Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Лъчезар Драгомански: Правата ми са нарушени

Какво можем сами на направим при проблем с електрически уреди?

Емануил Тотев: Вина нямаме. За нас е важен жестът на добра воля

| обновено на 06.11.22 в 08:10
На 6-ти септември Лъчезар Драгомански и съпругата му Дорета Железарова си купуват бойлер. След като го изключват се оказва, че уредът продължава да работи. От високата температура избива ВиК инсталацията и наводнява кухнята.


"Бойлерът монтирахме на мястото на стария бойлер, със стария кабел, с който беше вързан предишният, който работи повече от 15 години. След като бойлерът позагря и стана вече късно, към 10 вечерта го изключихме и в 2 през нощта той "гръмна". Оказа се, че релето, което трябва да изключи бойлера е дефектно."


След като се свързва със сервиз, още същия ден в дома на Драгомански пристига техник. Дава предписание да не се използва уреда. Казва, че ще го подменят. По-късно обаче става ясно, че бойлерът няма да бъде подменен, гаранцията му няма да важи, тъй като монтажа е направен без да бъдат спазвани указанията на производителя.

"Мен не ме вълнува само бойлера дали ще ми го сменят, а погрома в цялата къща, защото се спукаха водопроводи, трябваше да разглобяваме цялата кухненска секция, да разкъртваме водопроводите, да ги подменяме. Паркетът на пода се накъдри, целият се повдигна. Имам желание да бъда овъзмезден от това, което се е случило", казва Лъчезар Драгомански.

След няколко дни получава протокол, в който е посочено, че не се признава гаранцията, защото:

"Може би бойлерът е бил свързан неправилно и по този начин не носят и отговорност за това, което се е случило в къщата".

Лъчезар Драгомански пресмята щетите, като според него са на стойност над 3 хиляди лева. Смята, че правата са му нарушени. Чувства се излъган.

Дорета Железарова се грижи сама за мъжа си, който е инвалид.

„Беше много страшно. Наводни се цялата къща. Паркетът се повдигна. Тук цялата стена беше разрушена, за да подменим тръбите.“ Помогнали са й приятели. От конкурентна фирма поправят уреда срещу 120 лева. Посочват, че е било дефектно релето, което са подменили.


Емануил Тотев е търговски директор на фирмата, която е произвела бойлера. Категорично не е съгласен, че са продали уред с дефект.

"Ние твърдо стоим зад качеството на нашите продукти и за нашата гаранция и уважаваме това, стига инструкциите за инсталация и експлоатация да бъдат спазени."

По думите на Тотев за разлика от други европейски държави в България е подценено спазването на инструкциите за инсталация и експлоатация, което е изключително важно за да се осигури правилното функциониране на уредите и защитата на потребителите.

Найден Христов е директор след продажбено обслужване във фирмата производител, той казва:

"Най-притеснителното тук е, че хората се доваряват на инсталатори, които очевидно не могат да отговорят на критериите за такъв тип професионалисти, както и да следват инструкциите, които ние - производителите детайлно описваме, които всъщност са и от значение за да работи един уред нормално и безопасно".

Христов описва детайлно какво се е случило след получаване на сигнала за проблем с бойлера.

"Няма как при правилно подвързване да изключиш бойлера и той да продължи да работи." Според Христов по начина на свързване на бойлера са игнорирани и двете защити, затова са се спукали ПВЦ тръбите.

"При проверката от нашия техник, който е бил на място, при отваряне на бойлеровото табло проводниците буквално се разпадат, което е изключително рисково и е отговорност на един инсталатор да провери каква е електрическата инсталация. Това са уреди с голяма мощност, протича голям ток и не може да се позволи дори хлабава връзка, да не говорим за разпадащи се кабели."


От фирмата са категорични, че не са продали повреден уред, но са готови да покажат жест на добра воля към семейството, което е купило техен продукт. Емануил Тотев посочва, че не предвиждат обезщетение, тъй като нямат вина.

"В морала е ние да направим още една стъпка, да направим нещо не поискано за нашите клиенти. Аз мога да кажа, че съм склонен да направя жест, не заради това, че правим интервю или, че се дава гласност на този случай, а защото тази информация достига до нас и става достояние за нас". За него е изключително важно истината да излезе на яве и потърпевшите да разберат, че продукта не е дефектен.

"За нас е важен жестът на добра воля", подчертава Тотев и поема ангажимент да се свържат със семейството на Лъчезар Драгомански. 

Целият репортаж чуйте в звуковия файл.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Чумаков: Войната стигна до България през Черно море. Целият регион ще пострада от "Нова Каховка"

"Два дена нямахме връзка с много роднини, познати. къщите им са отнесени от вода. Останаха без жилища, без коли, без нищо. Намериха лодки. Евакуация изобщо нямаше. Говорим за левия бряг, за окупираната територия. До днешния ден хората  - по покривите, деца, възрастни хора, без храна, без вода. Не дават коридор на международните организации...

публикувано на 09.06.23 в 10:56
Емил Иванов

Доц. Емил Иванов за живота, личността и делото на Свети Методий

От периода на Българското възраждане през 1863-та българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли и славянски първоучители Кирил и Методий на 11 май. Обикновено църквата отбелязва паметта на светците в деня на тяхното успение – 14 февруари (на Св. Константин-Кирил) и на 6 април (на Св. Методий), но тъй като създаването..

публикувано на 08.06.23 в 16:22
Бистра Божикова

Бистра Божикова за книгите и вдъхновението

Стар познайник е гост на "Изотопия" - това е Бистра Божикова, заклет пътешественик и автор на детски книги, а от скоро и майка. Има ли книги, които се пишат сами, коя е Руби и кои са акулата Матилда полярната лисица Мери, както и къде се намира най-грозната библиотека в света? Ще чуете откъс от романа "Руди", прочетен на живо и лично от..

публикувано на 07.06.23 в 16:20

Полските туристи се завръщат на българския пазар. Заради соцносталгията ли?

Около 460 хиляди туристи от Полша се очаква да посетят страната през това лято . Заместник–министърът на туризма Ирена Георгиева прогнозира, че броят им ще достигне нивата от 2019 година, а със записванията в последния момент дори ще го надмине. През миналата година тези туристи са били над 380 хиляди, като през летищата Варна и Бургас са..

обновено на 07.06.23 в 11:59
Снимката е илюстративна

Как се съживява чешма?

От 2018 г. фондация "Наука за природата" има кауза, наречена "Живи чешми". В различни части на страната са възстановени над 50 чешми. Тази година организират кампанията "Съживи чешма" за почистване на чешми, които са в лошо състояние. Едновременно с почистването на коритата на чешмите доброволците почистват и района наоколо. " В България..

публикувано на 07.06.23 в 09:22

До Алфа Кентавър и обратно: мечта за космически кадети и джедаи със сателити

На по-късен етап от мисията маякът се намалява, за да не замърсява радиофона . Обикновено маяците са химните на държавите , които изстрелват сателитите, или други подобни, така че имперският вейдърски марш си е попадение, казва Виктор. "Когато университети изстрелват сателити, много често го правят с цел експеримент,..

публикувано на 03.06.23 в 16:53
 Пламен Мадемов и Николета Петкова при фотодокументалната изложба „Разруха по Рихтер

С изложба „Разруха по Рихтер“ почетоха 110-ата годишнина от земетресението в Горна Оряховица

С фотодокументалната изложба „Разруха по Рихтер“ историческите музеи в Горна Оряховица и в Стрелча почетоха 110-ата годишнина от земетресението , унищожило железничарския град, и паметта на д -р Стайко Стайков, основоположник на сеизмологията в България. Земетресението започва в 11,34 часа на 1 юни 1913 година . За две седмици 79..

публикувано на 03.06.23 в 10:54