Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Славчо Нейков: Енергийният сектор е в добра кондиция. Хората да се освободят от натрупания енергиен стрес

Славчо Нейков
Снимка: Савина Спасова, БНР

"Българският енергиен сектор е в много добро състояние и природният газ е само малка част от това. Важно е преди началото на отоплителния сезон хората да се освободят от натрупания енергиен стрес през последните месеци. Този стрес е и привнесен от страна на европейските институции, но има и българска почва за него".

Това каза пред БНР Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт.

Според него темата за природния газ се преекспонира, а трябва да се каже, че "новините са добри".

"Енергийният сектор е в добра кондиция , защото токът се произвежда изцяло от местни ресурси, имаме добре работещи и производствени, и разпределителни дружества, имаме фантастично работещ регулатор - КЕВР, служебното правителство се справя отлично, предприети са конкретни мерки за социална защита, свързани с енергийните помощи".

По думите на енергийния експерт цената на тока от 1 юли 2021 до 1 юли 2022 г. е увеличена само с около 3%, което съвсем малко влияе върху бюджета на битовите потребители.  

В предаването "Неделя 150" Славчо Нейков изказа мнение, че даването на енергийни помощи на бизнеса, като държавата иззема свръхпечалбите на енергийните производители, може да доведе до сътресения, "ако подходът на държавата не е адекватен":

"Имам чувството, че регулаторът е малко изключен от този процес, а не трябва да е така. Той има водеща роля, защото през него минават за одобрение всички разходи на енергийните дружества. ... Регламентът съдържа неясноти и едната е как ще се прилага този регламент - дали е необходимо да бъде изменян закон, или ще има приложение по силата на стъпки от страна на изпълнителната власт. Възможно е да се създаде хаос. Това е много важен проблем, който не е за подценяване. ... Не трябва енергийният сектор да бъде обезкостяван, да бъде оставян без средства. В енергийните дружества трябва да остават достатъчно средства, за да могат да функционират нормално. Затова ролята на енергийния регулатор е много важна".

Той подчерта, че подпомагането на домакинствата и на бизнеса трябва да са на базата на ясни критерии и не за сметка на пазарните механизми. 

В България сме много закъснели с определяне на енергийно бедните, заяви Нейков.

"Време е за енергиен национализъм, време е и за преосмисляне на европейската енергийна политика и България трябва да бъде активен участник в това. Става въпрос за начина и стъпките, по които да се стигне до набелязаните цели", коментира експертът.

Интервюто на Диана Янкулова със Славчо Нейков в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Костов

Иван Костов: Румен Радев узурпира власт

"Президентът Румен Радев узурпира власт   със своите изказвания по отношение на инициативата на Европейската агенция за отбрана да се предоставят боеприпаси на Украйна". Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 г., и припомни, че парламентът два пъти - веднъж на 3-ти ноември (с гласовете на 175 депутата -..

публикувано на 27.03.23 в 13:01

Октавио Маренци: Предстои много труден период за бизнесите, които се нуждаят от евтини пари

Като на филм за един уикенд в Швейцария се случи немислимото – втората по големина банка в страната и нейна емблема вече е в миналото . С активи от близо пет трилиона долара швейцарската банка UBS , която бе принудена да придобие закъсалата Credit Suisse, ще се превърне в четвъртата по големина банка в света . Дори от Асоциацията на банковите..

публикувано на 25.03.23 в 11:05
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Затъването на САЩ в Ирак отвори стратегически вакуум, Русия и Китай се еманципираха от Запада

Интервенцията в Ирак има съдбовно значение за ролята на Америка в първите две десетилетия на 21. век. Тази кампания прекъсна успешното настъпление на САЩ в тяхната роля на водеща световна сила след края на Студената война. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът доц. Огнян Минчев "До такава степен бяха мощни стратегическите..

публикувано на 25.03.23 в 10:12

Мариана Милтенова: Българските плодове и зеленчуци ще станат екзотични. Секторът се унищожава сигурно и бързо

Фермер от Кюстендилско с над 30-годишен опит, който отглежда пасищни животни, съветва " министърът на земеделието в месеца поне 3 дни да преспива в една кошара при един фермер , при един овчар, кравар". За производството на 100 тона и на 3 литра мляко на ден таксата е една и съща, това е безобразие – все едно вие да имате колело, а аз – рейс..

публикувано на 24.03.23 в 09:14
Георги К. Първанов

Георги К. Първанов: Очакваният среден ръст на заплатите за тази година е 9-10%

Очакванията за тази година са да няма нито големи играчи, нито големи проекти, които да навлязат в страната . Това каза пред БНР Георги К. Първанов, експерт по Човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта Очакваният среден ръст на заплатите в страна за тази година..

публикувано на 24.03.23 в 08:24
проф. Захари Захариев

Проф. Захари Захариев: Многополярният свят кореспондира с многополюсна безотговорност

"Между Китай и Русия се изгражда своеобразен феномен. Многополярният свят кореспондира с многополюсна безотговорност . Многополярност няма нито в природата, нито във физиката. Винаги полюсите са два. Голямата ни драма беше, че досега имахме еднополярен, а след това на базата на противопоставянето на много страни минахме в широкото използване на..

публикувано на 23.03.23 в 14:41
проф. Здравка Валерианова

Проф. Здравка Валерианова: Стигнахме до колапс на злокачествените заболявания

Профилактиката, каквато е в момента, не отговаря по никакъв начин на изискванията за качествен онкологичен скрининг . Това заяви в интервю за БНР проф. Здравка Валерианова, която има над 30-годишен опит в сферата на регистрация на злокачествените заболявания, епидемиологията на рака и раковия контрол. Тя е ръководител на раковия регистър...

публикувано на 23.03.23 в 10:07