска народна република/ЛНР) за суверенни и независими държави още на 21 февруари тази година.

На церемонията в Кремъл днес Владимир Путин подписа международни договори с лидерите на републиките в Донбас (ДНР и ЛНР) и представителите на руските окупационни администрации в областите Херсон и Запорожие. След това договорите ще бъдат внесени в Конституционния съд и при положително становище следва гласуване за одобрение от двете камари на руския парламент - от Държавната дума и Съвета на Федерацията, насрочени съответно за трети и четвърти октомври. Владимир Путин днес изрази убеждението си, че двете камари на парламента ще подкрепят присъединяването на новите територии.

Руският президент Владимир Путин с Денис Пушилин (вдясно, ДНР), Леонид Пасечник (вдясно, ЛНР), ръководителят на Запорожка област Евгений Балицки (вляво) и на Херсонска област Владимир Салдо (вляво) по време на церемонията за подписване на договори за присъединяване на нови територии към Русия, 30 септември 2022 г.

Обръщайки се към властите в Киев и западните страни Владимир Путин подчерта, че жителите на Донецк, Луганск, Херсон и Запоржие стават руски граждани завинаги. В същото време той изрази готовност за възобновяване на мирните преговори.

В речта си днес на церемонията в Кремъл Путин заяви, че Киев трябва "да зачете волята на жителите" и незабавно да прекрати военните действия. "Жителите на Донбас, Херсонска и Запорожка област стават руски граждани завинаги", заяви още руският президент. 

Той каза също, че руската анексия на украинските области не подлежи на договаряне и е, по думите му, безсрочна.

И още: "Призоваваме Киевския режим незабавно да прекрати огъня, всички бойни действия, войната, която започна още през 2014-а и да се върне на масата за преговори. Готови сме за това. Казахме го неведнъж. Но няма да обсъждаме избора на народите на Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон. Той е направен и Русия няма да го предаде". 

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви по-рано пред журналисти, че четирите региона стават част от суверенната територия Русия и предупреди, че евентуалните удари по тях ще се считат за агресия.  Песков даде да се разбере, че руската армия ще воюва и за цялата Донецка област, от която сега Москва контролира около 60 процента.

Всъщност по-голямата част от днешната реч на руския президент беше посветена на остри критики към западните страни и най-вече към Съединените щати: "Целият еднополюсен световен ред всъщност е антидемократичен и несвободен. Той е лъжлив и напълно лицемерен. Съединените щати са единствената страна в света, която два пъти е използвала ядрено оръжие, унищожавайки японските градове Хирошима и Нагасаки. Между другото, създадоха прецедент", каза той.

В изявлението си Путин определи разпадането на Съветския съюз като "трагедия" и "национална катастрофа", но увери, че не възнамерява да го възстановява: "Няма го Съветският съюз. Миналото не може да се върне. А и на съвременна Русия това не ѝ е нужно. Не се стремим към това". 

Екрани показват руския президент Владимир Путин, който изнася речта си на митинга след церемонията за подписване на договори за присъединяване на нови територии към Русия в центъра на Москва, 30 септември 2022 г.

Във вечерните часове - след тържествената церемония в Кремъл, в центъра на Москва се проведе празничен митинг-концерт по случай териториалното разширение на Русия. В реч пред участниците в митинга президентът Владимир Путин повтори тезата си, че модерната украинска държава е била създадена от Русия.

Реакциите

Като "опасна ескалация" определи действия на Москва генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Според него референдумите в четирите украински области не могат да се определят като израз на свободната воля на жителите

САЩ никога няма да признаят претенциите на Русия към суверенната територия на Украйна, заяви президентът Джо Байдън.

ЕС категорично отхвърля и осъжда анексията на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, се казва в изявление на държавните и правителствени ръководители на Общността. "Русия поставя глобалната сигурност под заплаха. Призоваваме всички държави и международни организации да отхвърлят тази незаконна анексия“, заявяват европейските лидери.

Плановете на Киев за освобождаване на окупираните от Русия територии бяха тема на свиканото от президента Володимир Зеленски заседание на Съвета за национална сигурност на Украйна, а по-късно беше оповестено, че Украйна възнамерява официално да поиска "ускорено членство в НАТО":

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06
Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с близки но отвлечени български моряци

Премиерът Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци

Премиерът и външен министър Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader.  "Хамас" ще решава за освобождаването на Galaxy Leader и двамата българи Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:40

До 20 км/ч се ограничава скоростта на тротинетките в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинският съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите.  Местният парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лева на 450 лева за физически лица...

публикувано на 25.04.24 в 14:34
Даниел Панов

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински съвет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев.  Кметът Даниел Панов отрече това и посочи, че училищата не може да бъдат задължени с кого да сключват договори за..

публикувано на 25.04.24 в 14:06

Валери Жаблянов: Избирателите в момента са в състояние на преосмисляне

Лявото и дясното политическо пространство са социологически термини, а на изборите се явяват гражданите и ние не разглеждаме по този начин избирателя . Той трябва да избере в настоящия момент онази политическа сила, която  е в състояние да промени българското държавно управление. Това коментира представителят на "Левицата" Валери..

публикувано на 25.04.24 в 14:05