Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На армейския полигон „Беляковец“ край Велико Търново бяха пресъздадени военни събития

Полковник Евгени Пенчев, полк. Георги Пенчев, полк. Георги Крайнов, доц. Момчил Танчев, доцент Милен Михов
Снимка: Здравка Маслянкова

Триумфът на Втора българска армия и разгрома на немските войски в Нишката операция от октомври 1944 година бяха пресъздадени във Военно-историческа реконструкция на армейския полигон „Беляковец“ край Велико Търново. Във възстановката са използвани автентични оръжия и бойна техника от този период. Организатори са варненският клуб „Братя по оръжие“, Националният военен университет и Министерството на отбраната.
Армейския полигон „Беляковец“ край Велико Търново   Снимка: Здравка Маслянкова
Над 100 реконструктори на исторически събития и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ върнаха публиката във времената на Нишката военна операция, която се провежда между 8 и 14 октомври 1944 година. Тя е част от втория етап на Втората световна война, когато България вече е на страната на антихитлеристката коалиция и се сражава в Югославия срещу немските войски. При Ниш Втора българска армия под командването на генерал майор Кирил Станчев разгромява Седма СС дивизия „Принц Огин“, разказа доцент Момчил Тачев, председател на клуб „Братя по оръжие“:

Героизмът на Българската армия най-вече се състои в това, че тя успява да сломи този противник. Прави един много успешен тактически ход. От юг успява да заеме позиции, които правилно разчитат ходовете на немското командване и успява да завземе техните пътища за отстъпление. Първоначално ги посрещат само шест 75-милиметрови оръдия. Немците включват няколко опита за контраатаки. Всъщност германците в края на краищата не успяват да пробият и губят цялото си тежко въоръжение, цялата си артилерийска техника, повечето моторни превозни средства и практически се спасява само част от личния състав, който се разбягва на север без да имат никаква сериозна техника“.

Армейския полигон „Беляковец“ край Велико Търново   Снимка: Здравка Маслянкова

В Нишката операция преди 78 години Втора българска армия губи 1665 войници, а немците дават 5200 жертви, има много пленени и огромни материални загуби.  

Тези знакови събития бяха пресъздадени за публиката на военния полигон „Беляковец“ край Велико Търново. Военно-историческата реконструкция е направена по документални разкази на оцелели немски офицери, описани в историята на Седма СС дивизия. 

Възстановката е важна и за курсантите от Националния военен университет, поясни неговият заместник-началник полковник Георги Крайнов: 

Участието на курсантите в такъв род събития е свързано с тяхното патриотично възпитание, което е част от обучението им във военния университет. Важно е те да познават най-важните битки от нашата военна история, защото самите те се подготвят да бъдат командири и лидери. Нишката операция на Втора българска армия е една от най-успешните и знаменателни операции за българската военна наука“.  

Сред „перлите в короната“ на военно-историческа реконструкция ще е Танк Т-34, произведен през 40-е години на миналия век, който Националният военен университет реставрира преди две години. Сдружението „Братя по оръжие“ ще покаже във възстановката на Нишката операция автентична техника от епохата, разказа доц. Момчил Тачев: 

Немците“ ще настъпват с оригинална техника от периода. Ще има три мотоциклета с кош, оригинални. Ще ги следва немски разузнавателен и командирски автомобил, тип джип, високопроходим, ползван е и от българската армия. „Феномен Гранит“, който е изключително рядък сам по себе си, точно този модел няма втори в света, имам предвид кабрио варианта. Той по принцип е изключително рядък, а точно този е единствен запазен“. 

Великотърновските курсанти, които ще се включат във военните действия, ще бъдат със специално ушити униформи-реплики и с оригинално оръжие от епохата. Още повече, че на Националния военен университет са зачислени последните 45 налични в България пушки „Манлихер М-95“, които ще бъдат показани и ще се включат в боя, поясни полковник Евгени Пенчев: 

Това са пушки, участвали в Балканската война, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. За разлика от въоръжението на „Братя по оръжие“, което е приведено за културни нужди, нашите пушки са си абсолютно автентични и са оръжие. Естествено, че ще вземат участие с халосни боеприпаси със спазване на всички мерки за безопасност. Достъпът до полигона е свободен, каним всички граждани, които искат да видят тази възстановка, да дойдат“.

Армейския полигон „Беляковец“ край Велико Търново       Снимка: Здравка Маслянкова

Дължим такива възстановки на ветераните от Втората световна война и на децата, за да ги възпитаваме в патриотизъм, допълни доц. Момчил Тачев: 

Ще има динамично сражение с участието на цялата тази техника, ще има много взривове, пиротехника, бой, нападение, отстъпление. Надяваме се да има повече динамика на сражението, повече схватки между групите – атакуващите и отбраняващите се, и съответно контраатаката на Българската армия. Ще могат да видят в действия картечници МГ-42, МГ-34, ще стрелят само с халосни патрони, те са обезопасени по закона“.  

Във възстановката на Нишката операция от 1944-а година ще се включи и историкът доцент Милен Михов, който ще обръсне брадата и мустаците си, за да бъде напълно в унисон с тогавашните военни порядки в Българската армия, и предупреждава, че трябва да се помнят историческите факти и уроци“.  

Играя ролята на ефрейтор от пехотните части на Българската армия. Аз съм си избрал да бъда от 51 Вардарски полк, Шеста рота на Трета дружина, където е служил моят дядо. Всъщност ние ще видим реконструкция на една битка, която представлява част от Белградската настъпателна операция на съюзническите войски на Балканите, която има за цел освобождаването на Белград, освобождаването на Сърбия и Вардарска Македония. Това е армията, която освобождава Скопие на 14 ноември, а месец преди това освобождава втория по големина град в Сърбия Ниш“.   

Посетителите на военно-историческата възстановка на армейския полигон „Беляковец“ ще могат и от близо да разгледат военната техника, да се снимат с нея и да опитат от войнишката боб яхния с изпечен на място хляб.   

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.


По публикацията работи: Радостниа Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Стойчев преплува популярен маршрут между Северна Ирландия и Шотландия

Плувецът Петър Стойчев е преплувал успешно 38,1 км от Северна Ирландия до Шотландия. Това съобщи самият той в профила си във фейсбук. Постижението му е отнело 9 часа и 56 минути. "Беше много тежко плуване, температурата на водата варираше от 12.9 до 13.4 градуса. Станах 144-ият човек, преплувал успешно Северния канал, и влязох в престижния клуб на..

публикувано на 14.07.24 в 02:36

Доналд Тръмп беше евакуиран от предизборно събитие

Бившият американски държавен глава и настоящ кандидат за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп беше евакуиран по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания.  Видео кадри показват как Тръмп се навежда, докато се чуват силни шумове, подобни на изстрели. На дясното ухо на Тръмп се вижда кръв. Агенти на тайните служби бързо успели да се..

публикувано на 14.07.24 в 01:48

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът ще бъде възстановен, след като приключи гасенето по въздух тази вечер. Пожарът между Серес и Солун..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на няколкочасовото заседание ръководството на формацията остана безмълвно с анонса, че ще обяви решението..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В ДПС в момента от Политбюрото, което се е събрало там, се опитват да сменят принципите, основите на..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево.  Няма изгорели жилищни..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен, опасно е да се навлезе близо до него.  Няма опасност пожарът да премине на територията на Северна..

публикувано на 13.07.24 в 20:05