Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Драгомански: Правата ми са нарушени

Какво можем сами на направим при проблем с електрически уреди?

Емануил Тотев: Вина нямаме. За нас е важен жестът на добра воля

| обновено на 06.11.22 в 08:10
На 6-ти септември Лъчезар Драгомански и съпругата му Дорета Железарова си купуват бойлер. След като го изключват се оказва, че уредът продължава да работи. От високата температура избива ВиК инсталацията и наводнява кухнята.


"Бойлерът монтирахме на мястото на стария бойлер, със стария кабел, с който беше вързан предишният, който работи повече от 15 години. След като бойлерът позагря и стана вече късно, към 10 вечерта го изключихме и в 2 през нощта той "гръмна". Оказа се, че релето, което трябва да изключи бойлера е дефектно."


След като се свързва със сервиз, още същия ден в дома на Драгомански пристига техник. Дава предписание да не се използва уреда. Казва, че ще го подменят. По-късно обаче става ясно, че бойлерът няма да бъде подменен, гаранцията му няма да важи, тъй като монтажа е направен без да бъдат спазвани указанията на производителя.

"Мен не ме вълнува само бойлера дали ще ми го сменят, а погрома в цялата къща, защото се спукаха водопроводи, трябваше да разглобяваме цялата кухненска секция, да разкъртваме водопроводите, да ги подменяме. Паркетът на пода се накъдри, целият се повдигна. Имам желание да бъда овъзмезден от това, което се е случило", казва Лъчезар Драгомански.

След няколко дни получава протокол, в който е посочено, че не се признава гаранцията, защото:

"Може би бойлерът е бил свързан неправилно и по този начин не носят и отговорност за това, което се е случило в къщата".

Лъчезар Драгомански пресмята щетите, като според него са на стойност над 3 хиляди лева. Смята, че правата са му нарушени. Чувства се излъган.

Дорета Железарова се грижи сама за мъжа си, който е инвалид.

„Беше много страшно. Наводни се цялата къща. Паркетът се повдигна. Тук цялата стена беше разрушена, за да подменим тръбите.“ Помогнали са й приятели. От конкурентна фирма поправят уреда срещу 120 лева. Посочват, че е било дефектно релето, което са подменили.


Емануил Тотев е търговски директор на фирмата, която е произвела бойлера. Категорично не е съгласен, че са продали уред с дефект.

"Ние твърдо стоим зад качеството на нашите продукти и за нашата гаранция и уважаваме това, стига инструкциите за инсталация и експлоатация да бъдат спазени."

По думите на Тотев за разлика от други европейски държави в България е подценено спазването на инструкциите за инсталация и експлоатация, което е изключително важно за да се осигури правилното функциониране на уредите и защитата на потребителите.

Найден Христов е директор след продажбено обслужване във фирмата производител, той казва:

"Най-притеснителното тук е, че хората се доваряват на инсталатори, които очевидно не могат да отговорят на критериите за такъв тип професионалисти, както и да следват инструкциите, които ние - производителите детайлно описваме, които всъщност са и от значение за да работи един уред нормално и безопасно".

Христов описва детайлно какво се е случило след получаване на сигнала за проблем с бойлера.

"Няма как при правилно подвързване да изключиш бойлера и той да продължи да работи." Според Христов по начина на свързване на бойлера са игнорирани и двете защити, затова са се спукали ПВЦ тръбите.

"При проверката от нашия техник, който е бил на място, при отваряне на бойлеровото табло проводниците буквално се разпадат, което е изключително рисково и е отговорност на един инсталатор да провери каква е електрическата инсталация. Това са уреди с голяма мощност, протича голям ток и не може да се позволи дори хлабава връзка, да не говорим за разпадащи се кабели."


От фирмата са категорични, че не са продали повреден уред, но са готови да покажат жест на добра воля към семейството, което е купило техен продукт. Емануил Тотев посочва, че не предвиждат обезщетение, тъй като нямат вина.

"В морала е ние да направим още една стъпка, да направим нещо не поискано за нашите клиенти. Аз мога да кажа, че съм склонен да направя жест, не заради това, че правим интервю или, че се дава гласност на този случай, а защото тази информация достига до нас и става достояние за нас". За него е изключително важно истината да излезе на яве и потърпевшите да разберат, че продукта не е дефектен.

"За нас е важен жестът на добра воля", подчертава Тотев и поема ангажимент да се свържат със семейството на Лъчезар Драгомански. 

Целият репортаж чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15