Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров: Доходите да пораснат поне с 20%, исканията ни са дори минималистични

"Удължаването на бюджета от 2022 през 2023 г. е на ръба на закона"

Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

"Ако сме плащали 65 лева за продуктите в нашата кошничка, сега, година по-късно, за тях са ни необходими 95 лева. Това са 45%. Това е инфлацията, която хората усещат по джоба си. А официалната знаем, че наближава 20%. Нашите искания са минималистични, ако гледаме от тази гледна точка. Ние казваме, че поне официалната инфлация трябва на всеки работещ да му бъде компенсирана и декемврийската му заплата да бъде с 20% по-висока от декемврийската през миналата година. Обедняването да бъде овладяно поне в някаква степен. ... Поне минималните доходи на всички работещи трябва да пораснат с 20%, а и на всички останали".  

Това заяви пред Пламен Димитров, президент на КНСБ.

"Ние произвеждаме повече, отколкото Министерството на финансите е смятало, че ще произведем. МФ през тази година за пети път коригира това число и то с милиарди левове нагоре. Това е ключово число", подчерта синдикалистът и добави, че същото се очаква и за 2023 г.

По думите му разговорът трябва да започне от това колко е БВП, да се каже толкова ли сме зле, защото "МФ дава прогнози, че тази година, когато уж сме зле, ще завършим с 5,4% дефицит и няма да похарчим 1,250 млрд. лева от заложените разходи в планирания дефицит".

"Това с удължаването на бюджета от 2022 през 2023 г. е на ръба на закона", заяви Димитров и добави, че и в удължения бюджет могат да се увеличават разходи или приходи.

Интервюто на Диана Янкулова с Пламен Димитров в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Бил Бене

Проф. Бил Бене: Когато не направим демокрацията реалност за повече хора, отваряме вратата за лидери като Путин и Орбан

" Когато се провалим в превръщането на обещанията на демокрацията в реалност за повече хора, тогава отваряме вратата за всички, които настояват за това, че демокрацията се е провалила, че тя не работи и имаме нужда от човек със силна ръка - като Путин или Орбан, който да се грижи за нас ". Това каза пред БНР проф. Бил Бене,  автор на теорията за..

публикувано на 06.06.24 в 18:46

Партия сигнализира, че Столичната община отказва да изпълни указание на ЦИК

Парламентарно представена политическа партия сигнализира, че Столичната община отказва да изпълни указание на ЦИК за унищожаване на неизползваните ролки със специална хартия за машинно гласуване от парламентарните избори от 2 април 2023 и местните избори от октомври миналата година. Нареждането е от 20 май. На 25 май до ЦИК е изпратен отговор от..

публикувано на 06.06.24 в 17:21
Тодор Галев

Тодор Галев: Мнозинството от българите вярва, че САЩ и ЕК ще се намесят в изборите

По-голяма част от българското население смята, че чужда намеса в изборите за Европейски парламент и в националните избори на 9 юни може да дойде от правителството на САЩ . На второ място се посочва Европейската комисия. Много по-малко българи смятат, че подобна намеса може да дойде от Русия или от Турция. Това регистрира проучване на..

публикувано на 06.06.24 в 07:59

Христиан Даскалов: 50% от българските компании смятат, че темата "Киберсигурност" е нерелевантна за тях

Около 50% от българските компании смятат, че темата "Киберсигурност" е нерелевантна за тях . Тази статистика на "Евростат" цитира пред БНР Христиан Даскалов - председател на борда на Цифров иновационен хъб "Тракия".  "Най-вероятно това са компании, които не са толкова високо цифровизирани, нямат някакъв вид онлайн търговия и смятат, че това не ги..

публикувано на 05.06.24 в 09:42
Симеон Матев

Симеон Матев: Лятото ще е с валежи под нормата и температури над нея

Лятото ще бъде с валежи под нормата и температури, които ще са с около 1,5 - 2 градуса над нея . Това прогнозира пред БНР климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".  По думите му дългосрочна прогноза се прави трудно и не винаги това е успешен процес : "Зад изготвянето..

публикувано на 03.06.24 в 17:16

Надежда Рангелова-Бояджиева: Дългосрочната перспектива на Детската болница е ключовото, не срокът

" Най-голямата причина за трудности и проблеми в процеса на изграждане на Националната детска болница е постоянната смяна на екипите, които работят по този проект, постоянната смяна на правителствата и липсата на последователни действия. За съжаление, всеки следващ или министър на здравеопазването, или директор на здравната инвестиционна компания..

публикувано на 03.06.24 в 10:56
Стефан Георгиев

Стефан Георгиев: Негласуващите отказват да легитимират елит, който не защитава интереса им

" Голяма част от българските граждани казват - този политически елит не защитава нашият интерес, поради което отказваме да го легитимираме . Не е просто – отегчих се или понеже са шести поредни избори, няма да гласувам. "Всички са маскари" е клише. Зад "Всички са маскари" се крият множество фактори – това, че не живея по-добре, въпреки..

публикувано на 02.06.24 в 10:07