Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарският фотограф Габор Мате представя "Вътрешно небе" в София

Унгарският фотограф Габор Мате
Снимка: Ирина Недева, БНР

В галерия „Синтезис“ е представена изложбата „Вътрешно небе“ на унгарския фотограф Габор Мате. Тя проследява комплексната връзка между личностите на родителите и характера на техните деца. Живият тур на фотографа в изложбата е тази вечер от 18 часа в галерията. Желаещите могат да се срещнат с него и в събота от 16:00 в Унгарския културен институт.

Кураторът на изложбата Надежда Павлова сподели за БНР, че Мате е не само артист, но също преподавател и куратор:

„От 2007 година е част от преподавателския екип на Академията за изящни изкуства в Будапеща. В този период започва работа по своята дисертация „Сънят на Филемон - идеалът за вечния брак“, където разглежда темата за брака като институция и стига до интересна сентенция – „добрият брак е вечен, но не всеки вечен брак е добър“. По-късно продължава с темата за развода - едно трудно взето решение. През последните години работи с децата на родителите, които е фотографирал в предишните две серии. В галерия „Синтезис“ тези 3 серии се показват за първи път заедно, което е уникално преживяване. Ние сме ги разделили по семейства, което също мисля, че се случва за първи път. Изключително интересен фотограф, но през последните 13 години винаги съм го срещала в ролята му на преподавател. Много съм щастлива, че го виждаме в ролята на артист".

Габор Мате сподели за предаването „Хоризонт до обед“:

„Това е дълга история, която започна преди около 10 години. Централната ми тема е привързаността. През изминалите години заснех множество нейни варианти по отношение на религия, на малцинства и накрая стигнах до привързаността към семейството. Смятам, че тази тема е изключително важна, защото в наши дни за модерния човек това е единствената интимна сфера, която му е останала. Заради изолацията, в която изпадат хората в днешните общества, върху човека пада изключително голямата отговорност да запази интимността си. Единствено там можем да бъдем действително искрени и да се разкриваме“.

Мате е женен и в началото е бил любопитен как останалите възприемат щастливо изглеждащите семейства. Относно възможността да има привързаност без брак, той коментира:

„Според мен по този начин не принадлежим на никого. Така, както в семействата принадлежим към децата си, такава привързаност, според мен, такава привързаност няма в другите сфери. Друг вид среда не може да ни осигури този вид интимност, която получаваме в семейството“.

За връзката дете-родител

„Аз изграждам връзката между родител и деца основно въз основа на собствения си опит като родител. Любопитен бях по какъв начин примерите, които дава родителското поведение, влияят върху личността на децата. Знаем, че дори подсъзнателно децата в много отношения копират поведението на своите родители. Доказателство за това виждам на безброй мои фотографии“.

Когато на снимка на Габор има само един родител, в повечето случаи това означава, че родителите на конкретното дете са разведени.

„В някои от фотографиите се вижда, че майката и бащата не присъстват в еднаква степен. Това се дължи на факта, че аз поставям акцента върху различни елементи от брака на дадената двойка“.

В малка книжка, която съпровожда изложбата, остава впечатлението, че във фотографиите отсъства дневната светлина

„Цветовете са толкова силни и сатурирани, защото всичко, което уловя, го пускам през моята призма, което дава специално тълкувание на разглежданата сцена. Всяка снимка, дори и предметните, е създадена след дискусия и обсъждане с моите обекти. Заедно режисираме тези снимки. Текстовете, които виждаме под фотографиите, са буквално „откъслеци“ от доста дълги разговори, продължили понякога час и половина - два, които, според мен, разширяват тълкуванието на фотографията и помагат на зрителя да се доближи още повече до проблемите на показаните хора, а също - и да се доближи то до техните страдания и радости“.

„За да можем да продължим по пътя си напред, ние задължително трябва да се сблъскаме и да приемем травмите от миналото. В днешно време мнозина обичат да се връщат в миналото, защото се страхуват от бъдещето. Важно е да успеем да преработим нашите грешки и да се сблъскаме с тях, което би ни помогнало да стигнем дотам, че да не повтаряме тези грешки. С моите фотографии се опитвам възможно повече хора да се сблъскат със самите себе си, със семейното наследство. Смятам, че ключът към бъдещето е именно в това. В едно добро функциониращо семейство детето може да израсне щастливо и добро, само ако там е приемащо и го приемат“.

Снимки в текста: Габор Мате
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отнеха сините флагове на 22 гръцки плажа

При внезапна проверка от страна на Гръцкото дружество по защита на природата бяха отнети сините флагове на 22 гръцки плажа. Оказа се, че те не спазват стандартите за отличието "син флаг". Плажовете с отнет "син флаг" не спазват изискванията за качество на услугата, лесен достъп до морето на хора с увреждания, чистота и безопастност. Тази година..

публикувано на 27.07.24 в 21:16

Блинкън е загрижен за действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна

На среща с китайския министър на външните работи Ван И държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън изрази загриженост във връзка с действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна, съобщава Ройтерс. Блинкън, който по-рано критикува Китай, че ескалира напрежението с Филипините, е определил действията му спрямо..

публикувано на 27.07.24 в 20:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще присъства на празника на Вършец

За първи път български патриарх ще присъства във Вършец на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана". Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат във Вършец на 2 август, когато е официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  В 18 часа в храм "Свети Георги Победоносец"..

публикувано на 27.07.24 в 20:44

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин Пелин извършваме една координация с МВР когато стане възможно да се влезе в терена, какви действия..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се уточнява, че са нанесени щети на бомбардировач ТУ-22М3, както и че разстоянието от украинската граница до..

публикувано на 27.07.24 в 20:01

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските за потушаване на пожара в Славянка

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските от двете страни на границата в района на планината Славянка.  Очаква се ново покачване на температурите в Гърция от утре, което повишава риска от разпалване на огнища, предупреждават от Гражданска защита. Днес вятърът разпали нови пожари по островите в Егейско море. Поради бързата..

публикувано на 27.07.24 в 19:49

Пожарът в планината Славянка е ограничен

Пожарът в планината Славянка, който снощи навлезе и в българска територия, е ограничен.   С прекъсване от няколко часа заради високите температури два хеликоптера гасяха от възуха, а на терен бяха над 60 огнеборци от пожарната, горските стопанства в района и военните от формированието за гасене на пожари.   Втора седмица гръцките власти не..

публикувано на 27.07.24 в 19:39