Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой насочва руските ракети, които убиват хора в Украйна

Ракетна установка "Искандер"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почти 6-месечно разследване на Bellingcat достигна до програмистите, които насочват руските ракети в Украйна. Системите не използват GPS, защото по време на война сигналите могат да бъдат променени или заглушени и затова се изисква сложно програмиране на целия маршрут въз основа на визуално разпознаване.

За БНР Христо Грозев - изпълнителен директор на базираната в Нидерландия платформа и водещ разследващ по темата „Русия“ в bellingcat сподели, че програмистите, засега 33-ма, са млади хора - мъже и жени, които освен гражданско образование като програмисти имат и допълнително военно образование - програмисти на ракетни системи. Звеното им е толкова засекретено, че дори военните експерти, с които от Bellingcat са общували в началото на войната, не са знаели къде то и кой работи там.

„Успяхме да докажем, че има директн от участие при програмирането. Узнахме името на техния шеф и на неговия шеф, така че вертикалата на отговорността, по отношение на тези ракети, мислим, че в голяма степен е направен достъпен и за правораздаващите органи“.

Разследването е използвало подобни методи на това за опита за отравяне с Новичок на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

„Беше основано основно на телефонни обаждания. Колкото и да са засекретени тези руски тайни служби и военни части, те продължават да използват незащитени телефонни линии, при които ние можем, чрез доста прозрачния и корумпиран руски пазар на данни, да придобиваме метаданните на разговорите - кой кога е звънял на кой номер. За да стигнеш до такъв анализ, първо трябва дълга и скучна работа, за да разбереш чии телефонни разговори да придобиеш. Около месец и половина от разследването ни отне да разберем къде най-вероятно са учили такива специалисти, за да можем да стигнем до някакъв кратък списък на хора, чиито телефони да потърсим“.

За да знаят как работи операционна система на ракетите, програмистите трябва да са завършили едно от две училища в Русия и това е било началото на разследването, изтъкна Грозев.

„Започнахме да търсим списъци на завършили такива институции. В Русия има много, много изтекли данни за автобиографии и кандидати за работа. Сред тези автобиографии намерихме стотици хора, които са завършили тези два института и някои от тях посочват като предишно място на работа ГВЦ - главен изчислителен център на Министерство на отбраната. Започнахме да търсим с какво се занимава този център и нямаше никаква публична информация. В крайна сметка взехме телефоните разговори на някой от шефовете на това ГВЦ, при което беше шок да открием, че много от нощните им позвънявания, когато те получават обаждания по средата на нощта, са съпоставими, корелират с часовете преди някои от най-жестоките атаки по Киев и други големи градове. Оттам нататък вече бе сравнително лесно да видим кои са другите с които са общували, а и кои са тези, с които са общували другите. Стигнахме до три групи, които специализират в различни типове ракети – вода-въздух, въздух-земя и земя-земя“.

Грозев е попитал един от руските инженери колко точни всъщност са ракетите „Калибър“ и „Искандер“

„Неговият отговор беше: „Разбирате, че не мога да ви дам отговор на този въпрос“, но анализът, който можем да проведем, показва че 3 хипотези имат някаква роля. Първо, ракетите, които по тяхна спецификация трябва да се отклоняват не повече от 5 до 7 м от крайната цел, дори и руски военни експерти казват, че всъщност отклонението е средно 30-50 метра. Още повече, че оптическото разпознаване по някой път разпознава подобна сграда отгоре, която не е тази. Тогава може да е и 150 м. Имаше подобен случай на 10 октомври - беше паднала върху Педагогическия синдикат в Киев, който има купол, който много прилича на купола на парламента…  На тези хора и самият подход към работата им е доста немарлив. Ние виждаме как по време на програмиране на ракетите те имат много странични обаждания, занимават със странични дейности. Шефът е нумизмат и, по време на обстрела на Киев на 10 октомври, той е онлайн и се занимава с покупки на монети. Други бяха в сайтове за запознанства… Третото и последно е, че всъщност никой не ги наказва, има и стимулиране на тези граждански жертви“.

Средната възраст на програмистите на ракети е 28 години. Най-младите 4 сред тях са на 24, а най-възрастните - около 37-38 г. Почти всички са с „нормален“ мироглед според профилите им в социалните медии.

„За мен шокът беше, че именно такива хора, а не някакви потомствени военни, закърмени с идеология от малки, могат да станат това, което са станали. За мен това е типичен пример на баналността на злото - когато тези хора, работейки в обещана им анонимност, в топли кресла, дори и в много случаи от домовете си, изцяло попадат в една масова психоза, която в тяхната група оправдава действията им изцяло. Не трябва да си затваряме очите, че цялото руско общество попада в тази масова психоза“.

Когато журналистите се свързали с програмистите, един от тях е поискал „конкретни въпроси“ за бомбардировките, но отказал да отговаря на тях „по очевидни причини“.

„Телефонните обаждания показаха, че веднага след това общуване с мен, той докладва за разговора на съответния офицер от ФСБ, който отговаря за тях. Всички други, с които се свързахме, вече бяха предупредени и бяха подготвили съответните легенди - една каза, че продава цветя, друг - че е водопроводчик….“.

Какъв е смисълът на една такава публикация, в която се разкриват имена и лица?

„Това е война, в която те участват доброволно. Ако бяха на фронта, нямаше да бъдат анонимни. Това че работят от удобни кресла, не променя този факт. За мен, един от ефектите от такова разкриване е, че прави много по-трудно наемането на нови такива хора, тъй като, ако те знаят че няма да бъдат анонимни, може би няма да се съгласят на тази работа, свързана с толкова кръвопролитие“.

Гроздев се надява разкритите да попаднат в санкционен списък. След разкритията е имало почти седмица пауза в бомбардировките, отчете той.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съветът на ЕС наложи санкции заради действия, насочени към дестабилизирането на Молдова

Съветът на ЕС наложи санкции срещу 5-ма души и едно образувание заради действия, насочени към дестабилизирането на Молдова. Сред тях са Евгения Гуцул, глава на автономната единица Гагаузия, която насърчава сепаратизма в региона и по този начин заплашва суверенитета и независимостта на Молдова.  В списъка е и нейният заместник Михаил Влах,..

публикувано на 14.10.24 в 17:46
Носителят на Нобелова награда за икономика Джеймс А. Робинсън дава интервю за Асошиейтед прес от дома си в квартал Хайд Парк в Чикаго, 14 октомври 2024 г.

Изследване за ролята на институциите върху благосъстоянието на народите донесе Нобел на трима американски икономисти

Изследването върху ролята на институциите върху благосъстоянието на народите донесе Нобеловата награда за икономика на трима американски икономисти. Дарън Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън получиха престижната награда, която се присъжда от Шведската централна банка в памет на швейцарския индустриалец и филантроп Алфред Нобел. Тримата автори..

публикувано на 14.10.24 в 17:33

Паметен кът за Кирил Маричков в свищовското читалище, проектирано от дядото на музиканта

Първото българско читалище "Еленка и Кирил Аврамови" и Община Свищов организираха траурен кът в памет на Кирил Маричков, чийто род е свързан с крайдунавския град. Големият български музикант Кирил Маричков издъхна при инцидент на сцената Стотици китаристи изпълниха "Клетва" - емблематичната песен на "Щурците", в памет на Маричков В..

публикувано на 14.10.24 в 17:20

Представят резултатите от разследването на авиокатарстрофата до Граф Игнатиево

Министерството на отбраната ще представи утре резултатите от разследването на авиокатарстрофата до Граф Игнатиево в средата на септември. Двама пилоти -  подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин от 12-а авиационна база в Долна Митрополия загинаха, след като тренировъчен самолет Л-39 се разби преди планирано авиошоу. Президентът отдаде..

публикувано на 14.10.24 в 17:19
Емануил Йорданов

Емануил Йорданов: Полезният ход за Борислав Сарафов е да оттегли кандидатурата си

Полезният ход за Борислав Сарафов е да оттегли кандидатурата си за главен прокурор, защото трябва да си припомни каква беше съдбата на Гешев. Не виждам кое ни кара да мислим, че тук ще се случи нещо по-различно при толкова силни обществени настроения, коментира бившият вътрешен министър адв. Емануил Йорданов в интервю пред БНР. "Сигурен..

публикувано на 14.10.24 в 17:13
Снимката е илюстративна.

Пътната полиция в Монтана с акция за проверка на водачите на тротинетки, мотопеди и мотоциклети

Акция за използването на тротинетки започва в област Монтана от утре. Специализираната полицейска операция е насочен още и към водачите на мотоциклети и мотопеди. Униформените ще проверяват дали водачите на мотори и мотопеди са правоспособни, за извършване на неправилно изпреварване, както и за всички останали нарушения, водещи до тежки..

публикувано на 14.10.24 в 17:03
Зорница Русинова

България разполага с по-малко от 2 години, за да хармонизира законодателството си за изкуствения интелект

България разполага с по-малко от 2 години, за да хармонизира законодателството си с европейските правила за изкуствения интелект, като освен приемането на законова уредба, трябва да се създадат нови държавни регулативни органи. Това се посочва в приет от Икономическия и социален съвет в България анализ за въздействието от използването на изкуствения..

публикувано на 14.10.24 в 16:42