Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Останали са 2 страни в света, в които все още има полиомиелит

Според експертите, никое дете не е в безопасност, докато не са ваксинирани всички

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светът днес отбелязва Деня за борба с полиомиелита. Това се прави от 1985 г. по инициатива на организацията "Ротари Интернешънъл" с подкрепата на Световната здравна организация.

В повечето държави от Европа и Америка децата биват ваксинирани в най-ранна възраст, но милиони деца в Азия и Африка все още се разболяват от детски паралич. Усилията на международната общност са насочени към създаването на условия за ваксинация на децата навсякъде по света.

Изкореняването на полиомелита е най-голямата, значима и дългогодишна програма на "Ротари Интернешънъл", обясни пред Радио София Виолина Костова (▼) от "Ротари – София". Заболяването е открито преди доста години. То е много тежко и засяга предимно децата от 1 до 5 години.

Именно "Ротари Интернешънъл" е в основата на старта на първата масова имунизация на деца.

"Тя започва във Филипините през 1979-а с имунизация на 6 хиляди деца. И оттогава досега са имунизирани над 2,5 млрд. деца в повече от 110 държави", допълни Костова.

  • Полиомиелитът е силно инфекциозно заболяване, което засяга най-често деца под 5-годишна възраст. Повечето го познават като полиовирус. Той се предава от човек на човек, обикновено чрез замърсена вода. Може да атакува нервната система и в някои случаи да доведе до парализа. Въпреки че няма лечение, има безопасна и ефективна ваксина.

През последните няколко години само две страни (Афганистан и Пакистан) са докладвали случаи на полиомиелит, причинени от дивия вирус, но специалистите напомнят, че никое дете не е в безопасност, докато не ваксинираме всяко дете.

Чуйте разговора на Лилия Големинова.  

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.