Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не трябва да изключваме украински сценарий, ако Китай нападне Тайван – САЩ да окажат сериозна военна помощ на острова, смята специалистът по Далечния изток

Аврам Агов: Китай се подготвя за силова опция по казуса с Тайван

Ако Пекин предприеме военен вариант за Тайван, шансът за световен конфликт нараства драстично, казва преподавателят

Тайван отбелязв анационалния си празник, Тайпе, 10 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Си Цзинпин е единственият безспорен световен лидер. Той управлява милиард и половина души население без опозиция и е начело на най-голямат аармия в света. Ръководи икономика, която скоро може да изпревари американската. Диктатор или автократ е Си, който подготви своя безпрецедентен трети мандат още преди приключилия XX конгрес на Китайската комунистическа партия - темата коментира в предаването "Събота 150" проф. Аврам Агов, преподавател по История на Азия в Лангара колидж и в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър, Канада.

"Бих го определил по-скоро като автократ. Диктаторът обикновено заличава институции и е на върха на тоталитарна държава, тоест пълен контрол над общество, социално-икономически живот и т.н. Автократът се възползва от съществуващите институции – в случая еднопартийна система, но и пазарна икономика. Затова контролът не е тотален."

Въпреки ограниченията и затварянето през последните години Китай е сравнително отворена страна, отбеляза проф. Агов.

"С развитието на пазарна икономика контролът на комунистическата партия се ограничава, идеологическият контрол намалява. Стратегията на Си Цзинпин, откакто дойде на власт, е да подсигури политическия и идеологическия контрол, докато в същото време развива икономиката. Укрепването на култа към личността беше част от тази политика и част от пропагандата за премахването на ограниченията за мандатите."

Си Цзинпин получава безпрецедентен трети мандат начело на Китай  Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Не бих казал, че Западът е сбъркал за Си, и не толкова Горбачов, колкото просто следващият китайски лидер с два мандата с общо 10 години на власт. Затова не се очакваше такъв завой към по-авторитарно управление и затваряне на Китай. Наистина, в речта си в Давос 2017 г. Си защити глобализацията, отварянето на икономиката и сътрудничеството с други страни. Оттогава обаче мина много време. Деглобализацията по време на пандемията и засилващите се тенденции на нова Студена война. Сега има обратна тенденция – на затваряне и по-голям държавен контрол върху икономиката, което е световна тенденция, не само в Китай. В Китай са по-отчетливи тези тенденции."

Си декларира, че Китай не бива да се връща към изолационизма и стагнацията от миналото, но предстои да видим какво се разбира под избягването на изолацията, посочи Аврам Агов пред БНР.

Разликата между Студената война от XX век и настоящата е нивото на икономическа обвързаност между двете страни на конфликта, коментира преподавателят по История на Азия. По думите му въпреки тенденцията на деглобализация, светът сега е много по-обвързан.

Според проф. Агов руското нахлуване в Украйна е разкрило "разлома между Русия и евроатлантическия свят".

"Вероятно това е знак на това, което предстои в отношенията между САЩ и Китай или поне рисковете на новата Студена война в Тихоокеанския басейн."

Последният конгрес на Китайската комунистическа партия  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европа вероятно ще продължи да балансира в политическата конфронтация между САЩ и Китай и икономическата си обвързаност с Китай, прогнозира Агов.

"Европа обяви Китай за системен съперник, но и икономически партньор и конкурент в същото време. Ще следва вероятно умерено американската политика и ще търси начин да не бъде толкова зависима от Китай, инвестирайки например в собствено производство. Икономиката на ЕС Беше зависима от руска енергия и войната в Украйна послужи като отрезвителен урок за Европа."

Китай се подготвя за силова опция по казуса с Тайван, като засилва армията и инвестира в нови оръжейни системи, подчерта в анализа си проф. Аврам Агов.

"Целта е достигане на военен паритет със САЩ в Тихоокеанския басейн и дори превъзходство. Китай не се отказва от използване на сила срещу Тайван, но сега това би било катастрофа. Според мен до 10 години вероятността за военен вариант може да нарасне. Изчерпване на опциите за мирно обединение би провокирало Пекин."

Вашингтон е наясно, че американска намеса означава сигурна война с Китай и не трябва да изключваме украински сценарий, ако Китай нападне Тайван – САЩ да окажат сериозна военна помощ на острова, без да изпраща войници.

"Американски анализатори смятат, че Китай вече превъзхожда американските военни сили в Азия. Тоест САЩ не са готови да се противопоставят успешно на Китай дори в този момент. Това би изкушило Пекин да действа."

Ако Китай предприеме силово обединение с Тайван, шансът за световен конфликт нараства драстично, каза в заключение специалистът по Далечния изток.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Учени: България не знае с какви стратегически суровини разполага! Няма дори геоложка служба

Учени настойчиво призовават за приемането на Националната научна програма за критичните и стратегическите суровини . Идеята беше лансирана от БАН и университети миналата година, но няма развитие. Със сигурност в България има от съвременните суровини, необходими за развитието на новите технологии , твърди проф. Ирена Пейчева от Геологическия..

публикувано на 16.05.24 в 12:06

Какво искат негласуващите?

"Ние проучваме системно, по време на всички избори, психологическите профили, начина на живот, емоционалното състояние, психично-здравния статус на хората, които не гласуват. Последното голямо изследване беше 2023 г ., след поредните избори за парламент. Тогава обхванахме 1836 икономически активни българи , без пенсионери, студенти и..

публикувано на 16.05.24 в 08:42
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а ндлова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и за момента няма опасност за живота му. Робърт Фицо е дошъл в съзнание след продължилата три..

публикувано на 16.05.24 в 07:23

Прогноза на ЕК: 3,1 на сто е очакваната инфлация за България

3,1 на сто е очакваната инфлация за България за тази и 2,6 на сто за следващата година, сочат данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за 2024-та година. Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи инфлацията на цените на енергийните и неенергийните индустриални стоки, се казва в прогнозата...

публикувано на 15.05.24 в 13:36

Атанас Василев: Лозята в България намаляват драстично

От днес започва прием на документи за подпомагане застраховането на реколтата при лозарите . Интервенцията е с бюджет от 800 хил. лв., съобщи преди дни зам.-министърът на земеделието Деян Стратев.  " Тази програма за застраховане на реколта има определен лимит. В момента се застраховат до 400 лв. насажденията ", посочи пред БНР Атанас Василев -..

публикувано на 15.05.24 в 10:19

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. На 17 май ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  От ефира на БНР председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес..

публикувано на 15.05.24 в 09:15

Около 50 клиники в страната - подготвени за съвременно лечение на инсулт. Медицинската помощ се бави

Около 50 000 българи годишно биват покосени от инсулт. Това е близо 7 пъти над нормите за допустимост , възприети в световен мащаб, коментира пред БНР д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Той оприличава ситуацията с инсултите у нас с черна кутия - система, в която виждаме какво се подава на входа,..

публикувано на 14.05.24 в 10:59